maritbet girişmaritbet
İş adamları Katar gezisi için sıraya girdi

İş adamları Katar gezisi için sıraya girdi

Dünya Kupası’nın 2022’deki organizasyon hakkını alarak dikkatleri üzerine çeken ve altyapıya 64 milyar dolar harcamaya hazırlanan Katar’a Başbakan Erdoğan’ın yapacağı gezi için işadamları sıraya girdi. Normalde 1 uçakla yapılan gezi 3 uçağa çıktı

Dünya Kupası'nın 2022'deki organizasyon hakkını alarak dikkatleri üzerine çeken ve altyapıya 64 milyar dolar harcamaya hazırlanan Katar'a Başbakan Erdoğan'ın yapacağı gezi için işadamları sıraya girdi. Normalde 1 uçakla yapılan gezi 3 uçağa çıktı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, önümüzdeki günlerde Katar ve Kuveyt'e düzenlenecek geziye firmalardan büyük talep geldiğini belirterek, Başbakanlık uçağı dışında iki uçak kaldıracaklarını söyledi. Büyükekşi, basınla bir araya geldiği toplantıda “Bu geziye büyük talep var. Daha önceki gezilere 1 uçak giderdik. Bu gezi için sayı 413'e çıktığı için, Başbakanlık uçağı dışında iki uçak daha kaldıracağız. Yani toplam 3 uçakla gideceğiz'' dedi.
 
Heyetin içinde birçok sektörden firma yöneticilerinin bulunduğunu belirten Büyükekşi, Katar'da ilk üç ayda 200 ihale yapılacağını bildirdi. 2022'de Dünya Kupası organizasyonunu düzenleme hakkı kazanan Katar'ın bu tarihe kadar büyük yatırımlara hazırlanıyor olması firmaların da ilgisini çekiyor.
 
ENKA'DAN CENGİZ'E KADAR İNŞAAT ŞİRKETLERİ GİDİYOR
Bu nedenle Başbakan Erdoğan'ın da gezi programında Katar'ı öne çektiği belirtilirken, Enka, Besler Gıda, Cengiz Holding gibi büyük şirketlerin de geziye katılacaklar arasında olduğu ifade ediliyor. Dünya ölçeğinde bütün ülkelerin sıkıntı içindeyken Türkiye'nin yükselen yıldız konumunda olduğunu söyleyen Büyükekşi, ihracatın geçen yıl yüzde 11.3 oranında artışla 113.7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Geçen yılın ihracat rakamlarını da değerlendiren Büyükekşi, 10 yıl önce 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayısının 4 olduğunu, bu yıl bu sayının 14'e yükseldiğini bildirdi. İstanbul'un ihracatının 10 yılda yüzde 215 oranında arttığını ancak payının yüzde 59.1'den yüzde 45.6'ya gerilediğini belirten Büyükekşi, Manisa'nın ilk 10'da en yüksek ihracat artışı gerçekleştiren il olduğunu, Manisa'nın ihracatının 10 yılda yüzde 1548 arttığını söyledi.
 
1 MİLYARIN ÜZERİNE ÇIKAN ÜLKE 26 OLDU
2000 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yapılan ülke sayısının 5 olduğunu, bu rakamın 2010'da 26'ya çıktığını bildiren Büyükekşi, 2000 yılından 2010'a tüm ihracatın yüzde 309 oranında arttığını, ancak Almanya'ya ihracat artış hızının yüzde 121'de, İngiltere'ye yüzde 242'de kaldığını kaydetti. AB ülkeleri ve ABD'ye ihracatın azaldığını vurgulayan Büyükekşi, “Tam tersine komşularımız ile yakın ve Ortadoğu ülkelerine ihracatımızın payı artıyor'' dedi.
 
Sadece metroyla demiryolu için 25 milyar harcayacak
Standard& Poor's'un daha önce yaptığı hesaplamaya göre Katar'da Dünya Kupası için yapılacak ek altyapı projelerinin maliyeti 64 milyar doları bulacak. Bu rakam, 2010 gayri safi milli hasılasının yüzde 47'sine denk geliyor. IMF tahminlerine göre de bu yıl ve gelecek yıl dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip olması beklenen Katar'daki dev altyapı projeleri arasında 25 milyar dolarlık metro ve demiryolu, 11 milyar dolarlık havaalanı, 5.5 milyar dolarlık derin deniz limanı ve havaalanını şehre bağlayacak 1 milyar dolarlık bağlantı yolu var.
 
Çin'in potansiyeli artık değerlendiriliyor
Çin'deki büyük potansiyelin de değerlendirilmeye başlandığını ifade den Büyükekşi, Çin'e yapılan ihracatın da 10 yılda yüzde 2263 oranında arttığını bildirdi. Büyükekşi, Libya, Suriye ve İsrail'in de Türkiye için önemli pazarlar haline geldiğini söyledi. 2000 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan sektör sayısının 7 iken geçen yıl bu sayının 19'a çıktığını belirten Büyükekşi, otomotiv sektörünün 2000 yılında 3. büyük sektör iken artık en büyük ihracatçı sektör olduğunu, ihracattan aldığı payın yüzde 9.1'den yüzde 15.3'e çıktığını hatırlattı. Öte yandan Büyükekşi, soru üzerine “Merkez Bankası ile barışığız. Hiç küs olmadık” dedi.

Ekonomi yönetimine 7.5'ten 8 not verdi
Mehmet Büyükekşi, 2010 yılında yapılan uygulamalardan dolayı ekonomi yönetimine bir not vermesi gerekirse, bunun 7.5'ten 8 olacağını, iki puanlık kaybın da dış açık ve uygulanan kur politikalarından kaynaklandığını ifade etti. Daha önce de ifade ettiği not nedeniyle tepki görmediğini ifade eden Büyükekşi, cari açık ve kur politikası gibi faktörler nedeniyle notun bu seviyede olduğunu söyledi. Türkiye'nin 2010 yılını birçok alanda dünyadan ayrışarak tamamladığını belirten Büyükekşi, yıl sonu büyüme rakamının yüzde 8'i geçebileceğini, sanayide kapasite kullanımında iyi yerlere gelindiğini, ülkenin kredi notunun yatırım yapılabilir olmasına ramak kaldığını hatırlattı.
 
9 yeni stat inşa edilecek
Katar'da 3 stadyum yenilenirken 9 stat sıfırdan inşa edilecek. 7 farklı şehirde bulunacak 12 stat için 3 milyar dolar harcama yapılacak.
  • Etiketler:

Yorum Yaz