maritbet girişmaritbet
Putin, Chavez'e Türk müteahhitleri önerdi

Putin, Chavez'e Türk müteahhitleri önerdi

Libya pazarında sıkınalar yaşayan Türk müteahhitine petrol zengini Venezuela'dan çağrı geldi

Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Emre Aykar, "Yeni pazar arayışı içinde olan Türk müteahhitleri Güney Afrika'ya ilgi duymaya başladı. Venezuela'ya giden birkaç inşaat şirketi var.
Çünkü Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Rusya Başbakanı Putin'le iyi ilişkilere sahip olduğu için dünyadaki en iyi inşaat şirketleri Putin'e soruyor. O da Türkler deyince Chavez, Türk firmalarıyla ilgilenmeye başladı. Bugün birkaç inşaat şirketi oradan iş almaya çalışıyor" diye konuştu.
 

13 milyar dolarlık dev yatırım

Venezüella'nın petrol kaynaklan açısından zengin bir ülke olduğunu ifade eden Aykar şunları söyledi: "Ancak buna rağmen kalkınmamış bir ülke olduğu için büyük potansiyeli olan bir pazar.
Belirli bir süre Türk müteahhitleri gidip orada çalışırsa işe yarar. Çünkü 10 milyar dolarlık demiryolu, 3 milyar dolarlık konut işlerinden bahsediliyor. O yüzden 'gelin bu pazarda çalışın' denildiği için önce buraya sonra da Brezilya gibi diğer ülkelere gitmekte fayda var."

 

Brezilya'da şu anda gelişmiş bir inşaat sektörü olduğunu ancak Venezüella'da böyle bir sektörün olmadığını söyTürkler ve Fransızlar Afrika'ya birlikte açılacak leyen Aykar, "Orada hep İspanyol, Brezilyalı firmalar çalışıyor. Onun için Venezuela'da şansımız olur. Berezilya'da ise kısa zamanda büyük inşaadar yapılmak isteniyorsa oradaki lokal firmalarla ortaklaşa birtakım şeyler gerçekleştirilebilir. Bugün için yok ama peşinde koşmaya değer" şeklinde konuştu.
 

Venezuela TOKİ'yi bekliyor

Yaklaşık 2 milyon adet konut ihtiyacı bulunan Venezualla, yıllık minimum 150 bin konut yapmak istiyor. Venezuela Enerji ve Petrol Bakanı Rafael RamireZj Venezuela'nın bu is-.
teğini geçtiğimiz aylarda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Brezilya'ya yaptığı ziyaret sırasında iletti. Yıldız, Venezuela'nın konut ihtiyacmın bir kısmının hem TOKİ, hem de Türk özel sektörü tarafından yapılabileceğini dile getirerek, Chavez'in de bu konuyla alakalı bir bakanı görevlendirdiğini' açıkladı. Yıldız, bu konut ihtiyacının bir kısmının petrol karşılığı olarak Türkiye'nin yapabileceğini kaydetmişti.


47 Afrika pazarında Cin lider

 

Firmalar

Firma sayısı

İş alma oranları

ÇİN

47

%36.6

İTALYAN

19

% 15.5

FRANSIZ

5

%10.0

AMERİKALI

9

%7.6

TÜRK

25

%4.9

DİĞER ÜLKELERİN FİRMALARI

55

%25.4

Her yıl dıs pazarlarda 20 milyar dolarlık Is alan Türk müteahhiılerine Fransızlardan işbirliği teklifi geldi. Türk müteahhitleri ile birlikte 54 ülkenin yer aldığı Afrika pazarına açılmayı hedefleyen ' Fransa, bu amaçla Dıs Ticaret Bakanı'nı gediğimiz hafta içinde Türkiye'ye gönderdi.


Emre Aykar, Fransa'nın Dıs Ticaretten Sorumlu Bakanı Pıerre Lellouche'un kendi şirketten Yapı Merkezi, Dogus, Nurol, Tefken, Gama, Alarko'nun yer aldığı 12 büyük Türk firmasıyla bıraraya geldiğini belirterek, "Bakan toplantıda Fransızların Afrika'da Türklerle yeniden birlikte çalışmak istediğini açıkladı. Türkler ve . Fransızlar birarada olursa Cinlilerle daha kolay rekabet edileceğini söyledi" dedi.


Fransız Büyükelçiliği'nlr Türkiye Müteahhitler Birliği ile daha somut ikinci bir toplantı yapma kararı aldığını belirten Aykar, ikinciyi toplantıya dünyada büyük isler alan 5-6 büyük Fransız inşaat grubunun katılacağını açıkladı. Fransızların Türklerle ıs yapma nedenleri arasında Türkiye'nin Afrika'da 35'e yakın ülkede büyükelçilik açma kararı ve THY'nin bu coğrafyada 16 şehre direk uçmasının etkili olduğunu anlatan Aykar, "Ayrıca Afrika'nın yüzde 45'ı Müslüman, birçok ülke ile kolaylıkla iletişim kurabiliyoruz. Fransızlar bu kadar kolay iletişim kuramıyor" dedi.

Hızlı hareket kabiliyeti Türkleri çekici yaptı

Türk inşaat firmalarının yüzde 90'ının aile şirketleri olduğunu anlatan Emre Aykar şunları söyledi:

"Aile şirketi olunca çabuk karar alınabiliyor. Ayrıca işveren doğrudan firmanın sahibini görüyor. Bu da daha kolay iletişim olanağı sağlıyor. Fransız firmaları ise daha kurumsal ve daha büyük organizasyonlar. Karsı tarafı anlayıp cozûm yaklaşımını bizim kadar hızlı yapamıyor.
Onun icın dil, tarihi bağlar, kolay gidip gelme imkanlarından dolayı birlikte olmak istiyorlar."

Fransızların da bu coğrafyada geçmişten kalma politik kuvvet ve finansman imkanları olduğunu kaydeden Aykar, bu işbirliğinin Türk firmaları acısından bazı projelerde Türkler de olmayan teknolojilere kavuşmasını sağlayacağını belirtti. Türklerin Afrika pazarında aralarında Fas, Cezayir, Libya, Sudan, Gine, Etiyopya'nın yeraldığ yaklaşık 10 ülkede aktif olduğunu ifade eden Aykar, "Afrika'da 54 ülke var.
Dolayısıyla bu işbirliği ile gidilecek cok ülke var" dedi.

Kaynak: Leyla İlhan / Dünya

  • Etiketler:

Yorum Yaz