maritbet girişmaritbet
Yazlık tercihinde İzmir öne çıkıyor

Yazlık tercihinde İzmir öne çıkıyor

Türkiye geneli incelendiğinde Ege ve Akdeniz bölgeleri, Marmara’dan sonra ikincil konut açısından en çok tercih edilen bölgelerin başında geliyor

Ege bölgesini yazlık konut kullanımı açısından değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin hazırladığı rapora göre en yoğun bölgeler arasında Çeşme yarımadası, Ayvalık ve çevresi, Kuşadası, Didim ve Bodrum yer alıyor.

Türkiye'nin üçüncü büyük metropolü olan İzmir, tatil ve yazlık konut denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olurken, denize yakınlıkları sebebiyle ikincil konutlarda tercih edilen Urla, Çeşme, Kuşadası ve Alaçatı'da öne çıkan bölgeler arasında dikkat çekiyor.

İkincil konutların mimarisi incelendiğinde genelde dubleks veya tripleks tarzında müstakil konutlar olduğu görülüyor. Talebe bağlı olarak 600 metrekareye kadar çıkan müstakil konutların yanı sıra yoğun olarak tercih edilen 100-150 metrekare aralığındaki konutlar da bulunuyor. Aynı zamanda ikincil konutlarda kullanım sıklığı düşünüldüğünde banyo ve duş alanları önemli hacimler olup, yatak odaları daha geri planda kalıyor.

Ulaşım dikkate alınmalı
Lokasyon, özellikle ikincil konut seçimlerinde hem yatırım açısından hem de içinde yaşayan bireylerin rahatı açısından önem arz ediyor. Ana arterlere, hastane ve AVM gibi sosyal donatılara yakınlık aranan kriterler arasında olmalıdır. Bu hem yaşanabilirlik hem de gayrimenkul gözden çıkarıldığında kolay satılabilirlik açısından önemli.

‘Yatırım aracı olarak görülmemeli'

İkincil konutları, hem kullanım süreleri hem de bakım masrafları sebebiyle bir yatırım aracı olarak düşünmemek gerekiyor. Yatırım amaçlı alınan ikincil konutlardan, sezonluk, günlük ya da haftalık kiralama imkânlarıyla gelir elde edilmesi mümkün olsa da, kiralama sürelerinin kısalığı ve bakım işletme maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle risk oranı yüksek bir yatırım aracı olarak düşünülmeli. Rapora göre, ikincil konut alımında yatırımın karlı olabilmesi için inşaat aşamasında ya da proje aşamasında yatırım yapılması veya gelişime açık bölgelerde arsa alınması öneriliyor.

Bodrum'da m2'si 12 bin lirayı buldu

Bölge bazında incelendiğinde İzmir ilinin ikincil konut olarak en gözde bölgelerinden olan Çeşme ilçesinde birçok ikincil konut projesi bulunuyor. Yazlık fiyatlarının da incelendiği raporda, Çeşme'de yeni inşaat olan yazlık konut fiyatları 2.500 ile 6.500 TL/m2 aralığında değişirken, Bodrum'da ise fiyatlar, 4.500 ile 12.000 TL/m2 aralığında seyrediyor. Kuşadası bölgesi ise daha mütevazi ve orta gelir grubuna hitap eden konutlara sahip olup, fiyat aralığı 1.500 ile 3.500 TL/m2 civarında değişiyor. Urla'da ise 1.750 ile 4.000 TL/m2 aralığında değiştiği gözlemleniyor.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yazlık fiyatları rekor kırdı, küçük evlerin metrekaresi 50 bin TL'yi aştı!
  • 23.07.2022 00:10

Yazlık fiyatları rekor kırdı, küçük evlerin metrekaresi 50 bin TL'yi aştı!

2022 yılı yazlık fiyatları yükselmeye devam ediyor. Küçük dairelerde metrekare s ...

Gelir gruplarına göre yazlık bölge seçimleri farklılaştı
  • 13.07.2022 10:48

Gelir gruplarına göre yazlık bölge seçimleri farklılaştı

Değişen yaşam tercihleriyle birlikte konutlarda yazlık bölgelere olan talepler a ...

Gayrimenkulde yeni trendleri döngüsel ekonomi belirliyor
  • 02.07.2022 09:03

Gayrimenkulde yeni trendleri döngüsel ekonomi belirliyor

TSKB Gayrimenkul Değerleme İzmir Şube Özel Projeler Değerleme Uzmanı Aydan Ege G ...

TSKB Gayrimenkul Değerleme, “Türkiye’nin En Mutlu İş Yeri” seçildi
  • 01.04.2022 09:41

TSKB Gayrimenkul Değerleme, “Türkiye’nin En Mutlu İş Yeri” seçildi

TSKB Gayrimenkul Değerleme, sektöründe “Türkiye’nin En Mutlu İş Yeri” unvanına s ...