maritbet girişmaritbet
Batman Hasankeyf'te 4 bakanla 4 köprü ve viyadüğün temeli atıldı!

Batman Hasankeyf'te 4 bakanla 4 köprü ve viyadüğün temeli atıldı!

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde 4 köprü ve 40 kilometre viyadük yolun temeli, bakanlar Binali Yıldırım, Veysel Eroğlu, Cevdet Yılmaz ve Mehmet Şimşek'in katılımıyla gerçekleşti

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, "Geçen 35 yılda on binlerce insanımızı kaybettik ne için? Bunun cevabını kimse veremiyor. 600 milyar doların üzerinde maddi kaynağımız heba oldu, ama artık barış zamanıdır huzur zamanıdır" dedi. 

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde 4 köprü ve 40 kilometre viyadük yolun temeli, bakanlar Binali Yıldırım, Veysel Eroğlu, Cevdet Yılmaz ve Mehmet Şimşek'in katılımıyla gerçekleşti.

Törende konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, tarihi 10 bin yıl öncesine kadar dayanan Hasankeyf'in büyük bir değişim yaşadığını belirterek, yeni bir Hasankeyf kurulmakta olduğunu söyledi.

Prensiplerinin, geçmişi ihya, geleceği inşa etmek olduğunu belirten Yıldırım, yıllarca Türkiye'nin kurulu gücü en büyük dördüncü, dolgu gövdesi en büyük ikinci barajı olan Ilısu'nun yapımının engellendiğini ancak bu zorlukların geride kaldığını kaydetti. Bin 200 megavat gücündeki bu baraj yapıldığında yılda 4 milyar kilovatsaate yakın bir enerji üretileceğini ifade eden Yıldırım, "Eskiden bir baraj yapıp 20 yılda tamamlanınca baraj kralı olunuyordu. Şimdi 10 yılda 232 baraj yaptık, binlerce gölet yaptık krallık bu kadar ucuz mu?" diye konuştu.

GAP'ın ilk kez AK Parti iktidarı döneminde kapsamlı bir bölgesel topyekün kalkınma projesi olarak ele alındığını ve eylem planlarının 5'er yıllık yapılmaya başlandığını anlatan Yıldırım, şunları söyledi:

"2003'e kadar GAP'a yapılan yatırımlar toplam proje içerisinde yüzde 40 civarında. Neredeyse aradan 30 yıl geçmiş. 30 yılda yapa yapa bu kadarcık iş yapmışız. Bir de eski GAP'ta yollar yok. Baraj yapacağız, sulama göletleri kanallar yapacağız ama yolumuz yok, sağlık tesisimiz, eğitim tesisimiz, üretim tesisimiz yok.  Ekonomik boyutlu teşvikler yok. Bunları da AK Parti iktidarında projenin içine dahil ettik. 2003'den itibaren GAP'a yaptığımız yatırım miktarı 23 katrilyon lira. Bu rakam 80 devletin ayrı ayrı bütçesinden fazla. İşte bu, AK Parti iktidarının, Recep Tayyip Erdoğan'ın, onun ekibinin bölgeye verdiği önemin açık ispatıdır."

"35 yılda on binlerce insanımızı kaybettik ne için?" 

1071'den beri bu topraklarda yaşayanların omuz omuza verdiğini anlatan Bakan Yıldırım, hiç kimsenin bu ülkenin birliğini, kardeşliğini bozamayacağını söyledi. Bunun için çok bedel ödendiğini vurgulayan Yıldırım, "Geçen 35 yılda on binlerce insanımızı kaybettik ne için? Bunun cevabını kimse veremiyor. 600 milyar doların üzerinde maddi kaynağımız heba oldu gitti. O para ne demektir biliyor musunuz? O para elinizde olsa 600 boğaz köprüsü yaparsınız. Türkiye'nin her tarafına 30 bin kilometre otoyol yaparsınız, ama artık barış zamanıdır, huzur zamanıdır" dedi.

Bakan Yıldırım, 10 yılda bölgeye 2 bin 100 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını kaydetti. 

"Batman'da 16 kilometre ile bölünmüş yolu devraldık, aslında bölünmüş yol yok, şehrin giriş ve çıkışında öylesine yapılmış yollar vardı, bunun üzerine 105 kilometre bölünmüş yol ilave ettik" diyen Yıldırım, Batman'a yapılan ulaştırma hizmetlerini şöyle anlattı:

"Batman sınırları dahilinde 121 kilometre bitmiş bölünmüş yolumuz var, devam eden yollarımız da var. Süratle Batman'ı doğudan batıya sıcak asfalt yollarla buluşturuyoruz. Batman'a bir çevre yolu yapıyoruz, 15 kilometre. 7 kilometresini yaptık bitti, 8 kilometre daha var orada tıkandık. Belediye razı gelmiyormuş. Peki belediye razı gelmiyor diye Batman çevre yolunu yarım mı bırakacağız? Tabiiki bırakmayacağız, razı gelsin gelmesin Batman çevre yolu yapılacak. Belediyelerin görevi hizmeti engellemek değil, belediyelerin görevi hizmeti hızlandırmak yardımcı olmaktır. Siyaset yapacaksak meydanlarda seçimlerde yaparız. Hizmet üzerinden siyaset yapmak halka yapılacak en büyük haksızlıkltır. Yerel yönetimlerin, herkesin yapılacak işlere hizmetlere mutlaka katkı sağlaması lazım.

Batman şehir geçişinde kavşaklar yapıyoruz, alt geçitler yapıyoruz. Gültepe hastane kavşaklarının yapımı süratle sürüyor, Şevket Başak kavşağının da ihalesini yaptık, yakında başlayoruz. AK Parti iktidarından önceki 10 yıla bakalım Batman'da ne olmuş? Batman'da yollara harcanan para 1993-2002 arasında 56 milyon lira. Sadece şurada yapacağımız köprü ve yolların tutarı 250 milyon lira, yani 5 katı. 

Burada 4 köprümüz var, 35 metreden bin 83 metreye kadar uzunlukları var. İstanbul birinci boğaz köprüsünden daha uzununu Hasankeyf'e yapıyoruz. Hasankeyf'in farkı bu. Hariçten gazel okuyanlar, Ilısu yapılmasın diye yaygara yapanlara selam olsun."

"Yeni Hasankeyf, Türkiye'nin en güzel, en muhteşem ilçesi olacak"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da konuşmasında, Ulaştırma Bakanlığınca inşa edilecek 4 dev köprünün temelini atacaklarını, bunun muhteşem bir yatırım olduğunu belirterek, köprülerden birinin bin 83 metre uzunluğunda olacağını ve toplam yatırım bedelinin 136 milyon lira olacağını bildirdi.

Hasankeyf'i Orman ve Su İşleri Bakanlığının ilçesi olarak gördüklerini ifade eden Eroğlu, yeni bir Hasankeyf inşa edildiğine dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Yeni Hasankeyf, Türkiye'nin en güzel, en muhteşem ilçesi olacak, bunun sözünü veriyoruz. Buna herkes inansın. Kanalizasyonuyla, atık su arıtma tesisleri, içme suyu arıtma tesisleri, alt yapı şebekeleri, yollar ve muhteşem ağaçlandırma çalışmalarıyla yeni şehir kuruyoruz. Bunun dışında bütün resmi binalarına kadar herşeyi kuruyoruz. Turizmin burada çok fazla gelişeceği için ilçede Turizm Meslek Yüksekokulunun inşaatı bitmek üzeredir. Ayrıca uygulama otelleri kuracağız, camiler yapacağız. Bir cami bitmek üzere ama eski caminin ön yüzünü alıp yeni yapılacak camiye monte edeceğiz. Bu şekilde tarihi de korumuş olacağız. Zeynelbey Türbesi'ni raylı bir sistemle su altında kalmaktan kurtaracağız. Diğer tarihi eserleri tamamen kurtaracağız."

GAP yatırımları

Bakan Veysel Eroğlu, GAP'ın bu bölgeye hayat verecek en büyük projelerden birisi olduğunu vurgulayarak geçmişte aksayan proje konusunda Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla 2008 yılında tam eylem planı hazırlandığını, bu plan ile birlikte ödemelerin sulama yatırımlarında 13 kat arttığını bildirdi.

"Netice itibariyle GAP projesinde biriktirme göller dediğimiz baraj göllerinde yüzde 75'i tamamlandı. Sulamalarda çok hızlı ilerliyoruz" diyen Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Batman sağ sahil ve sol sahil projeleri hem Batman'a hem de Diyarbakır'a sulama alanında hizmet veriyor. Bu projeler de çok hızlı ilerliyor. Bu yılın sonunda inşallah bitecek. Bunun dışında Diyarbakır'da Dicle Kralkızı projelerinin hepsi tamamlanıyor. Şanlıurfa'da pek çok yer sulandı. Yayla-Bozova bölgesinin sulama projesi bitti. Şimdi de Suruç Ovası'nın sulamasını gerçekleşitiriyoruz. Suruç'ta dünyanın en büyük dev sulama tünelini hazırlıyoruz. 17 bin 34 metre uzunluğunda, 7 metre çapında dev tüneller inşa ediliyor. Şanlıurfa'dan Mardin'e kadar tam 235 kilometre uzunluğunda bir nehir akıyor. İnşaatı bitmek üzeredir. Saniyede tam 200 metreküp su akıyor. Bu Kızılırmak nehrinin debisi kadardır. Dolayısıyla, bu bölgede bir nehir akıtıyoruz. Bu bölgelerde 1 milyon 58 bin hektarlık arazi sulanacak. Bununla birlikte muhteşem istihdam ve zirai üretim sağlanacak. 

Hasankeyf'teki çalışmalar sürüyor. Bunun için başbakanımız 'oraya ne yatırım gerekıyorsa yapın. Dünyanın en muhteşem ilçesi olacak' dedi. Göreceksiniz hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız. Ne gerekiyorsa yapacağız. Hatta bugün bir ağaçlandırma çalışmamız olacak. Gelir getirici badem ve fıstık ağaçları da dikeceğiz. Bu ağaçların masrafları bakanlığımıza ait ama gelir vatandaşımıza ait olacak. Bunu da özellikle vurgulamak istedim."

Sema Kaplan, Yılmaz Ekinci, İrfan Cemiloğlu/AA      

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"
  • 11.08.2023 15:37

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, finans dünyası temsilcileriyle buluştukl ...

Bilişim Vadisi İzmir'in temeli atıldı
  • 29.03.2022 16:22

Bilişim Vadisi İzmir'in temeli atıldı

Betacons'un yüklenicisi olduğu, Türkiye'nin sivil teknolojiler, mobilite ve giri ...

TBMM'ye sunulacak! Yapı polisliği kuruluyor!
  • 06.12.2021 10:44

TBMM'ye sunulacak! Yapı polisliği kuruluyor!

Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu, yapı polisinin kurulmasından ...

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES projesi açılıyor!
  • 06.11.2021 10:18

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES projesi açılıyor!

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES" Mardin ve Şırnak sınırları içerisin ...

Bakan Kurum, Ortahisar Millet Bahçesi'ni ziyaret etti
  • 03.09.2021 17:36

Bakan Kurum, Ortahisar Millet Bahçesi'ni ziyaret etti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yı ...