maritbet girişmaritbet
“Konya’yı, 2023’ün sanayi devi yapacağız”

“Konya’yı, 2023’ün sanayi devi yapacağız”

Bakan Kurum ‘Şehirlerin Kimliği, Kimliğin Geleceğe Taşınması ve Kültürel Etkileri’ paneline katılarak Konya ile ilgili açıklamalar yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çeşitli programlara katılmak üzere Konya'ya geldi. Katıldıkları panelde Bakan Murat Kurum, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, arazi sağlamadan altyapı ve üst yapıya, inşa faaliyetlerinden donatı alanlarına kadar her açıdan size destek olduk ve olmaya devam edeceğiz. İnşallah hep birlikte Konya'yı, 2023'ün sanayi devi yapacağız” dedi. Selçuklu Kongre Merkezinde MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen ‘Şehirlerin Kimliği, Kimliğin Geleceğe Taşınması ve Kültürel Etkileri' paneline Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, protokol mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da, Konya'nın tarihini, kültürünü geleceğe hep birlikte taşıyacaklarını söyledi. Şehrin kimliğini ortaya koyan değerlerden birinin de o şehrin ekonomisi ve üretimi olduğunu ifade eden Bakan Kurum, “Ben bu anlamda Konya ekonomisi üzerine de birkaç hususu özellikle belirtmek istiyorum. Konyamız ülkemizin tam kalbinde, merkezinde bulunan bir şehrimizdir. Tarihi ticaret yollarının kesiştiği önemli bir kavşak noktasıdır. Konya-İstanbul ve Konya-Ankara hızlı tren hatlarının yanı sıra Konya-Karaman-Mersin hızlı tren hattıyla ve yeni yapılacak metrosuyla ulaşım imkanları her geçen gün gelişen bir şehirdir. Konyamızı, ülkemizin lojistik üssü yapacak çok büyük bir proje gerçekleştiriyoruz. İnşaatı devam eden lojistik merkezimizi tamamladığımızda; Konyamız gelişen ulaşım imkanlarıyla beraber her türlü ürünün ve malın dünyaya ihraç edildiği önemli bir merkez olacaktır” ifadelerini kullandı.

Konya'nın sahip olduğu bereketli topraklarla ülkenin tahıl ambarı olduğunu aktaran Kurum, “Sahip olduğu tarımdaki bu verimlilik, tarım sanayisinin de gelişmesini beraberinde getirmiş, Konya'mızı bir sanayi kenti haline getirmiştir. Konyamız 9 organize sanayi bölgesi ve 2 teknoloji geliştirme bölgesi ile gelişmiş bir sanayi altyapısına sahiptir. Bugün, bu tesislerde, son derece geniş bir sektörel alanda üretim yapıyoruz. 35 bin KOBİ'miz, bin 500 ihracatçı firmamızla, 180 civarında ülkeye ihracat yapıyoruz. Biliyorsunuz, Bakanlık olarak, şehir merkezlerindeki sanayi alanlarının şehir dışına çıkarıyoruz. Konya'da da sanayi alanlarında dönüşüm yapıyor, sanayicimizi destekliyoruz” diye konuştu.

Karatay Fevzi Çakmak Yeni Motorlu Küçük Sanayi Sitesi Projesiyle tam 2 bin 653 sanayi birimi ve 103 ticari alan yaptıklarını anlatan Kurum, oteliyle, restoranıyla, eğitim, sosyal ve kültürel alanlarıyla son derece güzel bir sanayi sitesi olacağını kaydetti. ASELSAN Konya Silah Sistemleri Anonim Şirketinin Konya'da kurulduğunu belirten Kurum, “Kısa zamanda üretime başlayacak. Bu bölgede bir de Karma Endüstri Sanayi Bölgesinin kurulacağını Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank Konya ziyaretlerinde açıkladı. Bu önemli yatırımın Konyamıza yapılması noktasında, nasıl katkı verebileceğimizi tüm ilgililerle görüşüyoruz. Şimdi Konya Büyükşehir Belediyemiz, 1 milyon 870 bin metrekarelik alanı Milli Emlak'a devretti. Biz de Endüstri bölgeleri mevzuatı kapsamında yatırımcılarımıza; hazine taşınmazları üzerinde emlak vergi değerinin binde beşi, stratejik yatırımlarda ise emlak vergi değerinin binde biri üzerinden 49 yıl süreli irtifak hakkı tesis edeceğiz. ASELSAN'ın da gelmesiyle, inşallah Konya'nın önü daha da açılacak, hedeflerimize daha kuvvetli bir şekilde yürüyeceğiz. Tüm bunları alt alta sıraladığımızda; Konyamızın ülkemizin ihracatında 12. sırada yer aldığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

Katılımcılardan söz istediklerini kaydeden Kurum şunları söyledi: “Gelin Konyamızın ilk 5'e girme hedefine destek olun. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, arazi sağlamadan altyapı ve üst yapıya, inşa faaliyetlerinden donatı alanlarına kadar her açıdan size destek olduk ve olmaya devam edeceğiz. İnşallah hep birlikte Konya'yı, 2023'ün sanayi devi yapacağız. Konya'mızın kültürünü, tarihini koruyarak geleceğe taşımak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bu salonda, inşaat mühendislerimiz, mimarlarımız, şehir plancılarımız, müteahhitlerimiz, hocalarımız ve birbirinden değerli öğrencilerimiz var. Sizlerin yapacağı katkılarla, sizlerin hazırlayacağı projelerle inşallah Konya'mızı çok başka ufuklara birlikte taşıyacağız. Bu anlamda, inşallah 2023, 2053, 2071 hedeflerimize de yine sizlerle birlikte, omuz omuza ulaşacağız.”

  • Etiketler:

Yorum Yaz