maritbet girişmaritbet
Kazak turizmci ve inşaatçıları Türkiye yetiştirecek

Kazak turizmci ve inşaatçıları Türkiye yetiştirecek

TİKA, Kazakistan'da 600 öğrenci kapasiteli bir eğitim merkezi kuruyor

 

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Kazakistan'ın turizm ve inşaatçılarını yetiştirmek için 600 öğrenci kapasiteli bir eğitim merkezi kuruyor.
TİKA'nın Kazakistan koordinatörü Ömer Kocaman, yaptığı açıklamada, Kazakistan'ın yeni tatil merkezi olarak anılan Borabay'da bir "Bölgesel Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi" kurulacağını, burada inşaat ve turizm sektörlerinde çalışacak personelin eğitileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in ''Bizim inşaat ve turizm sektöründe çalışacak gençlerimizi Türkiye eğitsin'' talebi üzerine Kazakistan Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Milli Eğitim Bakanlığının daha önce işbirliği protokolü imzaladıklarını hatırlatan Kocaman, ''Türk müteahhitleri ve turizmcilerinin buradaki başarısını gören Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazak gençlerinin de Türkiye tarafından eğitilmesini istedi. Bu konuda daha önce işbirliği protokolü imzalanmıştı. Şimdi biz bu protokolün gereğine yerine getiriyoruz'' diye konuştu.

Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığının kendilerine Borabay Bölgesi Ormancılık Mesleki Eğitim Koleji olarak kullanılan kampüs içerisinde beş katlı bir bina verdiğini anlatan Kocaman, bu binanın TİKA tarafından tadilattan geçirileceğini ve her türlü eğitim materyalinin Türkiye tarafından verileceğini söyledi.

Binanın 600 kişilik bir eğitim merkezi haline geleceğini ifade eden Kocaman, ilk etapta 30 Kazak eğitimcinin Türkiye'ye bu yaz götürüleceğini ve bunlara inşaat ve turizm konusunda eğitim verileceğini, onların da gelerek kendi ülkelerindeki gençleri eğiteceğini belirtti. Kocaman, projenin hayata geçirilmesi için yaklaşık 2 milyon dolar harcama yapılacağını kaydetti.
 
Kazakistan'da kurulacak Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Muhittin Taş ile Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Danışmanı Dr. Müh. Aytekin Akagün de Kazakistan'ın başkenti Astana'ya geldi. Taş, ''Kazakistan'ın talebini daha önce iki ülke arasında varılan protokol gereğince yerine getiriyoruz'' dedi.

Akagün de yabancı ülkelerde iş yapan müteahhitlerin özellikle sertifikalı çalışan personel sıkıntısıyla karşılaştığını, bu tür eğitim kurumlarının bu ihtiyaçları karşılayacağını söyledi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz