maritbet girişmaritbet
Ertuğrul Günay: Özbekistan ile Türkiye arasında işbirliği protokolü imzalanabilir!

Ertuğrul Günay: Özbekistan ile Türkiye arasında işbirliği protokolü imzalanabilir!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Taşkent'e Yunus Emre Enstitüsü açalım, Özbekistan da Ankara'ya Ali Şir Nevai Enstitüsü açsın'' teklifinde bulundu

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Taşkent'e Yunus Emre Enstitüsü açalım, Özbekistan da Ankara'ya Ali Şir Nevai Enstitüsü açsın'' teklifinde bulundu.

Özbek Turizm Devlet Kurumu'nun daveti üzerine geldiği başkent Taşkent'teki ''Büyük İpek Yolunda Turizm - 18. Uluslararası Taşkent Turizm Fuarı''nın açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, daha sonra Özbekistan Kültür ve Spor Bakanı Tursunali Kuziyev ile bir araya geldi.

Açılışta konuşan Bakan Günay, Özbekistan ile kültürel alandaki işbirliğini geliştirmek istediklerini ve bu işbirliğini yasal zemine oturtmak için ileride bir mutabakat zabtı veya işbirliği protokolünün imzalanabileceğini kaydetti.

 Günay, iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin yanısıra el yazmaları, milli kütüphaneler, arkeolojik kazı çalışmaları gibi bir çok alanda işbirliği yapılabileceğini dile getirerek, bu çerçevede uzmanlarca işbirliği programını öngören bir taslak metnin hazırlanabileceğini de ifade etti.

Son 5 yılda dünyanın bazı ülkelerinde Yunus Emre Enstitüsü açtıklarını ve Özbek tarafının izin vermesi halinde, bir enstitüyü de Taşkent'te açmak istediklerini dile getiren Günay, buna karşılık olarak da Özbekistan'ın da Ankara veya İstanbul'da bir Alişir Nevai Enstitüsü açabileceğini söyledi.

Günay, Taşkent'te yeni yapılan statta iki ülke futbol takımları arasında bir maç da gerçekleştirebileceğini, ayrıca kültürel alanda da uzman değişimi yapılabileceğini ifade ederek, ayrıca Özbek tarafının izin vermesi halinde, Türkiye olarak Özbekistan'daki herhangi bir tarihi mekanın restorasyonunu yapmak istediklerini ve bunun iki ülke arasındaki dostluk ve kültürel yakınlığın bir yadigarı olacağını dile getirdi.

Günay, Türkiye'nin Özbekistan'a karşı çok sıcak hisler beslediğini ve Semerkant, Buhara veya Taşkent'in bu ülkede olduğu kadar Türkiye'de de çok bilindiğini ifade etti.

Taşkent'e bundan 30 yıl önce, gençlik yıllarında geldiğini ve bu dönem içerisinde Taşkent'i hiç unutmadığını, o sırada Taşkent'te gittiği tiyatroda hiç tercüme olmadan anladığını kaydeden Günay, ''Bugün de görüyorum ki, bir hafta gibi bir süre burada kalırsanız, Taşkent'teki sokaklarda Özbek vatandaşı ile tercümansız anlaşırsınız'' diye konuştu.

Geçen dönem içerisinde Özbekistan'ın bağımsızlığını kazanarak çok geliştiğini ifade eden Günay, konuşmasının sonunda Özbek Bakan Kuziyev'i en kısa zamanda Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını dile getirdi.

Özbekistan Türkiye Türkleri için bir atayurdu-

Özbekistan Kültür ve Spor Bakanı Kuziyev ise Özbekistan'ın Türkiye Türkleri için bir atayurdu olduğunu dile getirdi. İki ülke arasındaki manevi, kültürel ve tarihi yakınlığın iki ülke arasındaki işbirliğine kapı araladığını ifade eden Kuziyev, bu çerçevede Avrasya kıtasında kilit ülke olarak gördükleri Türkiye ile kültürel ve diğer alanlardaki ilişkileri geliştirmek istediklerini belirtti.

Kuziyev, Türkiye'yi ziyaret ettiğinde mutlaka Topkapı Sarayı'na gittiğini ve bu müzenin dünyadaki ender müzelerden biri olduğunu ifade ederek, Türkiye ile müzeler konusunda işbirliği yapabileceklerini ve Türkiye'nin deneyimlerinden istifade etmek istediklerini kaydetti.

Türkiye'nin Özbekistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğunu ve buna çok değer verdiklerini dile getiren Kuziyev, ''O dönemde bir çok ülke kararsızken, Türkiye bu konuda hiç düşünmeden Özbekistan'ın bağımsızlığını tanıdı'' diye konuştu.

Kuziyev daha sonra, Bakan Günay'a, ağaç işlemeli küçük bir masa ile ülkenin tarihi şehirleri hakkında bilgiler içeren çok sayıda kitap hediye etti. Bakan Günay da, Kuziyev'e İznik seramiğinden yapılan bir mozaik ve tanıtıcı kitaplar takdim etti.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yunus Emre Türk Kültür Merkezi şimdi de Sırbistan’da!
  • 19.05.2015 15:38

Yunus Emre Türk Kültür Merkezi şimdi de Sırbistan’da!

Dünyanın birçok ülkesinde 40'a yakın merkezi bulunan Yunus Emre Türk Kültür Merk ...

Ertuğrul Günay'dan şaşırtan teklif! Kullanılmayan evler satılsın
  • 12.07.2014 13:27

Ertuğrul Günay'dan şaşırtan teklif! Kullanılmayan evler satılsın

10 yıldır kullanmayan konutların kamulaştırılması için Meclis'e teklif verildi. ...

İtalya’da Yunus Emre Enstitüsü Roma Kültür Merkezi açılıyor
  • 30.01.2014 08:04

İtalya’da Yunus Emre Enstitüsü Roma Kültür Merkezi açılıyor

Cumhurbaşkanı Gül'ün gerçekleştireceği açılışa, İtalya Kültür Bakanlığı temsilci ...

Ertuğrul Günay istifa etti
  • 27.12.2013 14:01

Ertuğrul Günay istifa etti

AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay basın açıklaması ile istifa ettiğini ...

Ertuğrul Günay: Gezi Parkı için uyumlu bir proje geliştirilirse yeniden değerlendireceğiz!
  • 18.01.2013 17:19

Ertuğrul Günay: Gezi Parkı için uyumlu bir proje geliştirilirse yeniden değerlendireceğiz!

Ertuğrul Günay, ressam Burhan Doğançay için Teşvikiye Camisi'nde düzenlenen cena ...

Gökçeada'daki otel inşaatının ruhsatı iptal edildi! Otelin yıkılması bekleniyor!
  • 16.01.2013 10:43

Gökçeada'daki otel inşaatının ruhsatı iptal edildi! Otelin yıkılması bekleniyor!

Gökçeadalıları ayağa kaldıran kaçak otel inşaatı için mahkemenin verdiği yürütme ...