maritbet girişmaritbet
Kadıköy-Kartal metrosu dükkan fiyatlarını yüzde 50 arttırdı

Kadıköy-Kartal metrosu dükkan fiyatlarını yüzde 50 arttırdı

Anadolu yakasının ilk metro hattı olan Kadıköy – Kartal metrosu, lokasyonu üzerindeki dükkânların metrekare birim satış değerlerini yüzde 50 oranında arttırdı

İstanbul'a yapılan ulaşım, altyapı gibi yatırımlar şehrin farklı bölgelerinin gelişimini hızlandırıyor. Özellikle raylı sistem projelerin gerçekleştirildiği semtlerde konut fiyatlarının yanı sıra ticari birim fiyatlarında da artışlar yaşanıyor. Bu kapsamda EVA Gayrimenkul Değerleme'nin gerçekleştirdiği araştırmaya göre 2012 yılında kullanıma açılan, 26.5 km uzunluğunda olan ve 16 istasyondan oluşan Anadolu yakasının ilk metro hattı Kadıköy – Kartal Metro hattı, lokasyonu üzerindeki dükkân metrekare birim satış değerlerini yüzde 50 oranında arttırdı.

Yüzölçümü 15-1.100 metrekare gibi geniş bir aralıktaki dükkânların, metro hattının açıldığı tarihten önce ve sonra gerçekleşen metrekare birim satış değerlerinin karşılaştırıldığı rapora göre, Ayrılıkçeşme istasyonu ile Marmaray'a da bağlanan, Kartal'dan Hacıosman'a kadar 60 km'lik mesafenin 79 dakikada gidilmesini sağlayan hattın özellikle Göztepe- İçerenköy aksında nitelikli ofis binaları ve dükkân gibi işyeri inşaatlarının devam ettiğini belirtildi.
Rapora göre, tamamlanması beklenen Üsküdar – Sancaktepe gibi diğer metro yatırımları ile bu aksın entegre edilmesi sonucunda erişilebilirliği arttırılan Kadıköy-Kartal bölgelerinde yaşanan değer artışının bir süre daha devam edecek.

Özellikle çevresinde konut ve ofis blokları bulunan istasyon çıkışlarının çevresindeki dükkânlarda daha fazla değer artışı yaşandığına değinilen çalışmaya göre, Kadıköy'e yakın konumda bulunan ve çevresinde marka konut projelerinin bulunduğu Göztepe Metro İstasyonu çıkışında yer alan, 25-200 m² gibi geniş bir aralıkta değişen mağazaların fiyatları yüzde 50 oranında arttı.

Zemin katlar satışa sunuluyor

Anadolu yakasının önemli ticari merkezlerinden biri haline dönüşen, yakın çevresinde AVM ve ofis bloklarının bulunduğu Kozyatağı Metro İstasyonu çıkışında yer alan dükkânlar ise yaklaşık % 43-55 oranında artış gösterdi.

Raporda, bölgede 25-50 metrekare aralığında küçük yüzölçümlü dükkânların yanı sıra, yeni yapılan plazaların zemin katında konumlana ve genellikle kurumsal firmalara kiralanan mağazaların satışa sunulduğu da belirtildi.

Yapılan çalışmada yakın çevresinde konut ve ofis blokları ile sanayi sitesinin bulunduğu Bostancı Metro İstasyonu çıkışında yer alan dükkân vasıflı gayrimenkullerin de yaklaşık % 43-50 oranında artış gösterdiği vurgulandı.

Rapora göre, bölgedeki yüzölçümlü gayrimenkullerin genel olarak mağaza niteliğinde, asma katlı ve bodrum katlı dükkânların ise restoran veya mağaza olarak satışa sunuldu.

Kadıköy etkisi fiyatları yükseltti

Yapılan çalışmada en çok dikkat çeken unsurlardan biri de, konum olarak Kadıköy'e yakın olan istasyon çıkışlarındaki dükkânların daha değerli olduğu. Bunun örneği Maltepe ve Küçükyalı istasyonları çevresinde yapılan araştırmalarla verildi. Maltepe ilçesi sınırlarında yer alan Maltepe ve Küçükyalı İstasyonları çevresinde yapılan araştırmalar sonucunda yüzölçümü 15-1.100 m² gibi geniş bir aralıkta değişen dükkânların metronun açıldığı tarihten önce birim satış değeri 1.900-5.500 TL/m² aralığında iken; günümüzde yaklaşık %32-45 oranında artış göstererek 2.500-8.000 TL/m² üzerinden pazarlandığı tespit edildi.

Raporda, konum olarak Kadıköy'e daha yakın olan Küçükyalı İstasyonu çıkışındaki dükkânların, Maltepe istasyonu çıkışındaki dükkânlardan daha değerli olduğu aktarıldı.


Kartal beklentiyi karşılamadı

Kadıköy-Kartal metro hattının en son durağı olan Kartal'da ise, imar durumundan kaynaklanan     sıkıntılar nedeniyle genel olarak gayrimenkul sektöründe beklenen yükselişin henüz öngörülen seviyeye gelmedi. Bölgede nitelikli ofis plazalarının sayısının ve inşaatının sınırlı olduğu belirtilen raporda, bölgedeki dükkânların yaklaşık yüzde 25-50 oranında artış gösterdiği ifade edildi.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'daki yabancı gayrimenkul yatırımlarında birinciliği İran aldı!
  • 26.01.2023 11:34

İstanbul'daki yabancı gayrimenkul yatırımlarında birinciliği İran aldı!

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...

Metro hatları Pendik'te konut fiyatlarını %170 oranında artırdı
  • 28.12.2022 09:24

Metro hatları Pendik'te konut fiyatlarını %170 oranında artırdı

Pendik - Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı hizmete açıldı. Tavşantepe durağın ...

Tiny House’lar aklandı, imarsız arazilerin önü açıldı
  • 20.12.2022 15:48

Tiny House’lar aklandı, imarsız arazilerin önü açıldı

Uzun zamandır tartışma konusu olan ve belediyelerce farklı uygulamalar gören Tin ...

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı
  • 15.11.2022 16:49

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...

Kemerburgaz-Göktürk'te metrekare fiyatları 70 bin TL'den başlıyor!
  • 26.10.2022 15:51

Kemerburgaz-Göktürk'te metrekare fiyatları 70 bin TL'den başlıyor!

EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre Kemerburgaz-Göktürk Bölgesi’nde konutların ort ...

İnşaat maliyetleri %114.74, konut birim fiyatları %198.48 arttı
  • 20.10.2022 13:45

İnşaat maliyetleri %114.74, konut birim fiyatları %198.48 arttı

Döviz kurlarındaki sürekli değişim ve artış, her alanda etkisini göstermeye deva ...