maritbet girişmaritbet
Gayrimenkulde sertifika ve sukuk dönemi başlıyor!

Gayrimenkulde sertifika ve sukuk dönemi başlıyor!

Gayrimenkul sertifikası ve kira gelirlerinin teminatı altında ‘varlık teminatlı menkul kıymet’ ihraç edebilecek. Konutların metrekare olarak satılmasını öngören düzenleme ise yakında yasalaşacak

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre firmalar gayrimenkul sertifikası ve gayrimenkullerin satış, satış vaadi sözleşmelerinden kaynaklı satışları ile kira gelirlerinin teminatı altında ‘varlık teminatlı menkul kıymet' ihraç edebilecek.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, yayınlanan yeni Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tebliği ile GYO yapılanmasına dair bazı düzenlemeler getirildiğini anlatarak, “Gayrimenkul sertifikası ve gayrimenkullerin satış, satış vaadi sözleşmelerinden kaynaklı satışları ile kira gelirlerinin teminatı altında varlık teminatlı menkul kıymet ihraç edilebilecek” dedi.

Yeni tebliğin önemli değişiklikler getirdiğini anlatan Kiraz, “Tebliğ'deki 29. maddeye göre sigorta mecburiyeti getirildi. Buna göre portföylerdeki arsa, arazi henüz inşaatına başlanmamış projeler rayiç değerleri üzerinden sigortalanacak” diye konuştu.

Arsa stoğuna sınırlama
Ali Güvenç Kiraz, tebliğle birlikte şu değişikliklerin geldiğini yapıldığını açıkladı: “GYO kuruluş sermayesi 20 milyon TL'den 30 milyon TL'ye çıkarıldı. GYO kuruluş sermayesi 60 milyon TL'den az ise % 10, 60 milyon TL'den fazla ise 6 milyon TL'nin nakit karşılığı gösterilmiş olması esas oldu. GYO'lar yeni düzenleme ile borsaya halka arzdan sonra 15 gün içinde kote olmak zorunda. Bu 3 yıllık deneyim yeni tebliğ ile gayrimenkul alım-satım işi ile uğraşmayı yeterli saymamıştır. GYO'lar sürekli olarak kısa vadeli gayrimenkul alım-satımı yapamayacaklar. Portföyünde bulunan ve proje geliştirilmemiş arsa ve arazileri, aktif toplamının % 20'sini geçemeyecek. Arazi ve arsaların sürekli olarak dönüşümü ve değerlendirilmesi esas kılınmak isteniyor.”

İslami fonlar gelecek
Yeşil GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya da GYO'ların enstrümanlarının Türkiye'de tam olarak gelişmediğini anlatarak, “Sukuk ve gayrimenkul sertifikası Türkiye'ye uygun ürünler. Bunlar rahatlıkla yabancı yatırımcılara sunulabilir” dedi.
Gökkaya, özellikle sukukla Körfez'de biriken sermayenin Türkiye'ye çekebileceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Türkiye'deki yapı bu sistemlere uygun kurulabilirse çok verimli bir olur. Sukuk İslami bir fon olduğu için buna uygun bir fon oluşturmak gerekiyor. Sukuk işlemi yapacak şirketin portföyünde kira getirisi olan projelerin yer alması önemli. Bu sayede özellikle Arap yatırımcılar Türkiye'ye gelecektir. Körfez, Malezya ve Singapur'daki büyük fonlar bu tür gayrimenkullere yatırım yapacaktır.”

Işık Gökkaya, gayrimenkul sertifikasının ise metrekare bazlı satışı öngördüğünü anlatarak, “Bu ise özellikle tasarruf yapmak İsteyenler için bir fırsat olacaktır. Orta vadede ciddi anlamda önemli bir yatırım enstrümanı olacak” dedi. 1000 konutluk bir projenin 200 konutunun sertifika ile satılabileceğine işaret eden Gökkaya, “Bu sertifikaları belirlenen şartlara uygun tüm firmalar satabilecek. Bu sayede sektör kayıt altına girecek çünkü bu ürünleri ihraç edenler belli standartlara uymak ve denetimlerden geçmek zorunda olacak” diye konuştu.

‘Taşınmazlar taşınır olacak'
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) Başkanı Aziz Torun ise, gayrimenkul sertifikası, kira sertifikası ve sukuk gibi enstrümanlarla taşınamayanı taşınır hale getirebilecek yeni modeller üretmenin önemine işaret ederek, yeni uygulamanın Türkiye'deki önemli dinamiklerden birisi
olacağını söyledi.

‘Piyasalarda gelişme olur'
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin sektör buluşmasında konuşan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş da, menkul kıymetleştirme faaliyetlerinin sadece GYO sektörünün gelişiminde değil, aynı zamanda sermaye piyasalarının gelişiminde de itici bir güç olacağını belirterek, “Gayrimenkul sektörünün sermaye piyasaları ile daha fazla yakınlaşmaya ihtiyacı olduğu açıktır” dedi.

Sertifika ihraç edecek
Aktifbank CEO'su Ender Halisdemir, 31Mayıs'ta 100 milyon lira tutarındaki Türkiye'nin ilk mudaraba sukukunu yatırımcıyla buluşturacaklarını ve ihraca yönelik 3 kat taleple karşılaştıklarını söyledi. Halisdemir, ayrıca Eylül ayında da 50 milyon liralık gayrimenkul sertifikası ihraç edeceklerini de vurguladı.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst sınırı kaldırıldı
  • 31.03.2023 12:09

Kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst sınırı kaldırıldı

Kur korumalı vadeli mevduat hesaplarına uygulanan Türk lirası faiz üst sınırı ka ...

Evi hasarlı depremzedelerin elektrik ve doğal gaz borçları silindi
  • 21.03.2023 10:32

Evi hasarlı depremzedelerin elektrik ve doğal gaz borçları silindi

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle konutu ve/veya iş yeri yıkılan, acil ...

Afet Yeniden İmar Fonu kurulması hakkında kanun Resmi Gazete'de
  • 21.03.2023 09:38

Afet Yeniden İmar Fonu kurulması hakkında kanun Resmi Gazete'de

Afet Yeniden İmar Fonunun Kurulması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak ...

Seçim takvimi Resmi Gazete'de
  • 14.03.2023 09:33

Seçim takvimi Resmi Gazete'de

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 14 Mayıs Pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurb ...

4 ilde bazı alanlar kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
  • 23.02.2023 11:38

4 ilde bazı alanlar kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

Antalya, Ankara, Konya ve Giresun'da bazı alanlar turizm merkezi ile kültür ve t ...

Arazi toplulaştırma ve imar planı değişikliğine ilişkin kararlar Resmi Gazete'de!
  • 26.01.2023 09:44

Arazi toplulaştırma ve imar planı değişikliğine ilişkin kararlar Resmi Gazete'de!

Bazı yerlerde arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılması ...