maritbet girişmaritbet
Kat Mülkiyeti Kanunu değişiyor mu?

Kat Mülkiyeti Kanunu değişiyor mu?

Eski sitelerin yıkılarak yenisinin yapılmasının önündeki en büyük engel olan Kat Mülkiyeti Yasası değişecek mi?

Özellikle eski sitelerin müteahhide verilerek yenilenmesi konusunda değiştirilmesi istenilen Kat Mülkiyeti Yasası yeniden yazılıyor. AK Parti Hükümeti, seçimlerden önce konunun değiştirilmesi için çalışmaya başladı. Şu anda taslaklar hazır. Yeni hükümetin kurulmasının ardından konu Meclis gündemine gelecek. Mevcut yasayla eski konut sitelerinin yenilenmesi için kat maliklerinin tamamının onay vermesi gerekiyor.

Bir kişi bile 'hayır' derse proje yapılamıyordu. Bu durumu Ağaoğlu Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu da eleştirmiş ve yasa değişirse tek başına kendisinin 10 bin kişilik istihdam yaratacak projelere başlayacağını söylemişti. Özellikle Bebek, Maslak, Levent gibi arazi değerleri yüksek olan yerlerde eski binaların çok olduğunu söyleyen Ağaoğlu "Eski evler 500 bin dolar ederken, yenisi yapılsa 1.5 milyon dolara alacak müşteri hazır. Ama bir yaşlı hanım çıkıyor, burada anılarım var diyerek, engelliyor" demişti. Konunun bir de suiistimal edilen tarafı bulunuyor. Yasayı hazırlayan hukukçular ise şimdi bu suiistimali engellemek için kafa patlatıyor.


Yüzde 60-70 oy yeterli olacak Bu tür eski sitelerden ev alarak, müteahhide 'Bana daha çok kazanç sağlamazsan, onay vermem' diyenler bulunuyor.
Şimdi yeni yasayla bu gibi kişilerin tespit edilerek bazı şartların getirilmesinin mümkün olabileceği belirtiliyor. Konuyla ilgili bilgi veren uzmanlar "Kat Mülkiyeti Yasası'nda bu tür siteler için istenen oybirliği kararının esnetilmesi ve nitelikli çoğunluk aranacak. Bu da hem yatırımcıların hem de eski evlerde oturan ve bir an önce yenilenmesini isteyenlerin lehine olacak" diye konuştu. İnşaat şirketlerinin başkanları Kat Mülkiyeti Yasası'nın değişmesiyle birçok sitenin yenileneceğini ve bunun da ekonomik canlılık sağlayacağını belirtiler.
Etiler ve Levent gibi bölgelerde eski yapıların yeniden yapılması hem istihdam hem de gelir artısı sağlayacak.


SPEKÜLATÖRLER ÖNLENECEK
Bu işin ticaretini yapanlar türedi

KAT Mülkiyeti Yasası'nın bu hali nedeniyle bazı uyanıkların da bu isin spekülasyonunu yaptığını daha önceki açıklamalarında dile getiren Ali Ağaoğlu, bu tür sitelerden yatırım yapar gibi ev alıp, sonra da daha fazla gelir elde etmek için dönüşüm projesine 'hayır' diyenlerin türedigini söylemişti. Ağaoğlu "Adam eski sitelerden ev alıyor. Müteahhitle görüşürken de 'Ben hayır dersem, bu proje olmaz. Bu nedenle bana daha fazla vereceksin' diyor. Üstelik adam, bu evde oturmuyor bile. Yani can korkusu da yok. Ya bir ev daha fazla istiyor ya da elden para istiyor. Tabii kabul edilmediği için de projeyi tıkıyor" diye konuşmuştu. Bazen de romantik anıların insanları eski evlerde oturmaya mahkum ettiğini söyleyen Ağaoğlu "10 daireli bir apartmanda 9 kişi evin yeniden yapılması yönünde karar aldı. Yaslı bir hanım 'Bu evde anılarım var' diyerek itiraz etti. Proje yapılamadı. Ama bina yıkılacak halde.
Bu nedenle bu yasanın çıkarılması gerekir.
400 bin dolar seviyelerinde olan dairelerin fiyatı yeniden yapıldığı takdirde, 1.5-2 milyon dolara kadar çıkıyor. Üstelik bu fiyata alıcılar hazır" demişti.

Kaynak: İbrahim Acar / Star

  • Etiketler:

Yorum Yaz