maritbet girişmaritbet
AOÇ arazisi Meclis’e taşınıyor

AOÇ arazisi Meclis’e taşınıyor

CHP, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) konusunda Meclis araştırması açılmasını istedi

       

CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, AOÇ'nin, 1925 yılında, Ankara ve çevresini ağaçlandırmak, modern tarım ve işletmecilik tekniklerini uygulamak, çevre çiftçilerine öğreticilik yapmak amacıyla Atatürk tarafından kurulduğu anımsatıldı.
         Hazineye bağışlandığı tarihte 52 bin dekar olan AOÇ'nin bağış, satış ve işgallerle 33 bin 351 dekara gerilediği ifade edilen gerekçede, Atatürk'ün millete bağışladığı çiftliğin, yöneticileri tarafından yeterince korunup, kollanamadığı iddia edildi.
         Yüksek Denetleme Kurulunun (YDK) 2005, 2006, 2007 ve 2008 yılı raporlarında eleştiri ve özel inceleme konusu yapılan konuların Meclis araştırmasıyla incelenmesinin istenen gerekçede şu görüşlere yer verildi:
         "Anadolu Bulvarı üzerinde ve bulvarın her iki tarafında bulunan Petrol Ofisini işleten şirketlerin sürekli olarak protokol hükümlerini ihlal ettikleri YDK raporlarıyla tespit edilmiştir.
         Tıp fakültesi öğrencilerinin modern tıp eğitimini gerçekleştirmeleri ve bölgede yaşayan vatandaşlara sunulacak sağlık hizmetinin geliştirilmesi amacıyla bedeli karşılığı Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne devredilen 396 bin 312 metrekarelik arazinin bir kısmı tahsis amaçlarına aykırı olarak konut inşaatı için kullanılmıştır.
         Mülkiyeti AOÇ'ye ait olup, tohum ıslahı için Tarım ve Köyişleri Bakanlığına aktarılan ve Türkiye Zirai Donatım Kurumuna devredilen arazi ile bira fabrikası için TEKEL'e devredilen arazinin her 2 kurumun da özelleştirilmesi nedeniyle tahsis amacı ortadan kalkmasına rağmen bu araziler AOÇ'ye devredilmemiştir.
         Belirtilen usulsüzlüklerin ve yolsuzlukların ortaya çıkarılması, çözüme kavuşturulması için Meclis araştırması açılmalıdır."
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz