maritbet girişmaritbet
Felaketle karşı karşıya kalırız!

Felaketle karşı karşıya kalırız!

Aziz Yeniay, kentsel dönüşümün rantsal dönüşüm olarak ele alınması durumunda büyük bir felaketle karşı karşıya kalınacağını söyledi

Sektörün önde gelen isimlerinden Ahmethan Yılmaz ile birlikte inşaat şirketi kuran Küçükçekmece eski Belediye Başkanı Aziz Yeniay, inşaat sektörünü ele alan çarpıcı açıklamalarda bulundu. İnşaat sektöründe dinamik bir sürecin yaşandığını belirten Yeniay, kentsel dönüşümün çok önemli olduğunu ancak bunun için çok geç kalındığını belirtti.

İnşaatı destekleyen sektör sayısı 800'e yaklaştı

Gayrimenkul ve inşaat sektörünün önemli bir dinamizm olduğunu belirten Yeniay ‘Türkiye'de inşaat sektöründe dinamik bir süreç yaşanıyor. Türkiye'nin kalkınmasında inşaat sektörünün yetmeyeceği, bu alanın geliştirilmesi gerektiği tartışılıyor. İnşaat sektörü bugün bir endüstri oldu. İnşaatları sadece inşaatta çalışan işçiler yapmıyor. 300'e yakın sektörün inşaatı desteklediğini biliyorduk ancak bu rakam bugün 800'e yaklaştı. Bu anlamda inşaatın Türkiye'nin geleceğindeki yerini net bir şekilde algılıyoruz. Bu açıdan inşaata sadece kalfa, demir olarak bakmak çok yanlış olur. İnşaat istihdam açısından da çok önemli bir alan' açıklamasını yaptı.

Kentler, tesadüflere bırakılamaz

İstanbul'da 10 yıl boyunca İmar Komisyonu Başkanlığı yaptığını belirten Yeniay 'Küçükçekmece Belediye Başkanı olarak da 10 yıllık bir görev üstlendim. İşin hem planlama, hem de boyutunda ciddi anlamda görev aldım. Bu süreç bana, kentlerin gelişimi ve kentlerin inşası gibi konuların, tesadüflere bırakılamayacak kadar önemli olduğunu, stratejik bir önem arz ettiğini gösterdi.  Dünyada gelişmiş ülkeler, gelişmemiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki en büyük farklar kentlerdir, kentli yaşamlardır. Bu anlamda şehirlerle ilgili kurguların bir bütün içerisinde ele alınması gerekiyor' diye konuştu.

Planlama çok önemli

Şehirlerde planlamanın önemine dikkat çeken Aziz Yeniay ‘İstanbul ve İstanbul gibi büyük şehirlerde, gelişmekte olan bölgelerde, kentleşmenin getirdiği sorunlardan bahsedilir. Eğer ki bir problem varsa, planlama hatası var anlamına gelir. Ayrıca bir şehirde sosyal bir problem varsa bu planlama hatasını gösterir. Bu, planlamanın diğer unsuru olan inşaatlarda problem olduğunu ortaya çıkartıyor' dedi.

Kentleşme için insanları buluşturmalıyız

Başarılı bir kentleşme için insanları buluşturmak gerektiğinin altını çizen Yeniay ‘İstanbul yavaş yavaş gettolaşıyor. Sitelerde yaşayan insanlar içine kapanıyor. Kentleşme için bu insanları başarılı bir şekilde buluşturmamız gerekiyor. Kentlere bakarken, o şehrin insan yetiştirdiğini dikkate almalıyız. Bu nedenle binaları, bir beton parçası olarak ele alamayız' şeklinde konuştu.

İnşaatta en önemli unsur; güven

İnşaat sektöründe güvenin çok önemli olduğunu vurgulayan Yeniay ‘Bölgede yapılacak yapı öncesi çok önemli analizler yapılması gerekiyor. Özellikle kentsel dönüşümün çok doğru yapılması gerekiyor. Biz, dönüşüm için çok geç kaldık. Türkiye üniter yapısını bozmadan yoluna devam edebilir ancak İstanbul'da deprem için aynısını söylemek mümkün değil. Beklenen deprem aslında megakent için büyük bir tehdit. Kentsel dönüşümü rantsal olarak ele alırsak çok ciddi bir felaketle karşı karşıya kalırız. Bizim kente yaklaşımımız, kente olan sorumluluğumuz çerçevesinde olmalı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Aziz Yeniay 'Gayrimenkul, Türkiye'nin kalkınması demek'
  • 12.05.2016 16:54

Aziz Yeniay 'Gayrimenkul, Türkiye'nin kalkınması demek'

24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, 15. Gayrimenkul Zirvesi'nde k ...

İstanbul'daki emlak değerleri daha yukarı çıkacak!
  • 31.03.2016 10:03

İstanbul'daki emlak değerleri daha yukarı çıkacak!

24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, emlak fiyatlarının yükselmeye ...

Airport 24 ve İstasyon 24 görücüye çıktı!
  • 17.04.2015 23:42

Airport 24 ve İstasyon 24 görücüye çıktı!

24 Gayrimenkul, Airport 24 ve İstasyon 24 projelerini, Parh Bosphorus Hotel'in ç ...

Rant vergisinde en önemli kriter adalet!
  • 22.01.2015 13:41

Rant vergisinde en önemli kriter adalet!

24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, rant vergisi sürecinde en öne ...

Eski belediye başkanı inşaat şirketi kurdu, projeye başladı
  • 21.10.2014 11:55

Eski belediye başkanı inşaat şirketi kurdu, projeye başladı

Küçükçekmece eski Belediye Başkanı Aziz Yeniay, 24 Gayrimenkul'ün yönetim kurulu ...

Aziz Yeniay, emlaktasondakika'yı tercih etti
  • 16.09.2014 11:54

Aziz Yeniay, emlaktasondakika'yı tercih etti

24 Gayrimenkul'ün Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, CNR Emlak 2014 Fuarı'nda e ...