maritbet girişmaritbet
İstanbul 2013 yılında değerine değer kattı

İstanbul 2013 yılında değerine değer kattı

İstanbul’da gayrimenkul fiyatları artmaya devam etti

2013  yılında İstanbul'un bir çok ilçesi % 5'ten % 30'un üstüne varan oranlarda değer kazanmaya devam etti. EVA Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Yöneticisi Gökçen Taşkın'ın araştırmasına göre Marmaray'ın açılışı, kentsel dönüşümün hız kazanması ve 3. Köprü gibi etkenler İstanbul'a  çeşitli oranlarda değer kazandırdı.
En çok değer kazanan bölgelerden biri olan Kemerburgaz'da 3. Köprü projesinin etkili olduğu belirlenirken, son dönemde yatırımcıların gözdesi Kağıthane - Seyrantepe de değer artışı açısından hızlı bir ivme yakalamış bulunuyor. Marmaray'ın Kazlıçeşme çıkışının olduğu bölgelerde son dönemde birçok projenin geliştirildiğini ifade eden Gökçen Taşkın, Marmaray'ın devreye girmesiyle bölgenin en çok değer kazanan yerler arasına girdiğini belirtti. Taşkın, son dönemlerde en çok değer kazanan bölgelerden biri olan Kartal – Maltepe'nin geçtiğimiz dönemdeki ivmeden sonra doygunluk kazanmış olduğunu kaydederek, bundan dolayı içinde bulunduğumuz dönemde değer artışının geçtiğimiz döneme kıyasla daha az olduğunu ifade etti. Bu duruma başka bir örneğin de Ataşehir ve Şerifali olduğunu belirten Taşkın, bu bölgelerde de belirgin bir doyum yaşandığından değer artışlarının daha az olduğunu söyledi.

‘Güneşli doygunluğa ulaştı'
Yine geçtiğimiz döneme kıyasla değer artış yüzdesi nispeten azalan bölgelerden birinin de Basın Ekspres ve Güneşli çevresi olduğuna değinen Taşkın, “Bu bölgede son iki üç yılda otel, ofis, AVM, konut veya hepsinin yer aldığı karma projeler geniş arsalar üzerinde geliştirildi” dedi. Taşkın, ancak son bir yılda bölgedeki değer artışının geçtiğimiz döneme kıyasla azaldığını tespit ettiklerini belirterek, “Bu da bölgenin belirli bir doygunluğa eriştiğini gösteriyor. Tabii bu durum bölgenin bir daha değer artışı kazanmayacağı anlamına gelmiyor” dedi.

Boğaz hattı hızla değerleniyor
Şerefiyesi yüksek olan ve konsept projelerin geliştirildiği Anadolu Yakası Boğaz Hattı'nın da en çok değer kazanan bölgeler arasında olduğunu ifade eden Taşkın, buna sebep olarak prestijli projelerin bu bölgeye değer kazandırmış olduğunu, konut sayısı az ve daire fiyatı yüksek olan lüks projelerin bölgenin prestijini artırdığını kaydetti.

Tercihler bölgelere göre değişiyor
Araştırmaya göre, bölgesel değer artışlarının yanı sıra 1+1, 2+1 ve 3+1 daire tipleri bazında da değer artışları inceleniyor. Araştırma sonuçlarına göre 1+1 daire tipi en çok Pendik bölgesinde değer kazanıyor.
Konut sayısı fazla olan projelerin yer aldığı bir bölge olan Pendik'te, yatırımcılar projelerinde yatırımlık konutlara daha fazla yer verdiği için metrekaresi küçük olan daireler yatırımlık konut olarak talep görüyor ve değerleri artıyor.
2+1 daire tipi ise en çok Zeytinburnu - Havaalanı aksında değer kazanıyor. Nitekim bölgesel değer artışı yüksek olan bu kesimde, konum avantajı ve bölgede geliştirilen projeler de göz önünde bulundurulduğunda hem ikamet hem de yatırım amaçlı tercih edildiği belirleniyor. Diğer yandan, 3+1 daire tipi en çok Kağıthane - Seyrantepe bölgesinde değer artışı gösteriyor. Bölge, gayrimenkul hareketliliği en hızlı olan bölgeler arasında yerini alıyor. Ofis bölgesi olarak ön plana çıkan bölgenin konut gelişimi de paralel gelişimini sürdürüyor.
Yavuz Karaman

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...