maritbet girişmaritbet
34. Yapı Fuarı İstanbul yeni fırsatlar sunuyor

34. Yapı Fuarı İstanbul yeni fırsatlar sunuyor

‘Türk Yapı Sektörünün Rusya Açılımı’ toplantı dizisinin ilkinde Rusya’da yapı malzemeleri üretimi ve satışına dair fırsatlar konuşuldu

Türk Yapı Sektörünün ve Bölgenin En Büyük Fuarı “34. Uluslararası Yapı Fuarı/Turkeybuild İstanbul” Konuk Ülke Rusya Projesi kapsamında düzenlediği toplantıların ilkinde Türk ve Rus yatırımcıları, konunun ilgililerini bir araya getirdi, toplantıya ilgi büyük oldu.

Yapı-Endüstri Merkezi'nin DEİK / Türk- Rus İş Konseyi ile birlikte düzenlediği “Türk Yapı Sektörünün Rusya Açılımı” toplantılardan ilki “Rusya'da Yapı Malzemeleri Üretimi ve Satışına Dair Fırsatlar” başlığında Yapı-Endüstri Merkezi'nde konuşuldu.
 
Bölgenin ve Türk yapı sektörünün en büyük buluşması 34. Yapı Fuarı/Turkeybuild İstanbul'un bu yıl ilk kez düzenleyeceği ‘Konuk Ülke Rusya Projesi' kapsamında fuar öncesinde gerçekleştirilecek “Türk Yapı Sektörünün Rusya Açılımı” toplantılarından ilki dün düzenlendi. Yapı-Endüstri Merkezi ile DEİK Türk- Rus İş Konseyi işbirliğinde gerçekleşen ilk toplantıda “Rusya'da Yapı Malzemeleri Üretimi ve Satışına Dair Fırsatlar “konuşuldu. Toplantıya katılım ve ilgi büyük oldu.
 
Yapı-Endüstri Merkezi'nde gerçekleşen toplantı serisinin ilki Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol'un açılış konuşmasıyla başladı. Hasol konuşmasında, “34. Uluslararası Yapı Fuarı/Turkeybuild İstanbul”un bu yıl tam bir iş platformu buluşması haline geldiğini ve bu yıl fuar alanının 21.000 m2 daha büyüyerek toplam 81.000 m2'ye çıktığını belirtti. Bu sene beklenen ziyaretçi sayısının 110 bin kişi olduğuna dikkat çeken Hasol, ziyaretçilerin büyük bir bölümünün yurt dışından geleceğini ifade etti.
 
Açılış konuşmalarında söz alan DEİK Rusya Federasyonu Daimi Temsilcisi Önder Tekeli, DEİK faaliyetleri hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında gerçekleştirilen bu ilk toplantının Rusya ile Türkiye arasında kurulan köprünün önemini ispatladığını ve stratejik ortak olma konusunda iki ülkenin ciddi anlamda yol kat ettiğini anlattı. “Satış her zaman yapılabilir ama üretim hedeflenmeli” diyen Tekeli, doğru bir planlama ve yapılanma ile firmaların kendilerini uygun bir şekilde konumlandırabileceğini anlatarak, yatırım yapan firmaların sorunlarını yerinde görüp çözüm üretme çabasında olduklarını belirtti. Bu anlamda da müracaatları konusunda firmalara yardımcı olmaya ve bu konuda çalışmaya hazır olduklarının altını çizerek, sözlerini noktaladı.
 
