maritbet girişmaritbet
Bursa, modern konutlarıyla kabuk değiştiriyor!

Bursa, modern konutlarıyla kabuk değiştiriyor!

Sanayinin başkentlerinden Bursa, son yıllarda modern şehircilik yolunda attığı adımlarla öne çıkıyor.

Kentin batısında markalı konut, ofis ve AVM projeleri yükselirken, kentin doğusu da yerel yönetimlerin öncülüğünde başlatılan kentsel dönüşüm projeleriyle kabuk değiştiriyor. İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol projesiyle diğer büyükşehirlere yaklaşan kentte devam eden diğer kamu yatırımları da gayrimenkul fiyatlarında artışa yol açıyor. Şehirde satılık konut fiyatlarının yıllık artışı bu yılın kasım ayında yüzde 22'yi buldu. Bursa'da 2016'nm ilk 11 ayında 46 bin 712 konut satıldı. 

Türkiye'nin en önemli üretim merkezlerinin başında bulunan kent, sanayi kimliğinin yanı sıra modern şehircilik anlamında da öne çıkmaya başladı. Son yıllarda üretilen markalı konut projeleri, yerel yönetimler tarafından başlatılan ve desteklenen kentsel dönüşüm çalışmaları Bursa'nın çehresini değiştirmeye başladı. Bu değişimin temelinde sanayi altyapısının yanı sıra Bursa'yı da etki alanı içine alan kamu yatırımlarının tamamlanma aşamasına gelmiş olması, nitelikli konut satın almak isteyen yabancı yatırımcıların Bursa'ya olan ilgisinin canlanması, kent dışından da yatırım amaçlı konut almak isteyenlerin sayısının artması gibi etkenler yer alıyor. 

Yabancı alıcılara özel projeler geliştiriliyor 

Türkiye'nin en büyük yatırımı olan ve bugüne kadar 18 milyar TL harcanan İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu, kentteki konut ve arsa fiyatlarının artmasının en önemli nedenlerinden biri. Projeyle birlikte güzergahtaki bölgeler, yerli alıcıların yanı sıra yabancıların da ilgisini çekiyor. Bu kapsamda pek çok inşaat firması şehirde yabancı alıcılara özel projeler geliştirmeye de başladı. Sadece yabancı alıcılar için özel emlak acenteleri ve aracılık kuramlarının da sayıları arttı. Özellikle Körfez ülkelerinden gelen alıcıların projeleri bütün olarak satın alma eğilimleri dikkat çekiyor. Öte yandan Otomotiv Test Merkezi'nin kurulduğu Yenişehir'den demiryolunun geçmesi, ilçede havaalanı bulunması, İnegöl'ün ise Türkiye'nin en büyük mobilya üreticileri arasında yer alması, yine Türkiye'nin en büyük teknoloji organize sanayi bölgesi projesinin Bursa'nın güneybatı üçgenine kuruluyor olması gibi gelişmeler de Bursa'da konut ve arsa fiyatlarının değerlenmesine neden oluyor. 

Ofis projeleri de hız kazandı 

Bursa'da yılda yaklaşık 12 bin yeni konut üretiliyor. Yeni projeler kentin batısında yükselirken, Bursa'nın doğusu da kentsel dönüşüm çalışmalarıyla yeni bir kimliğe bürünüyor. Özellikle kent simgesi haline gelen yeni stadyum ve çevresinde yer alan beş yıldızlı oteller, markalı inşaat firmalarının rezidans ve iş merkezi projeleri Nilüfer ilçesini Bursa'nın yeni kent merkezi olarak öne çıkarıyor. Ulusal projeler üreten markaların Bursa'ya gösterdikleri ilgi, yerel markaları da harekete geçiriyor. Bursa'da konut yatırımları bakımından Balat ve Nilüfer öne çıkıyor. Bölgede 2013 yılında metrekaresi 2 bin ila 2 bin 500 TL olan fiyatlar bugün itibarıyla metrekaresi 3 bin 500 ila 4 bin 250 TL seviyelerine ulaştı. Özellikle Nilüfer ilçesi, sosyal alanların her geçen gün artması, yapımı devam eden iş merkezi ve AVM projeleriyle yeni bir merkez haline gelmiş durumda. Nilüfer ilçesinde de 2013'te metrekaresi bin ila bin 500 TL olan fiyatlar bugün itibarıyla yaklaşık 3 bin TL'yi buluyor. Uzmanlar, site tarzı yapılaşmaların yer aldığı bölgeler ile rezidans tipi projelerin yer aldığı merkezi bölgelerin ayrıştığına dikkat çekiyor. Osmangazi ve Nilüfer'de rezidans yapılanması artarken, Balat, Bademli bölgesinde ise daha çok villa tarzı yapılaşma öne çıkıyor. İzmir ve Mudanya yolu aksının yeni projelerin yoğunlaştığı bölgeler olarak yeni dönemlerde de yükselen trendini sürdürmesi bekleniyor. 

