maritbet girişmaritbet
Irak'ın en yüksek binası Erbil'de yükselecek!

Irak'ın en yüksek binası Erbil'de yükselecek!

MARİFED Başkanı Ahmet Ciğer, ihracat yapan gıda firmalarının Erbil'de yatırım yapması gerektiğini belirtirken, kendisi de hurda kağıt merkezi kurmayı düşünüyor

 

Geçen yılın sonunda 10.7 milyar dolar ile Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke konumuna ulaşan Irak, Türk müteahhitlerinin son yıllardaki yatırım üslerinden biri olurken, Kuzey Irak bölgesel yönetiminin başkenti Erbil  ise güvenilir kent olmanın yanı sıra hızla yükselen binaları, artan gayrimenkul fiyatları ile başta inşaat olmak üzere büyük ya da küçük Türk firmalarının artık ihracat veya üretimlerinin yeni adreslerinden biri...
 
Kentte hızla yükselen inşaat projeleri dolayısıyla Erbil'in gelecekte "Dubai'nin rakibi" olacağı iddia edilirken, şimdilerde asıl hedefin İstanbul olduğu savunuluyor. Ranj Group'un bu yıl içerisinde inşaatına başlayacağı 85 katlı ofis-rezidans projesi, Irak'ın en yüksek binası olacak. Ranj Group, Van Gölü çevresinde de otel ve konutlardan oluşan bir proje gerçekleştirmenin hayalini kuruyor.
 
Tarihi kent Erbil'de inşaatın yanı sıra enerji, tekstil, mobilya, gıda ve hizmet sektöründe etkin rol oynayan Türk firmalarından bazıları, markalı konut projeleriyle öne çıkıyor. İki ülke arasında artan ticaret hacmi ile birlikte şu anda Ziraat Bankası, İş Bankası, Vakıfbank, Bank Asya ve Albaraka Türk'ün şubeleri ile hizmet verdiği kentteki Türk bankalarının sayısının önümüzdeki dönemde daha da artması bekleniyor. Türk işadamlarının Erbil'e düzenlediği ekonomik iş gezileri de artıyor. Geçtiğimiz günlerde Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED) üyesi işadamlarıyla Erbil'e iş gezisi düzenleyen Federasyon Başkanı Ahmet Ciğer, Türkiye'nin Irak'a yaptığı ihracatın yüzde 80'inin Kuzey Irak'a olduğunu belirterek, bölgede gelirlerin arttığını, buna paralel ihracatın da artış göstereceğini, Türkiye'nin, artması beklenen bölge ihracatındaki payını korumasının büyük önem taşıdığını kaydetti. Bölgede Türk yatırımcılar için başta gıda ve hizmet soktörleri olmak üzere büyük potansiyel bulunduğuna işaret eden Ciğer, gıda ürünlerinin büyük miktarda Türkiye'den geldiğini söyledi.
 
İhracatçı firmaların orta vadede bölgede üretime geçmesinin burada kalıcı olmaya büyük katkı sağlayacağını dile getiren Ciğer, "KOBİ düzeyinde ihracat yapan, Gaziantep ve Konyalı gıda firmaları burada yoğun çalışıyor. Artık onların buraya gelmesi, yatırım yapması gerekiyor. Enerji, çimento ve demir-çelik haricindeki işlerin KOBİ'ler tarafından yapılması gerekiyor" diye konuştu.
 
"Erbil'de hedef artık Dubai değil İstanbul"
 
Ciğer, Erbil için eskiden Dubai hedefi bulunurken, şimdi "Erbil'i İstanbul yapmamız lazım" denildiğini ifade ederek, "Gönüllerinde hep Türkiye var. Türkiye'yi büyük hayranlıkla seyrediyorlar" dedi. İş gezisine katılan işadamlarından Erbil'e yatırım yapmayı düşünenler bulunduğunu dile getiren Ciğer, "Kahramanmaraş Kağıt Sanayi Ticaret A.Ş. olarak biz de düşünüyoruz. Erbil'de yerel bir ortakla hurda kağıt alım merkezi kurmayı düşünüyoruz. Şu anda Irak'tan zaten hurda kağıt alıyoruz. Daha çok Bağdat bölgesinden geliyor. Geçen yıl 15 bin ton aldık, bunun da bedeli 2.5 milyon dolar. Buraya her gün çok sayıda kamyon geliyor. Geri dönüşte kamyonlar boş oluyor. Burada yapacağımız yatırım 2 milyon doları geçmez. Bu, Irak'taki ilk yatırımımız olacak" şeklinde konuştu.
 
Irak'ın en yüksek binası Erbil'de yükselecek
 
Bin 500 Türk firmasının bulunduğu Irak'ta Ranj Group'un Erbil'de yaptığı 4 bin konutluk "Warin City" projesi içerisinde 85 katlık Irak'ın en yüksek binası da bulunacak. Ofis ve rezidanstan oluşan binanın yapımına bu yıl içerisinde başlanması planlanıyor. Ranj Tower, Türkiye'nin en yüksek binası olan 4. Levent'teki 66 katlı İstanbul Sapphire'den de daha uzun olacak. Kentin yeni gelişen bölgesinde 285 dönüm alan üzerine kurulu ve 1.7 milyar dolara mal olacak "Warin City" projesinde hastane, alışveriş merkezi, cami, spor tesisleri, çeşitli büyüklükte villa ve apartmanlar ile 55 katlı ikiz kuleler de yer alıyor. Ofis ve rezidans olarak kullanıbilecek ikiz kulelerin açılışı bu yıl gerçekleştirilecek. Bir mahalle büyüklüğündeki projede metrekare fiyatları 650-1.400 dolar arasında değişiyor. Ranj Group yöneticileri, projeden Türklerin de alım yapmasını istediklerini ifade ederek, Van Gölü çevresinde otel ve konutlardan oluşan bir proje gerçekleştirmek istediklerini de belirtti.
 
Tezgahlarda döviz değişimi
 
Yabancı yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği Erbil'de caddelerini turlarken ilginç manzaralara rastlamak da mümkün. Kentteki hızlı değişime karşın döviz alım satımının tezgahlarda yapılması dikkati çekiyor. Erbil gibi, Irak'ın başka kentlerinde de döviz alım satımı, büfelerin yanı sıra tezgahlarda "güvenli" bir şekilde yapılıyor. Vatandaşlar, SIM kartların  da satıldığı döviz tezgahlarında Irak Dinarı, TL, dolar, euro ya da riyal alım-satımı gerçekleştirebiliyor. Alım-satım fiyatları, döviz bürolarındaki rakamlarla paralellik gösteriyor.
 
Yıldız TAŞDELEN ERLİ/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Erbil inşaat fuarına katılan Türk firmaları, iki ülke arasındaki ticarete katkı sağlıyor
  • 16.11.2023 11:45

Erbil inşaat fuarına katılan Türk firmaları, iki ülke arasındaki ticarete katkı sağlıyor

Erbil'de bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Yapı ve İnşaat Fuarı'na Silopi ...

Bakan Kurum'dan "Van Gölü" açıklaması!
  • 26.01.2023 11:44

Bakan Kurum'dan "Van Gölü" açıklaması!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Van Gölü'nde bugüne k ...

Van Gölü'nün zemininden 615 bin metreküp dip çamuru çıkarıldı
  • 25.11.2022 16:03

Van Gölü'nün zemininden 615 bin metreküp dip çamuru çıkarıldı

Van Büyükşehir Belediyesince yürütülen çalışmalarda, Van Gölü'nün zemininden 615 ...

Van Gölü'nün zemininden 550 bin metreküp dip çamuru temizlendi
  • 30.09.2022 16:06

Van Gölü'nün zemininden 550 bin metreküp dip çamuru temizlendi

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmayla Van Gölü'nün zemininde ...

Van Gölü'nden 500 bin metreküp dip çamuru çıkarıldı!
  • 05.09.2022 11:33

Van Gölü'nden 500 bin metreküp dip çamuru çıkarıldı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Van Gölü’nde arıtılma ...

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak
  • 01.09.2022 16:05

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak

Van Edremit Belediyesi, yıllarca Van-Tatvan arasında yolcu ve yük taşımacılığı y ...