maritbet girişmaritbet
Seçim yarışı sona erdi inşaatçının umudu arttı

Seçim yarışı sona erdi inşaatçının umudu arttı

Yerel seçimlerin sonuçlanmasının ardından inşaat sektörü rahat bir nefes aldı

Seçimler öncesinde beklemede kalan konut geliştiricileri ve yatırımcılar kaldıkları yerden inşaat çalışmalarına hızla başladı. Proje lansmanlarının bu dönemde devam edeceğini belirten sektör temsilcileri, seçimlerin sonuçlanmasıyla birlikte satışların tekrar eski haline geleceğini belirtti. Piyasa, bir yandan da ağustosta yapılacak Cumhurbaşkanlığı şeçimleriyle birlikte tekrar bir durgunluk yaşanması konusunda tedirginlik yaşıyor.

Yatırımcıların alım kararı artacak

Süleyman Çetİnsaya / Artaş Yönetim Kurulu Başkanı

“Seçimlerle ilgili piyasada endişeler her zaman olur ama artık seçimi geride bıraktık. Bundan sonraki süreçte piyasa rahatlayacaktır. Belirsizlik nedeniyle ertelenen satışlar gerçeğe dönüşecek ve alım kararları verilecektir. Bu da piyasanın rayına girmesini sağlayacak. Diğer taraftan ise sektörde maliyet baskısı var, bu nedenle enflasyon oranında fiyat artışları yaşanabilir. Bunu normal karşılamak gerek. Fakat önümüzdeki nisan ve mayıs aylarında satışların artması ve piyasanın normale dönmesi muhtemel görünüyor.”


Sektörü pozitif etkileyecek

Musa Aykaç  / Nurol GYO Genel Müdürü

 “Seçim sonuçları piyasayı pozitif etkileyecek. Bunu şimdiden hissetmeye başladık. Geçen pazartesiye göre bu dün çağrı merkezimize gelen telefonların sayısı 2.5 kat arttı. Bu ilgi artarak devam edecek. Diğer yandan dövizdeki mevduat konuta yönelecek. Ertelenen talepler gerçeğe dönecek ve nisan-haziran arasında satışlar iyi gidecektir.”  


Ertelenen alımlar sektöre hız katar

Sefa Demirbaş  / Demirbaş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

“Seçim sonuçlarında Radikal bir değişikliğin olmaması piyasaları rahatlatır. Ertelenen alımların ve bekleyen yatırımcıların tekrardan aksiyon alması sektöre hız katar. Tabi yakın gelecekte yeni seçimlerin olması bir dezavantaj gibi görünse de, geçtiğimiz 3 aylık döneme göre çok daha hareketli olacaktır. Yabancı yatırımcılar tarafından daha çok yatırım olacağını düşünüyorum.”


Yastık altı birikim yatırıma dönüşür

Ferhat Bakgör  / Bak Yapı Yönetim Kurulu Üyesi

“Türkiye'nin lokomotifi haline gelen gayrimenkul sektörü, istikrarlı büyüme trendini sürdürmeye devam edecek. Yerel yönetimlerdeki istikrar ve kan değişimleriyle birlikte bu büyüme devam edecek. Seçim belirsizliği nedeniyle bir süredir tapu dairelerinde yaşanan duraklama ve ertelemeler de sona erecektir. İnşaat sektöründe canlanma başlayacaktır. Seçimden önce yastık altında tutulan birikimler yatırıma dönüşecek.”


Maliyetteki artış fiyata yansır

Evrim Karayel /Gürallar Yapı Genel Müdürü

“Gayrimenkul sektörü olarak istikrarı yakalarsak kullanıcılar ve yatırımcılar nezdinde alım talebi artar. Alım talebinin artmasıyla beraber, gayrimenkul geliştiricileri ham madde fiyat artışlarından kaynaklı proje maliyetlerindeki artışları satış fiyatlarına da yansır. Gayrimenkulde yakın zamanda zamlar kapıda diyebiliriz.”


Kentsel dönüşümün önü daha çok açıldı

Nazmi Durbakayım / İNDER Başkanı   

“Yerel seçimlerin sona ermesiyle, inşaat sektörüne ivme kazandıracak olan kentsel dönüşüm projelerinin yolu açılmış oldu. Çalışmalar kaldığı yerden,  tekrar hızlanarak yoluna devam edecektir. Seçim vaatlerinde söylenen yeni imar planlarının, ruhsat kolaylıklarının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zaman gösterecek.

Temennimiz, siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasına paralel olarak ekonomik istikrarın tekrar sağlanmasıdır. Başta kredi faizleri olmak üzere ekonomik verilerin tekrar sağlıklı seviyelere geleceğini umuyorum. Seçim öncesi ertelenmiş satın alma taleplerini fırsat bilip tüketiciyi mağdur edecek zamlar yapmadan yeni proje ve kampanyaların devreye girmesi herkese fayda sağlar.”


Canlanma dönemi yeniden başlıyor

ALİ Dumankaya / DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

 Seçim öncesi dönem sektörün genelde durgun geçtiği kış aylarına denk geldi. Şimdi nisan ayıyla birlikte canlılık dönemi başlıyor. Faizlerde de yükselme beklentisi olmaması nedeniyle konut almak için uygun ortam oluştu. Sektör fiyat artışı yapmadan ellerindeki projelere yüklenerek geçirecek. Yeni projelerde ise yüzde 1 KDV'li olanlar avantaj yakalayacak.”


Konut satışları tekrar hareketlenir

Umut Durbakayım Teknik Yapı Yönetim Kurulu Baş. Yrd.

