maritbet girişmaritbet
Konut projeleri Ataşehir'e olan talebi artırıyor

Konut projeleri Ataşehir'e olan talebi artırıyor

Ataşehir'de yeni projeler hayata geçtikçe bölgeye olan talep artmaya başladı

Nitelikli ve büyük ölçekli konut projeleriyle adından söz ettiren Ataşehir, çok sayıda AVM projesine de ev sahipliği yapıyor.
Ataşehir ilçesinin gelişiminin Doğu Ataşehir'de başlayıp, 2004 yılından itibaren daha çok Batı Ataşehir'e doğru kaydığını belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Kıdemli Değerleme Uzmanı Ece Çalışkan, Batı Ataşehir bölgesindeki ilk projelerde hayatın başlaması ile birlikte bu bölgenin cazibesinin arttığını söyledi.
Ataşehir'de hayata geçirilen projelerde konut fonksiyonunun yanında genelde yalnızca proje içine hizmet verebilecek ticari fonksiyonlara rastlanırken, yeni projelerin ise karma kullanımlı projeler olduğunu vurgulayan Çalışkan, “Konutun yanı sıra, ofis, home-office, büyük ölçekli ticari alanlar ve hatta AVM'ler içeren projelere olan talep de arzla birlikte arttı” diye belirtti.
Çalışkan, yeni projelerdeki hem proje içine hem de dışına hizmet edebilecek büyüklük ve nitelikte ticari alanların bölge dışında ikamet eden nüfusun da bölgeye çekilmesini sağladığının altını çizdi.
‘Son dönemlerde Ataşehir'de en dikkat çeken proje, kuşkusuz İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesidir” diyen Eve Çalışkan, “Bu proje ile birlikte Ataşehir'in, İstanbul'un en önemli ofis merkezlerinden biri haline gelmesi bekleniyor. Finans Merkezi sınırları içerisinde, kamu banka ve kuruluşlarına ait binaların yanı sıra çok sayıda ofis projesinin de konumlandırılması planlanıyor” diye konuştu.

Finans merkezi 2016'da teslim
Ece Çalışkan, finans merkezinin 2016 yılında tamamlanacağı belirterek, şunları söyledi:
“Türkiye'nin ilk finans merkezinin 24 saat canlı kalması amacıyla otel, cafe, sanat ve eğlence merkezi gibi alanlar yapılması planlanıyor. Bu sayede bölge, yalnızca iş hayatından insanlar için değil, farklı kesimlerden insanlar için de bir cazibe merkezi olma özelliği kazanacaktır.”
Anadolu yakasında mevcutta faaliyette olan Kadıköy – Kartal Metro Hattı ile inşaatı süren Üsküdar – Çekmeköy Metro Hattı'nın entegrasyonunu sağlayacak bağlantı metro hattının, İstanbul Finans Merkezi altından geçmesinin planlandığı söyleyen Çalışkan, bu durumun bölgenin daha kolay ulaşılabilir olmasına büyük katkı sağlayacağını ekledi.

Ofisler 1 yılda % 25 prim yaptı
Geçtiğimiz yıllarda inşa edilen, çok yeni olmayan bazı ofis projelerinin birim satış bedellerinin % 40 - 50 seviyelerine kadar artış göstererek bugünkü satış bedellerine ulaştığını söyleyen Ece Çalışkan, “Bölgede son dönemde inşa edilen ve edilmekte olan ofis projelerinde ise, satışın başlamasının üzerinden 1 yıl geçtiğinde dahi % 25 – 30 seviyelerinde getiri sağladığı gözlemleniyor” dedi. Çalışkan, son 3 yıla bakıldığında ise, bölgedeki ofis birim satış bedellerinde ortalama % 35 seviyelerinde bir artış yaşandığını söyledi.

Konut fiyatı % 20 yükseldi
Ataşehir'de her konuda yaşanan gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, bölgedeki gayrimenkul fiyatlarının her geçen gün arttığını ifade eden Ece Çalışkan, şöyle konuştu:
“Ataşehir bölgesinde inşa edilen ve satışları 2009 – 2010 yıllarında başlayıp günümüzde tamamlanmış olan konut projelerinin birim satış bedellerine bakıldığında, projelerdeki ortalama birim değer artışının yıllık bazda % 10 – 20 seviyelerinde olduğu görülüyor. Bölgede son dönemde inşa edilen projelerin daha büyük ölçekli olmaları nedeniyle bu projelerin satış süreçleri de daha uzun yıllara yayılıyor. Söz konusu büyük ölçekli projelerin birim satış değer artışının yıllık bazda % 20 – 30 seviyelerinde olduğunu söylemek mümkün.”

Arsa stoğu azaldı
Bölgede arsa sıkıntısı yaşandığını da ifade eden Çalışkan, şunları dile getirdi:
“Ataşehir bölgesinde genel olarak büyük ölçekli projeler, büyük yüzölçümüne sahip arsalar üzerinde hayata geçiriliyor. Özellikle son yıllarda bu tarz proje arzlarının artması sonucunda, bölgedeki arsa stoğu oldukça azalmış, yok denecek hale gelmiştir. Mevcutta üzeri boş durumda olan arsalar için istenen bedeller de, arsanın imar durumuna göre değişmekle beraber, yakın geçmişe oranla artmıştır.”

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ataşehir’e bağlı 6 mahallenin imar planları kabul edildi
  • 14.01.2022 10:33

Ataşehir’e bağlı 6 mahallenin imar planları kabul edildi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde Ataşehir’e bağlı 6 mahallenin ima ...

Sungur: "TOKİ'nin İstanbul'da 19,5 milyar TL yatırım bedeli olan 66 projesinin inşaatı devam ediyor"
  • 07.01.2022 13:02

Sungur: "TOKİ'nin İstanbul'da 19,5 milyar TL yatırım bedeli olan 66 projesinin inşaatı devam ediyor"

TOKİ Başkan Yardımcısı Levent Sungur Ataşehir Şerifali İmar İskan Blokları Temel ...

Ataşehir Şerifali imar iskan blokları şantiyesi havadan görüntülendi!
  • 06.01.2022 19:40

Ataşehir Şerifali imar iskan blokları şantiyesi havadan görüntülendi!

Ataşehir'de, Gecekondu Önleme Bölgesi olan Şerifali Çiftliği'nde 260 bin metreka ...

Ataşehir Şerifali'de 513 konutun temeli atıldı
  • 06.01.2022 19:27

Ataşehir Şerifali'de 513 konutun temeli atıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ataşehir Şerifali İma ...

İstanbul Finans Merkezi'nin inşaatı hızla devam ediyor!
  • 25.11.2017 13:57

İstanbul Finans Merkezi'nin inşaatı hızla devam ediyor!

Merakla beklenen İstanbul Finans Merkezi'nde inşaat çalışmaları sürüyor. Finans ...

İstanbul Finans Merkezi son durum!
  • 16.02.2017 16:12

İstanbul Finans Merkezi son durum!

Ataşehir'de yapımına tüm hızıyla devam edilen İstanbul Finans Merkezi projesinin ...