maritbet girişmaritbet
Somali'nin kurtuluşu ümidi Türkiye'de

Somali'nin kurtuluşu ümidi Türkiye'de

Dünyanın seyrettiği Somali'deki drama Türkiye sessiz kalmıyor. Türkiye konut projeleri başta olmak üzere dev yatırımlarla bu ülkeye yardıma hazırlanıyor.

Yıllar süren iç çatışmalar, kıtlık ve kuraklığın etkisi ile bir çok hizmetin aksadığı, sağlam ancak birkaç binanın kaldığı kullanılabilir asfalt yolu bile olmayan Somali'ye, Türkiye kalıcı projelerle yardım elini uzatıyor. Türkiye, 12 Eylül'de devlet kurumları ile Somali'ye geliyor. Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Dr. Kani Korun da ilk kez bu heyet ile birlikte ülkeye girecek.

TİKA Afrika Koordinatörü Cüneyt Esmer, son 60 yılın en kurak mevsiminin yaşandığı ve buna bağlı olarak açlık ve hastalıkların ortaya çıktığı Somali'ye Türkiye'nin devlet olarak yaptığı yatırımlar ve projeler konusunda AA Muhabiri'ne bilgi verdi. Somali'ye yapılan yardımların TİKA Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk Kızılayı, Türk Diyanet Vakfı, Sabah Gazetesi ve Turkuaz Grubu işbirliğiyle "Somali'ye Acil Yardım Kampanyası Projesi" ile 8 Ağustos'da başladığını belirten Esmer, o tarihten bu yana TİKA, Kızılay, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri ile Sivil Toplum Örgütleri'nin Mogadişu'da ofisler açtığını söyledi.

TİKA organizasyonu ile yetersiz beslenmeye maruz kalan çocuklar için çocuk maması, süt tozu ve B12 vitaminine haiz bisküviler, susuzluk ve kuraklık sebebiyle ortaya çıkan hastalıklarda kullanılmak üzere muhtelif ilaç ve malzemeler, kamplarında yaşayan Somaliler için sıvı yağ, tozşeker, un, makarna, süt tozu, bebe bisküvisi ve buğday yarması gibi gıdalardan oluşan tonlarca yardımın dağıtıldığını ifade eden Afrika Koordinatörü Cüneyt Esmer, Sağlık Bakanlığı Sahra Hastanesi, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın halka direk ulaşan yardımları, Kızılay'ın çadır kenti ve Mogadişu'daki bir çok ihtiyaca cevap veren yardımları ile Somali halkının Türkiye'nin desteğini hissettiğini de dile getirdi.

-TÜRKİYE DEVLET KURUMLARI İLE 12 EYLÜL'DE SOMALİ'DE-

Somali'de öncelikli olarak insani yardım malzemelerinin ulaştırılmasına çalışıldığını ifade eden Esmer, bir yandan da ülkede yaşanmakta olan trajedinin tekrarlanmaması adına kalıcı çözümler üretme amaçlı orta ve uzun vadeli TİKA projelerinin planladığını bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ailesi ve bir çok bakanla yaptığı ziyaretle birlikte buradaki çalışmaların hız kazandığını açıklayan Esmer, bu kapsamda 12 Eylül'de Türkiye'nin devlet kurumları ile buradaki kalıcı projeleri şekillendireceğini söyledi.

Cüneyt Esmer, TİKA, Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Gıda Güvenliği Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TOKİ ve Türk Kızılay'ından gelecek heyetlerin Somali'deki muhatap kurum yetkilileri ile görüşüp yeni dönemde yapılacak projeleri oluşturacaklarını açıkladı. Esmer, aynı tarihte geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi olarak atanan Dr. Kani Korun ilk kez bu heyet ile birlikte Somali'ye gelip incelemelerde bulunacağını da hatırlattı.