Açılış konuşmalarının ardında ilk oturuma geçildi. Birinci oturumun ilk konuşmacısı olan Rusya Uluslararası Enformasyon Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Gennady I. Vorontsov, sunumu kapsamında ‘Akkuyu Nükleer Santral Projesi'ni ve 2018'de Rusya'da gerçekleştirilecek olan ‘Dünya Futbol Şampiyonası'nı kent ve yapı sektörü perspektifiyle paylaştı. Proje aracılığıyla bölgede istihdam artışı yaşanacağının da altını çizen Vorontsov, yaklaşık 3000 - 4000 kişinin istihdam edilmesinin öngörüldüğünü aktardı. Söz konusu istihdam ve nüfus çekiminin inşaat faaliyetini de beraberinde getireceğine dikkat çeken Vorontsov, “Bu da büyük bir inşaat alanı demek. Bugün bu işe girişen herkes 2018 yılında zengin olabilecek ama bunun için şimdiden harekete geçilmesi gerekiyor” dedi. İkinci olarak 2018 yılında Rusya'da gerçekleşecek olan Dünya Futbol Şampiyonası'na değinen Vorontsov, “Rusya'nın 13 ilinde bu turnuva ile ilgili olarak pek çok inşaat alanı açılacak. Yeni stadyumların inşaatı, istasyonlar, garlar, altyapı yatırımları, yenilemeler yapılması planlanıyor ve bu planlamalar şu anda projelendiriliyor” dedi. Türk inşaat firmalarının ve müteahhitlerin Rusya'da iyi bir referansa sahip olduğunu ifade eden Vorontsov, dahil olmak isteyen firmaların şimdiden bu projeleri, söz konusu projeler için açılacak ihaleleri takip etmelerinin önemli olduğunu da belirtti.
Birinci oturumun son konuşmacısı olan VİKO İhracat Operasyon Müdürü Nazım Okur ise, Viko'nun 30. yılını tamamladığını aktararak sözlerine başladı ve sunumu kapsamında şirketle ilgili genel bilgiler vererek, Viko'nun Rusya'daki yapısı ve organizasyonundan bahsetti.
 
Toplantının ikinci oturumunun ilk konuşmasını yapan Türkiye'nin Moskova Ticaret Müşaviri Atilla G. Kızılarslan, Türk şirketlerinin Rusya'daki faaliyetleri konusunda bilgi vererek, kurum olarak önceliklerinin Türkiye'den yapılacak ihracatı teşvik etmek olduğunu vurguladı. Rusya'da yatırım yapacaklar için en önemli konunun hukuki prosedürlere uymak olduğunu ifade eden Kızılarslan, "Rusya, hammadde açısından çok zengin bir ülke. Çok büyük bir ülke olması da gözünüzü korkutmasın, nakliye çok kolay. Neredeyse her köye bile uğrayan çok geniş bir demiryolu ağı var ve nakliyenin yüzde 40'ı bu ağ üzerinden gerçekleşiyor" değerlendirmesinde bulundu. Kızılarslan'dan sonra söz alan Ekom-Eczacıbaşı Yönetim Kurlu Üyesi ve DEİK Türk-Rus İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Ahmet Yamaner ile oturumun son konuşmacısı Kalekim Rusya Fabrikası Genel Müdürü Can Töre Rusya'daki iş süreçlerini, ekonomik krizin etkilerini ve Rusya pazarındaki faaliyetleri değerlendirdiler.
 
Kapanış konuşmasını gerçekleştiren Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay ise tüm konuşmacıların sunumlarını özetlediği konuşmasında; Almanya, Dubai ve Rusya'daki yapı sektörleri ile YEM'in kurduğu iş bağlantılarının “34. Uluslararası Yapı Fuarı/Turkeybuild İstanbul” kapsamında değerlendirileceğini  ve fuar öncesinde gerçekleştirilecek toplantılar üzerinden büyük firmaların elde ettiği bilgi birikiminin aktarılmaya devam edileceğini vurguladı.
 
