maritbet girişmaritbet
Ev sahibine vergi indirimi!

Ev sahibine vergi indirimi!

Yeni gelir vergisi kanunu ile kira vergisi ödemek zorunda olanlar, çatı, asansör, iç ve dış tadilatın yanı sıra, ödediği harçları da vergiden düşebilecek

Hükümet, 1 Ocak 2014'ten itibaren yürürlüğe girmesi beklenen yeni Gelir Vergisi Kanunu ile ev sahiplerine müjde vermeye hazırlanıyor. Hazırlanan ve Meclis'e gönderilen kanun tasarısına göre, ev sahipleri, evleri için yaptıkları masrafları göstererek bunu vergiden düşebilecek. Hazırlanan taslağa göre, taşınmaz için ödenen aydınlatma, ısınma, asansör sistemleri, su giderleri masraf gösterilebilecek. Aynı şekilde evsahibi tarafından yapılan idari giderler, gayrimenkulün sigorta giderleri, belediye ve vergi dairesine ödenen vergi ve harçlar, gayrimenkule ait dış çephe, asansör, site içi masraf, dairede yapılan onarım ve tadilat giderleri de masraf gösterilerek vergiden düşülebilecek. Kanunla, ev sahibi başka bir eve kira ödüyorsa, bu bedeli de vergiden indirebilecek. Hükümetin eğitime destek çalışmaları çerçevesinde hayırseverler için başlattığı 'okul yap vergiden düş' şeklindeki uygulaması, bundan böyle bireylerin yaptığı harcamalar için de geçerli olacak. Devreye girecek olan Gelir Vergisi Kanunu, önemli değişiklikleri de beraberinde getiriyor. 26 bin lira ve üzerinde geliri olanlar bundan böyle beyanname vererek vergi ödeyecek. Bu beyannamelerde bazı muafiyetlere de yer veriliyor. 

Buna göre vergi mükellefi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin eğitim ve sağlık harcamaları beyan edilecek ve belirlenen oranda, ödenecek vergiden indirilecek. Sağlık harcamalarında ise daha önce vergi indirimine dahil olmayan check-up adı verilen önleyici teşhis ve tıp hizmetleri de kapsama girecek. Kanunla, sayıları oldukça azalan, dükkanı ya da sabit bir adresi olmayan, gezici olarak hizmet veren ayakkabı boyacısı, hamal, nalbant, eskici, odun kırıcısı, fotoğrafçı gibi meslekleri yapanlar da vergi ödemeyecek. Bunların yanı sıra 29 yaşın altında olan, geliri asgari ücreti geçmeyen girişimciler de vergiden muaf olacak. Ayrıca bilimsekl ve teknolojik Araştırma-Geliştirme faaliyeti yürüten kurum ve kuruluşlar ile yabancı diplomatlar ve Türkiye'ye kredi ve fon sağlmak için gelen finansal kuruluşlarda gelir vergisinden muaf olacaklar. TMSF'nin borçları nedeniyle el koyduğu şirketler de bu kapsama alınıyor. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ev sahipleri depozitoyu iade etmekle yükümlü
  • 16.07.2022 09:04

Ev sahipleri depozitoyu iade etmekle yükümlü

TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan kiracıların depozito ile ilgili hakları hakkında bil ...

Ev sahibi ve kiracı öğrenci arasında “sözleşme krizi”
  • 11.09.2020 14:19

Ev sahibi ve kiracı öğrenci arasında “sözleşme krizi”

Korona virüs nedeniyle üniversiteler tarafından duyurulan uzaktan eğitim kararı, ...

15 Temmuz Otogarı'nın çevresi çöp yığınlarıyla doldu
  • 27.08.2020 11:01

15 Temmuz Otogarı'nın çevresi çöp yığınlarıyla doldu

15 Temmuz Otogarı bazı kısımları yenilenirken çevresinde çöp yığınları ile dolma ...

Yabancıya konut satışları yüzde 151 arttı
  • 09.11.2018 17:19

Yabancıya konut satışları yüzde 151 arttı

Bakanlık tarafından alınan kararla yabancıya mülk edinme yasasındaki bedellerin ...

Maliye Bakanlığı, "Engelliler İçin Vergi Rehberi" hazırladı
  • 14.05.2018 12:01

Maliye Bakanlığı, "Engelliler İçin Vergi Rehberi" hazırladı

Maliye Bakanlığınca, engellilere yönelik, engelli olmayanlarla aralarındaki rek ...