maritbet girişmaritbet
Bina onarımında tüm kat malikleri ödemeye ortak olmak zorunda!

Bina onarımında tüm kat malikleri ödemeye ortak olmak zorunda!

Tamer Heper bugünkü yazısında ortak yaşanan apartman gibi yerlerde onarım yapılacağı zaman tüm kat mailklerinin ödemeye ortak olacağını, olmak istemeyen(ler)in ise daha sonra icra takibi ile bu ücreti cezalı ödeyeceğini belirtiyor

Bir binanın çatı katında oturuyorum. Çatımız felaket durumda, elbette bundan ben zarar görmekteyim. Tüm kat malikleri yaptırma konusunda hemfikir ama bir kat maliki karşı, kendisi dairesini satacağından söz edip para vermek istemiyor. Bunu nasıl hallederiz? • Ö.M. 

Bir binada onarım yapılacak ise bunun için tüm kat maliklerinin ittifakla karar vermesi gerekmez. Onarım için karar çoğunlukla alınır. Hatta daha ileri gideyim, gecikmesinde zarar olan hallerde ve acil onarım gerektiren durumlarda karar dahi beklenmez onarım yapılır. Bu onarıma tüm bağımsız bölüm malikleri katılmak zorundadır. Katılmak istemeyen olursa, onarım yine yapılır ama onarım sonrasında para vermek istemeyen kat maliki aleyhine icra takibi yapılır ve bu para icra marifeti ile alınır. Doğrusu icra marifeti ile de para ödemek istemeyenlere tavsiyem, gerçekten çok ama çok haklı olduğunuz kesin ise takibe itiraz edin, değil ise takibe itiraz etmeyin. Çünkü itiraz halinde takip durur, ancak mahkeme marifeti ile itiraz iptal olunursa bu defa borç yüzde 40 zamlı olarak ödenir. Normal masrafı ödemeyen biri için yüzde 40 zamlı ödemek ağır bir müeyyidedir. Onun için itiraz edecek olanların iyi düşünmesi lazım. Bir de artık ortak yaşamaya alışmak zorundayız. Üst kattakinin tepesine yağmur suyu akıyor ise ben alt katta 'bana ne' diyemem. Soruyu soran okuyucuma not: Mektubunda geçmişe yönelik olarak "Toplanmışlar para yaptırmışlar" diye bir ifade var bunun manasını çözemedim, dolayısı ile yanıtımda bu ifade ile ilgili bir husus bulamayacaktır. 
 
Dava konusudur 
 
Bir veraset ilamı alınmıştı ancak burada mirasçılar eksik gösterilmiş. Bundaki kusur da nüfus müdürlüğünün. Çünkü eksik bilgi vermiş. Şimdi yeni bir veraset ilamı alınacakmış, bu doğru mu? • M.Ş. 
 
Veraset ilamı mahkemeden alınmış ise ancak bir tane alınır. Her isteyen başvurup yeniden veraset ilamı alamaz. Ancak ilk alman veraset ilamında yanlışlıklar varsa -ki olabilir- bu halde yenisini ve doğrusunu almak için dava açmak ve eski veraset ilamının iptali ile yenisinin verilmesini istemek gerekir. 
 
Tamer Heper / Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Rotterdam'da açık çatı günleri
  • 27.05.2022 11:23

Rotterdam'da açık çatı günleri

Hollanda'nın Rotterdam kentinde yaklaşık 35 binanın düz olarak inşa edilen çatıl ...

Rotterdam'da Mimarlık Ayı Festivali için geçici çatı terası tasarlandı!
  • 04.03.2022 10:35

Rotterdam'da Mimarlık Ayı Festivali için geçici çatı terası tasarlandı!

Haziran ayında Rotterdam Mimarlık Ayı Festivali için hazırlıklara başlayan MVRDV ...

Fırtına nedeniyle Şafak Residence'in çatısı uçtu!
  • 29.11.2021 16:14

Fırtına nedeniyle Şafak Residence'in çatısı uçtu!

İstanbul'da meydana gelen şiddetli fırtına nedeniyle Esenyurt-Haramidere bölgesi ...

Çatılarda gelecek yıl 600 milyon dolarlık güneş doğacak
  • 25.06.2021 15:09

Çatılarda gelecek yıl 600 milyon dolarlık güneş doğacak

Solarçatı Kurucusu Utku Korkmaz, çatı tipi güneş santrali kurulumlarında yaklaşı ...

Tavan ve çatı pencereleri ile gün ışığını evinize alın!
  • 02.04.2021 14:44

Tavan ve çatı pencereleri ile gün ışığını evinize alın!

Tavan ve çatılarda uygulanan pencereler hem gün ışığını evinize alıyor, hem de e ...