maritbet girişmaritbet
33 Türk müteahhit dünya devler liginde

33 Türk müteahhit dünya devler liginde

Krize rağmen Türk müteahhitler dünya devleri liginde liderliğe oynadı. Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi listesinde yer alan firma sayısı 33’e yükseldi


Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi listesine giren Türk müteahhitlik firma sayısı 2010'da 31'den 33'e yükseldi. Türkiye bu sayı ile dünyada Çin'den sonra ikinciliğini korudu. Uluslararası İnşaat Sektörü Dergisi “Engineering News Record” (ENR) tarafından açıklanan “Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhitlik Firması” listesinde yer alan firmalara başarı ödülleri Ankara'da düzenlenen törenle verildi.


Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, 2002'de yurtdışındaki iş hacminin 1.7 milyar dolar olduğunu, bu rakamın 2008'de 23.6 milyar dolara ulaştığını vurgulayarak, yurtdışındaki iş hacmi hedeflerini yakın vadede 50 milyar dolara uzun vadede ise 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.


Eren, Türkiye'de inşaat sektörünün 2008-2009 yıllarında krizin etkisi ile yüzde 16'lara varan bir küçülme yaşadığını hatırlattı. Eren, 2010'un 9 ayık döneminde ise yüzde 18'lere varan büyüme oranı yakalandığını kaydetti.
Eren, yurtdışındaki iş hacminin artmasına karşın yurt dışında çalıştırılan işçi sayısının artmamasının kendilerini de rahatsız ettiğini bildirdi. Ere Başbakan'a ithafen şöyle konuştu: “Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde istihdamın artırılması için uygulamaya koyduğumuz teşviğin yurtdışında Türk işçisi istihdamı için de uygulanması önerimiz uygun bulunmasına rağmen, maalesef yürürlüğe konulamadı.”


Erdoğan: Irak, Kuveyt, Katar'da da yer alın
Başbakan Tayyip Erdoğan, kısa bir süre içinde Irak, Kuveyt ve Katar'a ziyaretlerde bulunacağını ve bu ülkelerin yapılanmasında Türk müteahhitlerin yer alması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Bu konuda  şimdiden hazırlıklarınızı yapın” şeklinde konuştu.

Erdoğan, müteahhitlerin yurt dışında üstlendikleri proje tutarının 2002 yılında 4 milyar dolar olduğunu, 2007 ve 2008 yıllarında bu rakamın 24'er milyar dolar olarak zirve yaptığını söyledi. Erdoğan, küresel krizin tüm dünyada etkili olduğu dönemde Türk müteahhitlerinin 2010 yılında 14 milyar dolar seviyesini yakaladığını 2002'de 127 olan proje sayısının ise 2010'da 303'e ulaştığını ifade etti. Erdoğan şöyle dedi:

“Müteahhitlik firmaları sadece gururumuz, sadece dünya genelinde yüzümüzü ağartan, Türkiye'nin adını yücelten şirketler olarak kalmıyor, döviz girdisinden ihracata, istihdamdan teknoloji transferine, makine parkından Türkiye'nin tanıtımına kadar birçok alanda Türkiye'ye çok önemli değerler kazandırdınız. Sadece istihdam boyutu, 2002'de yurt dışına 27 bin işçi gönderildi, 2009'da bu sayı 59 bine çıktı, 2010 ocak-kasım döneminde 45 bin kişiye ulaştı. Bir kez daha hizmetleriniz, eserleriniz, Türkiye'ye kazandırdıklarınız için teşekkür ediyorum.”
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz