maritbet girişmaritbet
Konut KDV sistemi düzenlemesine ince ayar!

Konut KDV sistemi düzenlemesine ince ayar!

Metrekare değeri yüksek konutlarda KDV’nin % 18’e çıkarılmasını öngören düzenleme yumuşuyor. Ruhsatı alınmış ve inşaatı süren konutun KDV’si düşük tarifeli olacak

Metrekare değeri yüksek konutlarda KDV'nin % 18'e çıkarılmasını öngören düzenleme yumuşuyor. Ruhsatı alınmış ve inşaatı süren konutun KDV'si düşük tarifeli olacak.

İNŞAAT sektörünü adeta ayağa kaldıran konuttaki KDV krizine formül bulundu. Maket üzerinden konut satın alan binlerce vatandaşın, yeni KDV sisteminden olumsuz etkilenmemesi için çalışma başlatan Maliye Bakanlığı, halen inşaatı devam eden konutlar için üç ayrı alternatif hazırladı. Alternatifler ‘yasanın çıktığı tarih itibariyle ruhsat alan konutların' yeni düzenlemeden muaf tutulması, mevcut inşaatlara 2-3 ay gibi yeni bir süre verilmesi ve yeni sistemin uygulama tarihinin 1 Ocak 2013 gibi ileri bir tarihten başlatılmasından oluşuyor. Söz konusu 3 formül de devam eden inşaatların yeni düzenlemeden olumsuz etkilenmesinin önüne geçecek. Maliye, yeni KDV sistemine ilişkin hazırladığı alternatifleri Bakanlar Kurulu'na sunacak. Hangi alternatifin uygulanacağını da kurul seçecek. Ancak, halen devam eden inşaatlar ise yüksek vergilerden etkilenmeyecek. Mevcut konutlar için hazırlanan alternatifler, binlerce vatandaşı ek vergi ödemekten kurtaracak.

İnşaat şirketleri tepki gösterdi

Örneğin 1 milyon liralık bir konut satın alan ancak konutu henüz teslim almayan bir vatandaş, geliştirilen formül ile 170 bin liralık bir vergi yükünden kurtulacak. Mevcut sistemde, 150 metrekareye kadar olan konutlardan yüzde 1, 150 metrekarenin üzerindeki konutlardan ise yüzde 18 KDV tahsil ediliyor. Yeni sistemde ise metrekare yerine konutun değeri baz alınacak. Değeri yüksek olan konutlardan, metrekaresi düşük bile olsa yüzde 18 vergi alınacak. İnşaat şirketleri yeni sisteme tepki gösterdi. Şirketler, düzenlemenin halen devam eden işlere ağır darbe vuracağını, maket üzerinden konut satın alanların ek vergi ödeyeceğini öne sürdüler. Maliye Bakanlığı'nın geliştirdiği formüllerle maket üzerinden konut satın alan vatandaşlarla birlikte, inşaat şirketleri de rahat bir nefes almış olacak.

Memursuz şube tutmadı

ZİRAAT Bankası'nın, yaklaşık iki yıl önce hayata geçirdiği, kamuoyunda memursuz şubeler olarak bilinen ‘görüntülü işlem merkezleri' projesi tutmadı. Tüketiciler görüntülü işlem merkezlerine beklenen ilgiyi göstermedi. Banka içinde yapılan hesaplamaya göre, görüntülü işlem merkezlerinde yapılan her bir işlem bankaya 8 liraya mal oluyor. Dolayısıyla, görüntülü işlem merkezlerinden yapılan işlemler bankaya kar değil, zarar getiriyor. Bu nedenle yeni yönetim, görüntülü işlem merkezlerinin geliştirilmesine yönelik projeyi askıya aldı. Önümüzdeki dönemde de merkezlerin kademeli olarak kapatılması planlanıyor. Söz konusu proje dünyada ilk olma özelliğini taşıyor. Projeyi eski Genel Müdür Can Akın Çağlar geliştirmişti.

BDDK ve TMSF atamasında işler karıştı

BDDK ve TMSF'nin başkan atamalarında işler karıştı. Atama sürecinin uzaması adaylara ilişkin yeni tartışmaların başlamasına yol açtı. Kulislerde şimdi de TMSF Başkanlığı'na yeniden atanması kesin gözüyle bakılan eski Başkan Şakir Ercan Gül'ün ‘atama kriterine' uygun olup olmadığı tartışılıyor. BDDK ve TMSF başkanlarının görev sürelerini 5+5 olarak düzenleyen yasada, başkanların iki kez atanabileceği hüküm altına alındı. Yasaya göre 2004'te kurul üyesi, 2010'da da kurul başkanı olarak atanan Gül'ün üçüncü kez bu aynı kuruma atanamayacağı öne sürülüyor. Atamanın bu tartışma nedeniyle geciktiği bildirildi. Bu arada Ankara kulislerinde BDDK Başkanlığı için Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu da konuşulmaya başlandı. BDDK Başkanlığı'na daha önce Fon Kurul üyesi Muhkim Öztekin'in atanması kesin gözüyle bakılıyordu.

Bakan yardımcısına oda bulunamadı

EKONOMİ bürokrasinin merakla beklediği Maliye Bakan Yardımcısı geçtiğimiz hafta belli oldu. Maliye Bakan Yardımcılığı'na AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan eski milletvekili Abdullah Erdem Cantimur atandı. Cantimur'un atanması ile birlikte Maliye'de küçük çaplı bir oda krizi yaşandı. Bakanlık hizmet binasında, Cantimur'u tahsis edilecek bir boş oda bulunamadı. Bunun üzerine Cantimur'a, Gelir İdaresi Başkanlığı'nda bulunan bakan odasının tahsis edilmesi kararlaştırıldı. Cantimur da “Odanın nerede olduğu önemli değil” diyerek, önerilen makam odasını kabul etti ve Gelir İdaresi'ndeki makam odasına yerleşerek çalışmalarını başladı.

Borsada maaş ve tazminat incelemesi

BAŞBAKANLIK, İMKB'deki maaşları ve çifte tazminatı mercek altına aldı. Başbakan Erdoğan'ın onayı üzerine harekete geçen Başbakanlık Teftiş Kurulu, borsa personeline yapılan ‘hizmet ikramiyesi' adı altındaki ikinci bir ödemeyi inceliyor. Bu kapsamda,bir başkan yardımcısına 279 bin liralık hizmet ikramiyesi ödendiği saptandı. Hizmet ikramiyesi adı altında personele yapılan toplam ödemenin ise 10 milyon liraya ulaştığı tespit edildi. Teftiş Kurulu, suçlu bulursa eski yöneticiler hakkında dava açılması söz konusu olacak.

Hüseyin Özay/Star

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konutta yeni KDV oranları yorumlanıyor!
  • 03.01.2013 15:33

Konutta yeni KDV oranları yorumlanıyor!

konutta yeni belirlenen KDV rakamları ve metrekare fiyatları gündemin ilk maddes ...

ATO'dan konutta tek oranlı KDV uygulaması önerisi!
  • 24.06.2021 16:36

ATO'dan konutta tek oranlı KDV uygulaması önerisi!

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Baran, yönetim kurulu üyeleriyle Hazine ...

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi 3 ay daha uzatıldı
  • 02.01.2019 13:48

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi 3 ay daha uzatıldı

Konut, otomobil, beyaz eşya ve mobilya alacaklar için büyük indirim imkanı sunan ...

'Konut kampanyası sektöre ciddi hareketlilik getirecek'
  • 09.05.2018 09:33

'Konut kampanyası sektöre ciddi hareketlilik getirecek'

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, faiz oranlarının ve dö ...

'KDV istisnası inşaat sektörüne hareketlilik getirecek'
  • 05.05.2017 14:12

'KDV istisnası inşaat sektörüne hareketlilik getirecek'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, konut ve işyeri alımlarındaki KDV istisnasına ilişkin ...

Doğan Dağ "Yabancıdan KDV alınmaması sektöre katkı sağlar"
  • 07.02.2017 15:19

Doğan Dağ "Yabancıdan KDV alınmaması sektöre katkı sağlar"

Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ, yabancıya konut satı ...