maritbet girişmaritbet
Vizesiz seyahatte Türkiye için olumlu karar çıktı!

Vizesiz seyahatte Türkiye için olumlu karar çıktı!

AB komisyonun Türkiye için vize serbestisi konusundaki tavsiye kararı olumlu çıktı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen ülkelerine yapılacak  seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı. AB Komisyonu tarafından 72 kriter ile ilgili ek süre talep edilmedi. Türkler için vizelerin kaldırılması yönünde karar alındı. Komisyon Türkiye'nin tamamlaması gereken 72 kriterden sadece beşinin eksik olduğunu duyurdu.

AB Komisyonu, Türkiye ile Birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu  kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu açıkladı.  Raporda, Türkiye'nin vize serbestisi için 72 kriterden 67'sini yerine getirdiği  belirtilerek, Türk vatandaşları için vizelerin haziran sonunda kaldırılmasını  öngören tavsiye kararına yer verildi.

Bununla beraber, metinde Türkiye'den, parmak izi bilgisinin de yer  aldığı biyometrik pasaportların çıkarılması, Geri Kabul Anlaşması'nın  uygulanmasına başlanması, terörle mücadele ve organize suçlarla mücadele  kanunlarının temel haklara dikkat edilerek AB'ye uygun bir şekilde düzenlenmesi  istendi. Bunların, vizesiz seyahat için şart olduğu ve aciliyet arz ettiği  belirtildi. Türkiye'ye, biyometrik pasaportlar için sene sonuna kadar süre  verilirken, parmak izi bilgisinin yer almadığı pasaportlarla vizesiz seyahatin  mümkün olmayacağı ifade edildi.

Rapora dair açıklama, AB Komisyonu'nun birinci Başkan Yardımcısı Frans  Timmermans ile AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi  Dimitris Avramopoulos tarafından yapıldı. Bu adımla, AB Komisyonu'nun, tavsiye  kararının arkasında güçlü bir şekilde durduğu mesajını verdiği belirtiliyor. 

KABUL SÜRECİ

AB Komisyonu'nun tavsiye niteliğindeki kararı, Avrupa Parlamentosu  (AP) ve AB Konseyi'nin onayının ardından uygulamaya girecek. Bunun için tavsiye  kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınacak.  Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulu'nun onayına sunulacak.  Oylamada, kabul için salt çoğunluk yeterli olacak.

Olası değişikliklerle kabulün ardından karar, AB Konseyi'ne  gönderilecek. AB Adalet ve İçişleri Konseyi'ndeki oylamada ise çifte nitelikli  çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin  yüzde 55'inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda en az 16'sının onayı  aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun oylamaya katılan  ülkelerin nüfusunun yüzde 65'ini oluşturması şart.

Eğer burada da beklendiği gibi vize serbestisi onaylanırsa, karar AB  Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak.

SCHENGEN ÜYESİ ÜLKELER

Eğer vizeler kalkarsa Türk vatandaşları, haziran ayı sonu gibi  Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya,  Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya,  Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya,  Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'a giderken vize almaya ihtiyaç  duymayacak.

Bunlara ek olarak, şehir devletleri olan Monako, San Marino ve  Vatikan'a da gidilebilecek. Türk vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı  seyahatlerinde bu ülkelerde 180 gün içinde en fazla 90 güne kadar kalabilecek.

Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda'nın vize  uygulaması sürecek.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Vizesiz seyahatte 'izin belgesi' dönemi!
  • 06.09.2018 10:57

Vizesiz seyahatte 'izin belgesi' dönemi!

AB Konseyi, Schengen bölgesine girişlerinde vize uygulanmayan ülke vatandaşların ...

'Vize beklentisi için kesin tarih bekliyoruz'
  • 01.08.2016 09:02

'Vize beklentisi için kesin tarih bekliyoruz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz se ...

Yunan adalarında vizesiz geçiş beklentisi!
  • 06.05.2016 09:56

Yunan adalarında vizesiz geçiş beklentisi!

AB Komisyonunun vizesiz seyahat öngören tavsiye kararı, Türkiye kıyılarından çok ...

Vizesiz seyahatte Türkiye için olumlu karar çıktı!
  • 04.05.2016 14:27

Vizesiz seyahatte Türkiye için olumlu karar çıktı!

AB komisyonun Türkiye için vize serbestisi konusundaki tavsiye kararı olumlu çık ...

'Vize serbestliğine, daha erken geçmeyi talep ettik'
  • 08.03.2016 09:42

'Vize serbestliğine, daha erken geçmeyi talep ettik'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı ...

Yunanistan'a vizesiz seyahat müjdesi!
  • 25.05.2012 10:23

Yunanistan'a vizesiz seyahat müjdesi!

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras Yunanistan'a vizesiz seyahatin başlayac ...