Konutun yanı sıra Bursa'da ofis yatırımları da giderek artıyor. Özellikle Nilüfer- Odunluk ile Yıldırım-Ankara Yolu bölgelerinde büyük markaların ofis projeleri de dikkat çekiyor. Yeni ofis mekanları ulaşım alternatifleri ve otopark avantajlarıyla ilgi görüyor. Ayrıca, İzmir Yolu'na yakın konumda home-ofis amaçlı kullanılabilecek küçük alanlı dairelere de talep artıyor. 

Bursa'nın trendi giderek artan bir diğer bölgesi de aynı zamanda Bursa'nın da vitrini sayılabilecek İstanbul yolu ile paralelinde yapılaşmada hız kazanan Osmangazi Demirtaş bölgesi. Özellikle Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı tramvay çalışması ile bölgenin şehir merkezi ile olan bağlantısı güçlenirken, İstanbul-İzmir otoban bağlantısına yakın konumu da önemli bir avantaj sağlıyor. Bu bölgede de Sinpaş GYO'nun Bursa Modern projesinden sonra son dönemde Bakgör, Alpiş ve Atış Yapı gibi tanınan firmaların yatırımları öne çıkıyor. 

Belediyeler kentsel dönüşüme öncülük ediyor 

Bursa, kentsel dönüşüme en fazla ihtiyaç duyan illerin başında geliyor. Bin 70 mahallesiyle 3 milyona yaklaşan nüfusun yaşadığı kentte yeniden planlaması gereken alanın oranı yüzde 70. Bu kapsamda Bursa Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdi. Bu çerçevede Bursa Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümü hızlandırmak için aldığı 0.50 emsal artışı kararıyla bu alanda bir hareket oluşmasını sağladı. Bu konuda hızlı dönüşler alan Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne 20'ye yakın site başvuruda bulunarak onay aldı. 

700 bini aşkın nüfusuyla çarpık kentleşmenin en yoğun olduğu Yıldırım ilçesinde de belediye öncülüğünde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Bünyesinde kurduğu Yeşil Yıldırım şirketi aracılığıyla müteahhitler ve vatandaşlar arasında uzlaşma sağlayan Yıldırım Belediyesi, ilçenin büyük bölümünü kentsel dönüşüm kapsamına aldı. Plansız ve çarpık yapılaşmaya savaş açan Yıldırım; Teferrüç, Piremir, Yediselviler, Sıracevizler, Vatan, Beyazıt, 152 Evler, Ortabağlar, Güllük, Mimarsinan, Esenevler, Yiğitler, Şükraniye, Ertuğrulgazi, Kaplıkaya, Değirmenönü, Karapınar, Arabayatağı, Ulus, Mevlana, Hacivat, Yavuzselim ve Çınarönü mahallelerinde hayata geçireceği dönüşümle ilçenin çehresini değiştirmeyi hedefliyor. 

Bursa konut sektöründe dikkat çeken göstergeler 

  • Bursa'da 2016'nın ilk 11 ayında 46 bin 712 konut satıldı 
  • Kasım ayında Bursa'da satılan konut sayısı 4 bin 937. 
  • 2015'te en fazla konut Nilüfer ilçesinde satıldı. 
  • 13 bin 702 konutun satıldığı Nilüfer'i 10 bin 899 konut ile Osmangazi, 5 bin 359 konut ile Yıldırım, 4 bin 66 konut ile İnegöl ilçeleri izledi. 
  • 2015'te Bursa'da yabancılar 1.501 konut satın aldı. 
  • 2016'nın ilk 11 ayında 1.178 konut, kasım ayında 111 konut yabancılara satıldı. 
  • Bursa, yabancıya konut satışında yurt genelinde 4'üncü sırada yer aldı.

Bursa'da konut fiyatları bir yılda yüzde 22 arttı 

Bursa'da satılık konut fiyatları Kasım 2016 itibarıyla metrekaresi ortalama bin 680 TL mertebesinde. Satılık konutta yıllık fiyat artışının yüzde 22 olduğu Bursa'da kiralık konutlardaki artış oranı ise yüzde 18. Kiraların ortalama metrekare bazında 8 lira olduğu ilde amortisman süresi ise 18 yıl. Bursa'da geçtiğimiz bir aylık süreçte fiyatlar en çok yüzde 3.8 ile Gemlik'te arttı. İkinci sıradaki ilçe yüzde 3.5 artışla Mudanya, üçüncü sıradaki ilçe ise yüzde 2.5 artışla Osmangazi oldu.  

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı
  • 22.03.2023 13:04

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı

Akıllı cihazlarını kullanıcılarla doğrudan buluşturan Togg, kullanıcıya daha yak ...

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı
  • 08.03.2023 13:42

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı

Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından Molla Yegan'ın Bursa'da ders verdiği 6 asırl ...

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!
  • 15.02.2023 11:25

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin 222. saatinde, Kahramanm ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak
  • 16.07.2022 14:20

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak

Osmaneli-Bursa-Bandırma-Balıkesir Hızlı Tren Hattı T04 Tüneli Işık Görme Töreni ...

Genesis 1 Bursa projesi modern çizgileriyle dikkat çekiyor!
  • 25.04.2022 14:54

Genesis 1 Bursa projesi modern çizgileriyle dikkat çekiyor!

Genesis 1 Bursa projesinde alternatif ödeme seçenekleriyle satışlar devam ediyor ...