maritbet girişmaritbet
2B'ye şart geliyor! 2-B'yi alan 2 katı ağaç dikecek

2B'ye şart geliyor! 2-B'yi alan 2 katı ağaç dikecek

Eroğlu, 2-B kapsamındaki arazilerin satışı için çıkarılacak kanunda, satışa konu arazideki ağaçların iki katı kadar ağaç ağaç dikme şartının da yer alacağını açıkladı. Buna göre, 2-B arazisini alan, aldığı alanın iki katı kadar ağaç dikmekle yükümlü olacak

ILISU Barajı'nda incelemelerde bulunan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2-B arazileri ve İstanbul'a yapılması planlanan 3. köprü projesi ile ilgili bilgi verdi. Eroğlu, 2-B kapsamındaki arazilerin satışı için çıkarılacak kanunda, satışa konu arazideki ağaçların iki katı kadar ağaç ağaç dikme şartının da yer alacağını açıkladı. Buna göre, 2-B arazisini alan, aldığı alanın iki katı kadar ağaç dikmekle yükümlü olacak.


400 BİN HEKTAR: 2-B ile alakalı şu anda tespit yapılıyor. Geçmiş hükümetler döneminde bu alanların tespitleri yapılmamış. Orman kadastrosu çalışmış ama büyük ölçekli harita yönetmeliğine uygun değil. Bunun sahibi, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüdür. Biz bu yüzden 2009 yılı başında bir kanun meclise sevk ettik. Kanun Meclis'ten geçti. Tespitin Tapu Kadastro tarafından yapılmasına yetki verildi, bölge ihale edildi. Sahil kesimlerinin ve büyük şehirlerin tespiti büyük ölçüde yapıldı. Şu anda tespiti yapılan 215 bin hektar alan var. Toplam 400 bin hektar alan olduğu tahmin ediliyor.

SAHİLLERİN YÜZDE 90'INDA TESPİT: Satışı için ayrıca kanun çıkabilir, arkadaşlar inceliyorlar. Şu anda tespiti ile meşgulüz. Biz mutlaka 2 B alanlarının en az iki katı kadar alanı ağaçlandırmayı kanuna yazmak için teklif edeceğiz. Diyelim 200 bin hektarsa, 400 bin hektar ağaçlandırma, yani eksilme olmayacak, artma olacak. Biz, Bayındırlık ve Maliye üç bakanlık çalışma yapıyor. Onlar neticelendikten sonra, şu anda bir şey söylememiz mümkün değil. Sahil kesimlerinin yüzde 90'ı tespit edildi. Açık alanlar kaldı.

3. KÖPRÜ ŞART: Boğaz'a yapılacak 3. köprünün güzergahını Orman Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Planlama Genel Müdürlüğü inceledi. Bana söylediklerine göre güzergah geçilebilecek en ideal yerden geçmişler diye ifade ettiler. İstanbul'a bana göre köprü yapılması şart. Dünyada bu şekildeki boğazlara, haliçlere bakarsanız güzel olmak şartıyla çok sayıda köprü var. Doğayı havzaları tahrip etmeyecek bir güzergah olması lazım. Tarihi eserleri katletmemesi gerekir. Şartlarımız bunlar. Bir de kesilen ağaçların on katı kadar fidan dikilmesini şart koşuyoruz. Sayın Bakan'la da anlaştık. Dedim ki; tünelle geçilebilecek yerlerde tünel yapacaksınız, viyadükle geçilebilecek yerleri orman kalsın altta viyadükle geçeceksiniz. Onunla sözlü bir mutabakat yaptık. On kat ağaç dikilmesi de bu mutabakatta var.

Volkan YANARDAĞ / Akşam

  • Etiketler:

Yorum Yaz