maritbet girişmaritbet
DSİ Afrika’yı suyla buluşturdu!

DSİ Afrika’yı suyla buluşturdu!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü vasıtasıyla dost ve kardeş Afrika ülkelerinde yaşanan su sıkıntılarına çözüm bulmak amacıyla çalışmalarına devam ediyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü vasıtasıyla dost ve kardeş Afrika ülkelerinde yaşanan su sıkıntılarına çözüm bulmak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afrika'da 1 milyon kişiye su götürdüklerini belirterek, ayrıca ağaçlandırma ve erozyon kontrolü, kurak bölgelerde fidan üretimi hususlarında Afrika ülkeleriyle müşterek çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Somali'ye gönderilen su sondaj makinesinin 2011 Aralık ayı başında çalışmalara başladığı ve şu ana kadar 10 adet kuyu açıldığı ifade edildi. Bakan Eroğlu, açıklamada şu bilgileri aktardı: "Gelişmekte olan ülkelerde atık suların yüzde 95'i arıtma işlemlerinden geçirilememekte ve bu yüzden temiz su kaynakları giderek azalmakta. Dünya çapında suyun tüketimi bugünkü haliyle devam ederse, 2050 yılında her dört kişiden biri içme suyundan mahrum kalma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Su sıkıntısının çok ciddi boyutlara ulaştığı Afrika'da binlerce insan temiz suya ulaşamadıkları gibi ne yazık ki su temin etmekte de zorluklar yaşamaktadır. Son çalışmamızı gerçekleştirdiğimiz Somali'de açılan 10 adet kuyu ile yaklaşık 85 bin kişiye içme ve kullanma suyu, 35 bin kişiye ise kullanma suyu temin etmiş olacağız."

Afrika'daki birçok ülkeyle sulama, baraj yapımı, dere ıslahı, modern sulama teknikleri hususunda da eğitim çalışmaları yaptıklarını vurgulayan Bakan Eroğlu, "Yaşanan su sıkıntılarına çözüm bulunması maksadıyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nü harekete geçirdik. İnsani yardım projeleri ile Burkina Faso, Nijer, Etiyopya, Sudan ve Cibuti'de yüzbinlerce kişiye içme suyu temin edilmesini sağladık. DSİ Genel Müdürlüğümüz, ayrıca Etiyopyalı ve Sudanlı 7 mühendise 2008 yılında DSİ Genel Müdürlüğü ve DSİ Bölge Müdürlüklerinde teorik ve pratik eğitim vermiştir. Diğer taraftan 5. Dünya Su Forumu'nda ilk kez farklı görüşlere sahip sivil toplum kuruluşlarına söz hakkı tanınması maksadıyla, az gelişmiş ülkelerden ve Afrika ülkelerinden iştirakçilerin ücretsiz katılımlarını sağlayabilmek için bin kişilik bir fon oluşturduk. Ülkemiz sadece su temini sağlanması hususunda değil ormancılık, çölleşme ve erozyonla mücadele, meteoroloji ve rüzgar erozyonu konularında da dost ve kardeş Afrika ülkeleriyle bilgi ve tecrübelerini paylaşmaya devam etmektedir." açıklamasında bulundu.

Zaman

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

DSİ Afrika’yı suyla buluşturdu!
  • 01.06.2012 11:53

DSİ Afrika’yı suyla buluşturdu!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü vasıtasıyla dost ve kardeş Afr ...