maritbet girişmaritbet
2B ile 10 milyar dolarlık kredi hacmi

2B ile 10 milyar dolarlık kredi hacmi

İnşaatçı Serdar İnan, 2-B'lerin satışından 40 milyar dolar gelebileceğini, bunun en az dörtte birinin bankalar tarafından finanse edilmesi gerekeceğini belirterek "Bu da en az 10 milyar dolarlık hacim demektir. Çarklar dönmeye başlayacak" dedi

 

Kaynak: Selma Şenol / BUGÜN
 
Torba yasa düzenlemesi ve ardından anayasa değişikliğini onaylayan referandumla birlikte satışının önünde yasal engel kalmayan 2-B arazilerinde tapu kadastronun tamamlanması ve satış yönteminin belirlenmesi beklenirken, piyasa uzmanları yapılacak satışın bankacılık piyasasına da katkısı olacağını savundu.

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, Cumhurbaşkanı Sezer'in vetosu ile daha önce satışı yasallaştırılamayan 2-B arazileriyle ilgili olarak o dönem Başbakan Erdoğan'ın 20 milyar dolarlık gelir rakamı telaffuz ettiğini hatırlatarak "Bugünkü bu rakam 40 milyar dolara gelmiştir. Elbette bütün araziler satılmayacak. Ama en değerli araziler İstanbul, Muğla ve Antalya'da. Sırf buralardaki arsalar satılsa az bir gelir olmayacağı ortadadır" dedi. Satışın en az dörtte birini bankaların finanse etmesi gerekeceğinden yola çıkarak, kredi hacminin 2 B'lerden 10 milyar dolarlık genişleme olacağını savunan İnan "Çarklar dönmeye başlayacak, daha önce teminat alamayanlar artık alabilecekler, bu da ikincil piyasanın hareketlenmesine ve yeni krediler üretilmesine neden olacaktır" diye konuştu.
 
Kentsel dönüşüm için gerekli

 
2 B'lerdeki çözüm herkesi rahatlatacağını anlatan İnan, şunları söyledi:
"İşgal edilen arsalardan para kazanacağı için devlet kazanacak. Orda oturanlar evlerine inşaat yapabilecek, teminat alabilecek, satabilecek. Belediyeler buraya yol su elektrik getirseler de getirmeseler de başı ağrıyor. Oysa üzerinde 200 kişinin yaşadığı 2 B mahalleleri bile var, bu düzenleme belediyeleri de rahatlatacak. Bankaların kredi hacmi aratacak. Daha önemlisi depreme hazırlanan İstanbul'da eğer kentsel dönüşüm yasası çıkarsa, buralardaki dönüşüm de hızlanabilir. Kalitesiz binaların sahipleri biraraya gelerek buraya nitelikli konutlar yaptırabilirler"

Değerlemeciler görev bekliyor
 
Rayiç bedel üzerinden satılması planlanan arazilerin değerinin belirlenmesi konusunda ise SPK tarafından lisans verilmiş değerlerleme şirketlerinin oluşturduğu LİDEBİR görev bekliyor. Devletin kendisinin değer takdiri yapmasının doğru olmayacağını, bu işi sınavlardan geçmiş ehil bağımsız otoritelerin yapması gerektiğini savunan LİDEBİR'in Başkanı Murat Parmakçı Milli Emlak ile resmi görüşmeler için meclise gönderilecek taslağı beklediklerini belirterek "Bu işi yapmaya talibiz, ayrıca taslak üzerinde görüş de verebiliriz. SPK'nın gayrimenkul değerlemesi konusundaki standartları bu işte rehberlik edecektir" dedi. Parmakçı şunları söyledi:
"2-B'lerde en değerli arazilerin büyükşehirlerin merkezine yakın yerlerde olanlar olduğunu söyleyebiliriz. Bir de İstanbul'un her noktası değer kazandı."

TOKİ de devreye girecek
Şu anda 2 B çalışmalarında kamu arazilerinin satış ve inşaatından sorumlu idare  TOKİ'nin herhangi bir fonksiyonu bulunmuyor. Ama arazilerin belirlenmesinin ardından toplu konut alanları açılması halinde bu alanların TOKİ'ye devri gerekecek ve idarenin görevi de o noktada başlayacak.
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz