maritbet girişmaritbet
Etiyopya'nın Mavi Nil üzerine Nahda Barajı inşa edilecek!

Etiyopya'nın Mavi Nil üzerine Nahda Barajı inşa edilecek!

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Fehmi: "Çıkarlarımızı tehdit eden hiçbir projeyi kabul etmiyoruz"

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İhab Fehmi, ülkesinin, çıkarlarını tehdit eden hiçbir projeyi kabul etmeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Etiyopya'nın Nahda Barajı inşası öncesi Mavi Nil'in yatağının değiştirilmesi için çalışmalara başlaması üzerine durumu değerlendirmek amacıyla Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, Cumhurbaşkanı Yardımcısı İsam el-Haddad, Sulama Bakanı Muhammed Bahaeddin ve İstihbarat Teşkilatı Başkanı Muhammed Rafet Şehate ile bir toplantı yaptı.

Toplantı düzenlenen basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İhab Fehmi,  "Çıkarlarımızı tehdit eden hiçbir projeyi kabul etmiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Mursi'nin, görevi devraldığı günden bu yana Nil Nehri'nde payı olan ülkelerle iletişimi güçlendirmeye çalıştığını ifade eden Fehmi, Afrika Birliği toplantısı çerçevesinde Mursi ile görüşen Etiyopya Başbakanı Haile Mariam Desalegn'in, "ülkesinin Mısır'ın çıkarlarına zarar vermeyeceği ve Nil havzası ülkeri arasında işbirliği olduğu" yönündeki açıklamalarını hatırlattı.

Mısır Sulama Bakanı Muhammed Bahaeddin ise ülkesinin tutumunun, üçlü komitenin, baraj inşasının Mısır ve Sudan üzerindeki etkileri üzerine yürüttüğü çalışmalarının neticelenmesinden sonra netleşeceğini kaydederek, "Nahda Barajı'nın inşası, elektrik üretimini hedefliyor. Burada bir sorun yok ancak problem, barajın doldurulması için ihtiyaç duyulan sürede. Bu süre, yağışla da ilintili olmakla birlikte yılları alabilir" diye konuştu.

Bahaeddin, şöyle devam etti: "Su konusunda sıkıntı çekilen bir zamanda yaşıyoruz. Kalkınma projelerine karşı değiliz ancak su hakkımızın zarar görmesine müsaade etmeyiz. Su güvenliği konusunda da gevşeklik göstermeyeceğiz. Askeri seçeneğin krize çözüm getirmeyeceği kanısındayız. Böyle düşünüyor olmamız güçsüz olduğumuz şeklinde yorumlanmasın. Biz, müzakereden yanayız."

Etiyopyalılar geçen Salı, Mavi Nil Nehri'nin yatağının değiştirilmesi çalışmalarının başlamasını törenle kutlamıştı. 

Mısır ile Sudan arasında 8 Kasım 1959'da "Nil Sularının Tam Kullanımı Anlaşması" imzalanmış ve nehrin suları iki ülkece paylaşılmıştı. Anlaşmayla yukarı kıyıdaşların kullanımlarına karşı ortak mücadele kararı da verilmişti.

Güneyden kuzeye akan Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbera Nehri olmak üzere 3 ana kolu bulunan Nil, 6 bin 825 kilometre ile dünyanın en uzun nehri unvanını taşıyor.

Nil Nehri havzası 2,9 milyon kilometrekarelik alanıyla Afrika kıtasının yüzde 10'una denk geliyor. Nil havzası ülkelerini Mısır, Sudan, Etiyopya, Eritre, Kenya, Ruanda, Brundi, Tanzanya, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti oluşturuyor. 

Nahda, Nil'in, Mavi Nil  kolundaki dört barajdan biri olacak. Nil Nehri'nin yıllık 84 milyar metreküp olan su kapasitesinin 55 milyar metreküplük kısmı Mısır tarafından kullanılıyor. Sudan ise 18,5 milyar metreküp ile kaynaktan en fazla yararlanan ikinci ülke.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Milli otomobil TOGG’un yerli şarj ünitesi görücüye çıktı
  • 14.07.2020 16:19

Milli otomobil TOGG’un yerli şarj ünitesi görücüye çıktı

Türkiye’nin otomobili TOGG’un şarj üniteleri Eylül ayından itibaren Erzurum’da ü ...

“İşyeri kiralarında şartlar değişiyor”
  • 29.06.2020 14:32

“İşyeri kiralarında şartlar değişiyor”

Yenilenen işyeri kiralarında, kira bedeli artış oranın 1 Temmuz itibarı ile tüke ...

Etiyopya’nın menfez ve köprüleri Türkiye'den gitti
  • 27.08.2018 09:08

Etiyopya’nın menfez ve köprüleri Türkiye'den gitti

Etiyopya’da yapılan demiryolu projesinin bütün menfez ve köprüleri Türkiye’de ür ...

Yusufeli Barajı'ndaki çalışmalar hızla ilerliyor
  • 20.10.2017 10:40

Yusufeli Barajı'ndaki çalışmalar hızla ilerliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Yusu ...

Etiyopya inşaat fuarına Türkiye'den 75 firma katıldı
  • 13.10.2017 16:35

Etiyopya inşaat fuarına Türkiye'den 75 firma katıldı

Etiyopya'nın en büyük inşaat ve teknoloji fuarı "Addis Build Uluslararası İnşaat ...

Kral Necaşi Türbesi'nin restorasyonunda sona yaklaşıldı
  • 22.02.2017 12:29

Kral Necaşi Türbesi'nin restorasyonunda sona yaklaşıldı

Etiyopya'daki Habeş Kralı Necaşi'ye ve 15 sahabeye ait türben alanına TİKA taraf ...