Onay, Yapı Fuarı İstanbul'un "Konuk Ülke Rusya Projesi" kapsamında gerçekleştireceği etkinlikler dizisinin ikinci ayağında “Rusya'da Müteahhitlik Hizmetleri ve Türk Yapı Sektörüne Genel Bakış ve Türk Yapı Sektörü Raporu 2010 Sunumu”nun gerçekleştirileceği, üçüncü ayağında ise “Rusya'da İş Yapmanın Temel Adımları, Finansman - Bankacılık Mevzuatı – Lojistik” başlığı altında bir paylaşım platformu yaratılacağı bilgisini de izleyicilere aktardı.
Etkinliğe dair daha detaylı bilgi ve fotoğraflar için: www.yapi.com.tr ve www.mimarizm.com
Yapı Fuarı/Turkeybuild İstanbul İş Geliştirme Platformu- Konuk Ülke Rusya Projesi
Fuarın “İş Geliştirme Platformu” kapsamında düzenlenen etkinliklerden biri olan Konuk Ülke Rusya Projesi sektöre ve Türkiye ekonomisine fayda sağlayacak.
 
Fuar kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen konuk ülke projesi sektörün bölgedeki etkinliğini artırmak amacıyla düzenleniyor. Yapı Fuarı/Turkeybuild İstanbul'un bu yıl ağırlayacağı konuk ülke ise Rusya Federasyonu olacak. Bu kapsamdaki fuar öncesinde ve fuar sırasında karşılıklı iş görüşmeleri, Rusya ve BDT pazarlarını hedefleyen özel etkinlikler, uzman görüşlerinin paylaşılacağı özel oturumlar ve iki ülke iş adamlarının yatırım tecrübelerini paylaştığı etkinlikler düzenlenecek. Çalışmanın Türkiye ile Rusya arasındaki yapı malzemeleri ticaret hacmini artırması, müteahhitlik hizmetlerine hız ve kapsam kazandırarak, bu çalışmaların gelişmesine katkıda bulunması hedefleniyor.
Rusya Konuk Ülke Projesi'nin tanıtım faaliyetlerinin bir diğer ayağı olan Rusya'da gerçekleştirilecek olan çalışmalar ise dünyanın lider fuarcılık şirketlerinden ITE Group ile imzalanan işbirliği anlaşması kapsamında. Bu çerçevede Yapı Fuarı/Turkeybuild İstanbul sırasıyla Stroisib Building Week (Novosibirsk), Mosbuild (Moskova), Interstroyexpo (St. Petersburg) fuarlarına katılarak projenin ve fuarın tanıtımını etkinleştirecek.
 
Bu yıl gerçekleştireceği yenilikler ve büyüyen alanı ile sektöre ve iş dünyasına olan katkısını artıracak olan 34. Yapı Fuarı/Turkeybuild İstanbul, 27 Nisan – 1 Mayıs 2011 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi/ Büyükçekmece'de düzenleniyor. Fuar bu yıl, 1.100 katılımcı firmanın binlerce ürün çeşidi, yeni teknoloji ve hizmetini; 81.000 m2 alanda 110.000 ziyaretçiyle buluşturacak. Yapı Fuarı/Turkeybuild İstanbul, “Türkiye'nin de içinde bulunduğu Balkanlar, Rusya ve BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan bölgenin en büyük yapı malzemeleri fuarı” olma özelliğini taşıyor.
 
“Türk Yapı Sektörünün Rusya Açılımı” başlığında Yapı-Endüstri Merkezi'nde düzenlenecek olan diğer toplantılar:
• 23 Şubat 2011, Çarşamba-“Türk Yapı Sektörünün Rusya Açılımı” Toplantı 2
“Rusya'da Müteahhitlik Hizmetleri ve Türk Yapı Sektörüne Genel Bakış ve Türk Yapı Sektörü Raporu 2010 sunumu”
• 31 Mart 2011, Perşembe-  “Türk Yapı Sektörünün Rusya Açılımı” Toplantı 3
“Rusya'da İş Yapmanın Temel Adımları, Finansman -  Bankacılık Mevzuatı – Lojistik
 

Detaylı Bilgi İçin: www.yapifuari.com.tr

  • Etiketler:

Yorum Yaz