maritbet girişmaritbet
Türk müteahhitler Rusya’da 40 milyar dolarlık inşaat yaptı!

Türk müteahhitler Rusya’da 40 milyar dolarlık inşaat yaptı!

Türk müteahitleri Rusya’da yaptıkları inşaatlarla adeta ülkeyi yeniden inşa ediyor. Ülkedeki en fazla işi alan Türk müteahhitleri, şimdi de Rusya’da yapılacak ve toplam yatırımı 60 milyarı geçen olimpiyatları ve Dünya Kupası’na göz dikti.

Türk müteahitleri Rusya'da yaptıkları inşaatlarla adeta ülkeyi yeniden inşa ediyor. Ülkedeki en fazla işi alan Türk müteahhitleri, şimdi de Rusya'da yapılacak ve toplam yatırımı 60 milyarı geçen olimpiyatları ve Dünya Kupası'na göz dikti.

 Moskova başta olmak üzere 1988 yılından bu yana Rusya'da 1423 proje yaparak 40 milyar 837 milyon TL'lik iş yapan Türk müteahhitlerinin gözü şimdi de Rusya'da yapılacak kış  olimpiyatları ve dünya kupasında. 2014 yılı kış olimpiyatları için 12 milyar dolar, FIFA 2018 Dünya Kupası'na ise 50 milyar dolarlık bütçe ayıran Rusya Fedarasyonu, Türk müteahitleri için iki dev projede milyar dolarlık fırsatlar sunuyor. Halen 50 tanesi Türkiye Müteahhitler Birliği olmak üzere 150 Türk firmasının çalıştığı Rusya, Türk firmalarının en fazla iş aldığı üçüncü pazar konumunda. Türk müteahhitlik firmaları 2012 yılında yurtdışında toplam değeri 26.6 milyar doları olan  441 adet proje üstlenirken, bu projelerden 3,6 milyar doları olan 40 adedi Rusya Federasyonu'nda yer aldı.

FIFA 2018 Rusya'nın 13 şehrini etkileyecek

Rusya'nın Krasnodar bölgesindeki Soçi kentinde yapılacak 2014 yılı kış olimpiyatları da Türk firmalarına önemli fırsatlar sunuyor. TMB verilerine göre Rus hükümeti tarafından yaklaşık 12 milyar dolarlık çeşitli yatırım projelerinin hayat geçirildiği projede Ant Yapı, 3 bin 600 üniteden oluşan Olimpiyat Köyü'nün inşaatını yapıyor. Öte taraftan FIFA 2018 Dünya Kupası'na da ev sahipliği yapacak olan Rusya, bunun için de hazırlıklara başladı. Moskova, St. Petersburg, Kaliningrad, Yaroslavl, Nijni Novgorod, Saransk, Kazan, Yekaterinburg, Samara, Volgograd, Krasnodar, Soçi ve Rostov gibi 13 şehrini etkileyecek olimpiyatlar inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar açısında dikkat çekici iş imkanı sunuyor. Halihazırda St. Peterburg-Moskova-Nijni Novgorod hattında çalışan “hızlı tren”in, organizasyon kapsamında maçların oynanacağı 13 şehre de uzanacağı açıklanırken, ayrıca, sadece demiryollarının değil, havaalanlarından otoyollara kadar pek çok altyapı yatırımının da ülkede gerçekleştirileceği belirtilmekte. Yine FIFA standartlarına göre, maçların oynanacağı her yerde en az 40 bin kişilik stad olması şartı da ülkede yeni stad yatırımlarını önünü açacağı ifade edilirken, Rusya'da bugün itibariyle sadece Lujniki Stadı bu standarda uygun. Bu çerçevede, sadece stadlar için Rus hükümetinin 3.8 milyar doları harcaması öngörülmekte.

Kupa için 50 milyar dolar harcayacak

FIFA 2018 için Rusyada yeni yollar, demiryolları, tünellerin yanısıra Vladivostok deniz köprüsü, havalimanları inşası ve renovasyonu ile spor kompleksleri ve otel inşaatları yapacak. Rusya'nın bu altyapı yatırımları için yapacağı yatırım tutarının 50 milyar doları aşması bekleniyor. TMB yetkililerine göre, Rusya'nın nüfus büyüklüğüne de bağlı olarak yatırım ihtiyaçlarının devam edeceği, yükselen petrol ve doğal gaz fiyatları paralelinde yatırım yapma kapasitesini de artacağı belirtildi. Türk müteahhitlerin Rusya'da güçlü bir pazar konumuna ulaşması, müteahhitliğin yanı sıra yatırımcı ve işletmeci olarak da faaliyet göstermelerinin sağladığı ek olanaklar ile Rusya'nın coğrafi yakınlığının sağladığı lojistik avantajlar ve potansiyel projelerin Türk müteahhitlik firmalarının Rusya ilgisinin daha da artıracağı öngörülüyor.

Rusya'nın Maslağını Türkler inşa ediyor

Rusya'da altyapıdan üstyapıya birçok işleri üstlenen Türk müteahhitlik firmaları, bu işler kapsamında; kentsel altyapı, arıtma ve boru hattı gibi çeşitli altyapı projeleri; enerji hatları, enerji santralleri, petro-kimya tesisleri, endüstriyel tesisler ve depolama tesisleri

gibi çeşitli sanayi tesisi projeleri; yol, köprü, tünel ve havaalanı gibi çeşitli ulaşım projeleri; konut gibi çeşitli bina projelerde yer aldılar. Ülkenin birçok şehrinde yer alan Türk firmaları Moskova'nın yeni ticaret bölgesi olarak görülen ve yüksek binalarıyla dikkat çeken Moskova City'de gökdelenler inşa ediyor. Bu bölgede Ant Yapı 330 metre yüksekliğiyle bittiğinde Avrupa'nın en yüksek hotel ve rezidanstan olacak binanın inşasına devam ederken, yine Ant Yapı, Capital City Towers projesi kapsamında biri 66 diğeri 76 katlı iki adet gökdelen ile 300 metre yüksekliği ve 76 katıyla bugün itibariyle Avrupa'nın en yüksek 3. binası unvanına sahip gökdelenlerin yapımını tamamladı. Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid tarafından tasarlanmış olan Capital Hill Villa projesi de yine aynı firma tarafından üstlenildi.

Leyla İlhan/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türk müteahhitlerden 354 milyar dolarlık rekor imza!
  • 26.01.2018 11:46

Türk müteahhitlerden 354 milyar dolarlık rekor imza!

Türk müteahhitler, yurt dışında bugüne kadar 354,6 milyar dolarlık iş üretti. Bu ...

Rusya'da, Türk müteahhitlerin kısıtlamaları kaldırıldı!
  • 04.06.2017 09:54

Rusya'da, Türk müteahhitlerin kısıtlamaları kaldırıldı!

TMB Başkanı Mithat Yenigün, Rusya'nın inşaat dahil birçok sektördeki kısıtlamala ...

Müteahhitler Rusya'ya alternatif pazarların peşinde
  • 02.12.2015 13:53

Müteahhitler Rusya'ya alternatif pazarların peşinde

Türk müteahhitleri, Rusya ile yaşanan gerginlik sonrasında yeni pazar arayışları ...

Türk müteahhitler Rusya’da 40 milyar dolarlık inşaat yaptı!
  • 10.05.2013 08:32

Türk müteahhitler Rusya’da 40 milyar dolarlık inşaat yaptı!

Türk müteahitleri Rusya’da yaptıkları inşaatlarla adeta ülkeyi yeniden inşa ediy ...