-KALICI PROJELER-

Mogadişu'da ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti sırasında yapılması konusunda talimat verdiği Mogadişu Uluslararası Havaalanı'ndan Cumhurbaşkanlığına kadar olan yolun asfalt ile kaplanacağını ve Dikfer Hastanesi'nin revize edilerek hizmete başlayacağını ifade eden TİKA Afrika Koordinatörü Esmer şöyle konuştu:

"Somali'ye yalnızca insani ihtiyaçları getirmek ve dağıtmak için değil, buraya ne gibi yardımlar yapabiliriz bunu da araştırmak için geldik. Çünkü, bu insani yardımları dağıtıp çekilirseniz, kıtlık, kuraklık ve yoksulluğun getirdiği trajedi sürecektir. Türkiye zaten sivil toplum örgütleri ile de buradaki insani yardımlarını sürdürüyor ve burada onlarda çok güçlüler. İlk olarak DSİ ve TİKA Başkanlığı ile birlikte buraya sondaj makineleri getiriyoruz. Burada halkın en temel ihtiyacı olan suyu bu makineler sayesinde açılacak kuyulardan gidermeyi amaçlıyoruz. 12 Eylül'de Türkiye'den gelen resmi kurum temsilcilerinin temasları ardından da kalıcı, Somali halkının refahına, kalkınmasına yönelik projeler ve buradaki hükümeti destekleyen yatırımlar şekillenecek. Ardından bu projelerin hayata geçirilmesi için çalışacağız. Projeler genel olarak Somali'nin kritik ihtiyaçlarına yanıt vermek üzere kalkınma ortaklarının bir araya getirilmesi, kesintisiz temel ve insani hizmetler, alt yapının yeniden imarı, nüfus için gelir getirici imkanlar ve istihdam yaratılması amacına yönelik olacak. Somali'yi tekrar eski refah günlerinde görmek istiyoruz."

-KENYA'YA GÜNDE BİN 300 SOMALİLİ GİRİYOR-

Ülkedeki kuraklık ve kıtlık nedeniyle Ocak ayından bu yana 183 bin Somalili Kenya'da yer alan Dadaab, Dagaheley, Ifo II ve Bula Baqti mülteci kamplarına yerleştirildi. Birleşmiş Milletler, Dadaab Mülteci Kampı'nda 403.000, Kakıma Mülteci Kampı'nda 80.000, Dagaheley, Bula Baqti ve Ifo mülteci kamplarında 35.000 kişi olduğunu açıkladı.

Somali'den Kenya'ya günde bin 300'den fazla mültecinin giriş yaptığı sanılıyor. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi verilerine göre Kenya'da 525 bin 674, Etiyopya'da 233 bin 437, Cibuti'de 18 bin 427, Yemen'de 191 bin Somalili mülteci bulunuyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

SunExpress’ten depremzedelere yardım eli
  • 07.11.2020 11:03

SunExpress’ten depremzedelere yardım eli

SunExpress’in gönüllü çalışanlarından oluşan ekibi 2015 yılından bu yana yardım ...

Türkiye'nin açtığı hastaneler şifa dağıtıyor!
  • 18.05.2017 11:41

Türkiye'nin açtığı hastaneler şifa dağıtıyor!

Türkiye'nin Afrika bölgelerinde ve Filistin'de açtığı hastaneler binlerce insana ...

Somali'de 100 yataklı hastane inşa edildi
  • 27.02.2016 17:16

Somali'de 100 yataklı hastane inşa edildi

Yardımeli Uluslararası İnsani Yardım Derneği, Somali'nin başkenti Mogadişu'da 27 ...

Erdoğan, Somali'ye 10 bin konut müjdesi verdi
  • 25.01.2015 15:48

Erdoğan, Somali'ye 10 bin konut müjdesi verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali'ye ilk etapta 10 bin konut yapılacağı ...

TİKA'dan Mogadişu'daki üniversitelere jeneratör desteği sağladı
  • 28.01.2014 09:13

TİKA'dan Mogadişu'daki üniversitelere jeneratör desteği sağladı

TİKA, Somali'nin başkenti Mogadişu’da faaliyet gösteren 6 üniversiteye jeneratör ...

Türkiye'nin 8 aylık çelik ihracatı 9.5 milyar dolar oldu!
  • 04.09.2013 11:38

Türkiye'nin 8 aylık çelik ihracatı 9.5 milyar dolar oldu!

Türkiye'nin çelik ihracatında Ortadoğu gerilerken Uzakdoğu pazarı büyüyor ...