maritbet girişmaritbet
Gider gösteren daha az emlak vergisi ödeyecek!

Gider gösteren daha az emlak vergisi ödeyecek!

Mesken kira geliri 3 bin lirayı aşanlar için beyanname süresi 25 Mart’ta sona erecek. Gelirden 3 bin lira çıkarılacak, kalan tutar vergiye tabi tutulacak

 

Kira geliri olan mükellefler, yıllık Gelir Vergisi beyannamesini mart ayının 25'ine kadar vermekle yükümlü olacak. Gelir idaresi yetkilileri, 1 Mart'ta başlayan beyan döneminin 25 Mart'a kadar süreceğini, ödemenin de bu tarihte yapılacağını bildirdi. Bu tarihe kadar beyanname vermeyenler ise cezalı duruma düşecek. 2012 yılında elde edilen mesken kira gelirleri için istisna tutarı ise 3 bin lira olarak belirlendi. Mesken kira geliri bu tutarın altında olanlar, herhangi bir vergi ödemeyecek, beyanname vermeyecek. Bu miktarın aşılması halinde, elde edilen kira gelirinden 3 bin lira çıkarılacak. Kalan tutarın vergisi ödenecek. Mükellefler kira vergisini mart ayı sonunda tek taksitte ödeyebildiği gibi, mart ve temmuz ayında iki taksite bölmek suretiyle de ödeyebilecek. Kira gelirleriyle ilgili vatandaşları uyaran Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, vergi ödemesinin bankalar ve vergi dairelerine ödenebileceğini ifade etti ve beyanname vereceklere şu uyarılarda bulundu: 
 
> Kira bedelinin hiç olmaması ya da düşük olması halinde emlak vergi değerinin yüzde 5'i olan ‘emsal kira bedeli' esas alınır. Yani taşınmazınızı bedelsiz olarak başkasının kullanımına verdiğinizde (anne, baba ve kardeşler hariç) veya kirayı düşük beyan ettiğinizde bu esas uygulanır. 
 
> 3 bin liranın altında kira geliri elde edenlerin mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor. 
 
> Gayrimenkul kira gelirlerinde gerçek gider ve götürü gider olmak üzere iki tür gider yöntemi var. Götürüyü seçenler kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın yüzde 25'ini gerçek giderlere karşılık olarak indirebilir. 
 
> Gerçek gider yöntemini seçenler ise brüt kira geliri tutarından sigorta giderlerini, asansör giderlerini, belediyeye ödenen giderleri, başka yerde kiracı olarak ödenen kira giderleri ile faiz giderlerini gerçek gider olarak düşebilir. 
 
> Geliriniz arttıkça verginiz de artacaktır. Bunun için diliminizi iyi tespit edin. 10 bin liraya kadar olan gelirde vergi oranı yüzde 15'tir. Bu oran yüzde 35'e kadar çıkıyor. 
 
Türkiye

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Varlık Barışı"na başvuru için süre cuma günü doluyor
  • 28.03.2023 11:29

"Varlık Barışı"na başvuru için süre cuma günü doluyor

Kira dahil yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi ile Varlık Barışı uygulam ...

Kira vergisinde altın ipucu!
  • 03.03.2022 11:25

Kira vergisinde altın ipucu!

Kira vergisi öderken 7 bin liralık istisnanın ardından ya yüzde 15 götürü gider ...

Konut kira geliri 7 bin TL'yi geçen vergi ödeyecek!
  • 07.02.2022 10:15

Konut kira geliri 7 bin TL'yi geçen vergi ödeyecek!

Geçen yıl elde edilen konut kira gelirlerinin 7 bin lirası gelir vergisinden ist ...

Gelir vergisi beyanname verme süresi uzatıldı
  • 24.03.2018 10:46

Gelir vergisi beyanname verme süresi uzatıldı

Yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresi 2 Nisan 2018 Pazartesi günü ...

Gelir vergisi beyanname verme süresi 2 Nisan'a uzatıldı
  • 23.03.2018 16:04

Gelir vergisi beyanname verme süresi 2 Nisan'a uzatıldı

Geçen yıla ait gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresi 2 Nisan 2018 Pazart ...