maritbet girişmaritbet
Türkiye'de kooperatifçilik uygulaması tamamen yanlış yapılıyor!

Türkiye'de kooperatifçilik uygulaması tamamen yanlış yapılıyor!

Posta Gazetesi'nde günlük olarak emlak ve gayrimenkule ilişkin hukuki sorunları değerlendiren Tamer Heper, Türkiye'de Kooperatif Kanunu'nun yanlış uygulandığını kaydetti

 

Kooperatifimizi senelerce bekledik nihayet bir daire sahibi olduk. Şimdi cebimizde para kalmadı kooperatife ödemekten ama ödemeler bitmedi. Sitenin giderleri için para toplanıyor, ödemeyenlerden aylık yüzde 5 faiz isteniliyor. Kooperatif toplantılarında alınan kararlar site yönetim kararları olarak ilan tahtasında ilan ediliyor. Bunlar doğru şeyler mi? Yanlış ise yanlışlık nerede? • Ü.L. 
 
Anlattığınız şeylerin hepsi yanlış desem inanır mısınız? Hangisinden başlayayım? Birincisi kooperatif yönetim kurulu site yönetim kurulu olmaz. Kooperatif, evet kooperatifin yönetim kurulu tarafından yönetilir. Ne zamana kadar? Tapular ferdileşene kadar. Tapular ferdileştikten sonra artık sitenin yönetimi, kooperatif yönetim kurulunun elinden çıkar. Site de kendi yönetimini kurar. Dolayısı ile kooperatif yönetim kurulu aynı zamanda site yönetim kurulu olamaz. Kooperatif yönetimi, kendi ortakları tarafından kooperatif için seçilir. Site yönetim kurulu bağımsız bölüm malikleri tarafından yönetim planı çerçevesinde seçilir. Dolayısı ile yönetim tarzı yanlış. Sonra aylık yüzde 5 gecikme tazminatı Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde yasadan gelen bir tazminattır. Kooperatifler Kanunu'nda gecikme tazminatı yoktur ödemede gecikenden faiz alınır. Kooperatif toplantısında alman kararlar ise asla kat mülkiyeti hükümlerine göre alınması gereken kat malikleri kurulu kararı değildir. Onun yerine ikame olunamaz. Kat malikleri kurulu kararları da ilan tahtasına asılarak ilan edilemez. Kat malikleri kurulu kararları toplantıya katılmayanlara tebliğ olunur. Tebliğ olunmaması halinde parasal yükümlülüğünü yerine getirmeyen kat malikinden ortak gider talep edilebilir ama gecikme tazminatı talep olunamaz. Eh, daha ne olsun? 
 
Yukarıda söylediğim gibi neresi doğru ki? Tümü yanlış. Sizin yapacağınız, kooperatiften bağımsız kat malikleri kurulunu toplayıp kendi yönetiminizi kurmaktır. Yönetim kurulduktan sonra da aylık talep edilecek gecikme cezası ile faiz talebini karıştırmayın ikisi ayrı şeydir. Gecikme tazminatı yıllık yüzde 60'a gelir, faiz ise yıllık yüzde 9'dur. 
 
Tamer Heper/Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sitelerde aidatların belirlendiği genel kurul dönemi başladı
  • 05.01.2023 11:51

Sitelerde aidatların belirlendiği genel kurul dönemi başladı

Konut sahipleri ile site yönetimlerini zaman zaman karşı karşıya getiren aidat t ...

13 ilde örnek yatay mimari uygulaması başladı
  • 03.11.2020 11:35

13 ilde örnek yatay mimari uygulaması başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, önümüzdeki yıl yatay şehirleşmeyi benimseyen kent ...

DHMİ açıkladı! Ağustosta kaç kişi uçak kullandı?
  • 05.09.2020 12:44

DHMİ açıkladı! Ağustosta kaç kişi uçak kullandı?

DHMİ tarafından yapılan açıklama göre ağustos ayında havayolu kullanan yolcu say ...

Taksicilerin ‘yeni plaka’ tepkisi sürüyor
  • 18.06.2020 11:45

Taksicilerin ‘yeni plaka’ tepkisi sürüyor

İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, ‘5 bin yeni sa ...

Kooperatifler ‘konuta’ yoğunlaştı
  • 18.10.2015 11:24

Kooperatifler ‘konuta’ yoğunlaştı

Gelecek yüzyılın en önemli işletmeleri olarak nitelenen kooperatiflerin Türkiye' ...

Sitedeki evinize hırsız girerse sorumlusu yönetim!
  • 11.09.2015 09:48

Sitedeki evinize hırsız girerse sorumlusu yönetim!

Yargıtay, hırsızlıktan site yönetiminin de sorumlu olacağı ve güvenlik firmasını ...