maritbet girişmaritbet
Zeus Sunağı, Athena Tapınağı, Kızıl Avlu ve Asklepion, tablet bilgisayar ile geziliyor!

Zeus Sunağı, Athena Tapınağı, Kızıl Avlu ve Asklepion, tablet bilgisayar ile geziliyor!

Bergama’nın 4 antik alanı olan Zeus Sunağı, Athena Tapınağı, Kızıl Avlu ve Asklepion'u ziyaret edenlere, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar üzerinden 3 boyutlu gezinme imkanı sunan "Tarih 3 Boyutlu Canlanıyor Projesi" hayata geçirildi

Bergama'nın 4 antik alanı olan Zeus Sunağı, Athena Tapınağı, Kızıl Avlu ve Asklepion'u ziyaret edenlere, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar üzerinden 3 boyutlu gezinme imkanı sunan "Tarih 3 Boyutlu Canlanıyor Projesi" hayata geçirildi.

Bergama Belediyesi ve Bilkom işbirliği ile dünyada ilk kez Bergama Akropolis'te uygulanan projeye, Dokuz Eylül, Gediz, Yaşar Üniversiteleri mimarlık fakülteleri öğrencileri çalışmaları ile hayat verdi.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Ticaret Odası Tonozlu Salonu'ndaki proje toplantısında yaptığı konuşmada, Bergama'nın sadece Türkiye için değil tüm dünya için özel ve önemli bir kent, tüm insanlığın ortak mirası olduğunu söyledi.

Gönenç, proje ile birlikte 2 bin yıl önce ki kentin büyüsü ve ihtişamının da bugünkü insanlara aktarılması için yeni bir olanak elde edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu proje ile bir anlamda zamanda bir sıçrayış yapmış oluyoruz. Bergama, UNESCO Dünya Miras Listesi adayı kentlerden biri. 2 bin yıl önceki insan zekasının, yaratıcılığının olağan dışı kentini, 2 bin yıl sonraki insanların ve bilimin geldiği noktada geliştirmiş olduğu yazılımlarla günümüz insanı ile buluşturuyoruz. Bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum."

Bilkom Genel Müdürü Cömert Varlık da teknolojiye inananların, tarihi değerleri yaşatmak isteyenlerle buluştuğu önemli bir günün yaşandığını belirterek, "Bugün yapılmamış, denenmemiş bir fikri buradaki 12 öğrenci arakadaşımız ile gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Bergama kenti ile başlayan serüvenin, tarihi zenginliklere sahip olan ülkemizin kültür turizmine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Öğrenci arakadaşlarımız teknolojiyi kullanarak dünyaya örnek teşkil eden bir çalışmaya imza attılar. Bergama'da alanları gezerken artık şunu söyleyebileceğiz, telefonunuza, tabletinize bir bakın burası eskiden nasılmış göreceksiniz" diye konuştu.

Toplantının ardından projede emeği geçen öğrencilere teşekkür belgesi verildi. 

"Tarih 3 Boyutlu Canlanıyor Projesi"

Projeyle Bergama'nın sahip olduğu üç farklı ören yerinden toplam dört farklı alanın antik çağlardaki görüntüsü, arkeolojik bulguların sağladığı veriler ve verilerin yeterli olmadığı durumlarda da projenin içinde yer alan öğrencilerin bilgi ve becerileri çerçevesinde yaptıkları tercihleri ile 3 boyutlu olarak şekillendirildi.

Tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar üzerinden sağlanan 3 boyutlu gezinme uygulaması, Bergama'nın 4 antik alanı olan Zeus Sunağı, Athena Tapınağı, Kızıl Avlu ve Asklepion alanlarını ziyaret edenlere, alanda yapıların orijinal halini 360 derece sanal olarak görebilme imkanı sunuyor.

Proje sayesinde Bergama'nın antik alanlarını ziyaret edenler, akıllı telefonları ve tabletlerine ören yerlerinin kapısında veya ziyaretleri öncesi evlerinde internetten yükledikleri uygulama ile ören yerlerinin antik çağda nasıl olduklarını yerinde gözlemleyebilecekler.

Hüseyin Bağış-Nevbahar Kabaklı/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir'in ilk millet bahçesi Bergama'da yapılıyor
  • 29.09.2022 15:29

İzmir'in ilk millet bahçesi Bergama'da yapılıyor

Bergama ilçesinde 57 dönüm alan üzerine yapılacak olan ve İzmir'in ilk Millet Ba ...

Marmara'daki müsilaj turizmi etkiler mi?
  • 08.06.2021 09:14

Marmara'daki müsilaj turizmi etkiler mi?

Turizmciler vatandaşların müsilaj nedeniyle denize girip giremeyeceklerini telef ...

Bergama Antik Kenti'ndeki yaşam dünyaya tanıtıldı
  • 26.05.2021 09:20

Bergama Antik Kenti'ndeki yaşam dünyaya tanıtıldı

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Bergama Antik Kenti'nde 1800 yıl önceki ...

Chakra, Dünya Uyku Haftası'nı %30 indirimle kutluyor!
  • 18.03.2021 09:15

Chakra, Dünya Uyku Haftası'nı %30 indirimle kutluyor!

Chakra nevresim ve yatak örtüleri, devam eden net %30 indirim kampanyasıyla, doğ ...

Bakan Karaismailoğlu ''Yeni ihracat trenleri yola çıkacak''
  • 21.12.2020 09:22

Bakan Karaismailoğlu ''Yeni ihracat trenleri yola çıkacak''

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Çin'e giden ihracat treni sonra ...

Ağaoğlu otelleri "Güvenli Turizm Sertifikası" aldı
  • 30.09.2020 09:35

Ağaoğlu otelleri "Güvenli Turizm Sertifikası" aldı

Ağaoğlu My Mountain Uludağ ve Ağaoğlu My City Hotel, Kültür ve Turizm Bakanlığı ...