“Ekonominin önündeki en büyük engelin ortadan kalkmasıyla toparlanma sürecinin başlayacağını düşünüyorum. Dövizdeki gerileme ve faiz oranlarında düşüş eğilimi olmasıyla ekonominin tekrar canlılığına kavuşacağını öngörüyoruz. Sektörde yeni lansman ve kampanyalar başlayacak. Ancak seçim öncesinde dondurulan fiyatların serbest bırakılması şaşırtıcı olmayacaktır.”

Yerli ve yabancı yatırımcı artacak

İnanç Kabadayı / EgeYapı Yönetim Kurulu Başkanı

Seçim sonuçlarıyla birlikte konut sektöründe hareketlenme olacak. İktidar güven aldı ve istikrar sağlandı. Önümüzde zaten bahar ayları var. Bu dönemde seçim sonuçlarıyla birlikte yerli ve yabancı yatırımcının ilgisi artacaktı. Yeni satışa çıkacak projelerde yüzde 18 KDV uygulanması nedeniyle yüzde 1 KDV'li konutların fiyat avantajı nedeniyle ilgi görmesini bekliyorum. Ayrıca bu yıl Körfez'den çok daha fazla yatırımcının geleceğini düşünüyorum.”


Yabancıya satış artar

Emre Maraşlı / Erguvan İnşaat Yönetim   Kurulu Başkanı

“Mevcut kavga ortamının diğer seçimlere kadar devam edeceği endişesi yüzünden, sektörde endişe orta vade için devam ediyor. Bu durum, yeni proje yatırımlarının artış ivmesini düşürüyor ve konut arzını azaltıyor. Yerli alıcı açısından baktığımızda ise alım için uygun bir ferahlık oluşmuş gibi duruyor. Faizlerin düşmesi ise ekstra tempo verir. Yabancıya satış ivmesi ise çok fazla artacaktır.”


Sektörün itici bir güce ihtiyacı var

ÖMER Faruk Çelik / KONUTDER Başkanı

“Tüm ekonomi moral ve motivasyonla hareket ediyor. Ekonomi iyiyken konut piyasası iyi oluyor. 6 aydır kavga ediyoruz ve zaman kaybettik.  Yeni Türkiye vizyonuna ihtiyaç var. Bu ülkeyi daha iyi yerlere getirmenin yolunu düşünmeliyiz. Tablo kötü olursa insanlar mutsuz oluyor ve bu mutsuz insanlar satın alma kararı vermekten kaçınıyor.
Seçim sonuçlarıyla önümüzdeki dönemde bir canlılık olabilir ama  sektörün itici bir güce ihtiyacı var. Yüzde 18 KDV düzenlemesi sektöre ağır yük getirdi. Bu nedenle 2014'te yeni konutların KDV'leri yüksek olacağı için satışlarda düşüşler olabilir. Yılda 1 milyon konut satışına ulaşamayız. Ancak 600-700 bin satış olur. Bu nedenle sektöre destek olmak gerek.”

 
Yüksek sezon dönemine giriyoruz

Uğur Dumankaya / Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanı

“Seçim sonuçları gayrimenkul için iyi olacak. Yılın ilk 3 ayı da çok kötü geçmedi ama ertelenen talepler olmuştu. Artık belirsizlik ortadan kalktı ve yatırımcı önünü görüyor. Yatırımcılar alımlara başlayacak. Önümüzde gayrimenkulün yüksek sezonu olan nisan, mayıs ayları var. Bu dönemde satışların artacağını düşünüyoruz. Gergin siyasi ortamın devam etmemesi gerek.”


Piyasaya tekrar sıcak para girecek

Erden Timur / Timur Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi

Tüketiciler seçim nedeniyle talepleri ertelemişti. Şimdi bunlar realize olacak.  Bu sonuçlarla yabancı yatırımcıların da önceden satın aldığı senaryo gerçekleşti. Doların düşüşüyle piyasaya para girecek. Bu durum hazine bonusu faizlerini düşürebilir. Dolayısıyla kredi faizleri düşebilir. Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle piyasa haziranda tekrar beklemeye geçebilir.”


İnşaat sektörü eski günlerine dönecek

Hamit Demir / Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

 “Belirsiz süreç 30 Mart itibariyle giderilip olumlu hava tekrar hissedilmesiyle, konut sektörü ve sanayicilerin rahat bir nefes alması sağlandı. İç piyasada olduğu gibi dış piyasanın da bu olumsuz süreçten etkilendiğini ve seçimin sonucu olan istikrarla piyasaların eski günlerine döneceğini düşünüyorum. Yabancı yatırımcıların rezerve ettikleri konutlar satışa dönüşecek, istikrarın oluşması yerli ve yabancı yatırımcıları yatırım yapmaya yönlendirecektir."

Konut kârlı olacak

Ahmethan Yılmaz  / Cathay Yönetim Kurulu Başkanı

“Sektörün üzerindeki geçici sis yatırımcılar açısından, seçim sonuçlarıyla dağılmış oldu. Küresel anlamda önümüzdeki üç dört yılda İstanbul'un adı New York, Tokyo ve Londra gibi dünyanın büyük şehirleri arasında yer alacak ve küresel şehirlerin en önemlilerinden biri haline gelecek. Gayrimenkulün önümüzdeki bir kaç yılda en kârlı yatırım aracı haline geldiğini birlikte göreceğiz.”

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!
  • 29.12.2021 09:36

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!

Döviz kurundaki artış sonrası oluşan fahiş fiyatlarla mücadele eden inşaat sektö ...