maritbet girişmaritbet
TÜROB'dan günlük kiralamalara düzenleme çağrısı

TÜROB'dan günlük kiralamalara düzenleme çağrısı

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), günlük kayıt dışı olarak kiralanan yerlerin yasal statüye kavuşturulması için başlattığı çalışmaları hızlandırdı.

TÜROB'dan yapılan açıklamada, hem devletin hem de sektörün maddi ve manevi büyük zarar görmesine yol açan sorunun çözüme kavuşturulması yönünde kamu nezdinde girişimlerde bulunulduğunu belirtilerek, birliğin günlük kayıt dışı kiralamayla ilgili raporunu güncellediğinden bahsedildi.

Raporun Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra, İçişleri, Maliye ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarına, İstanbul Valiliğine iletildiği aktarılan açıklamada, terör örgütleri ve kanun dışı kişilerin ağırlıklı olarak kullandığı bu tip yerlerin güvenlik için büyük riskler barındırdığı vurgulandı.

Turist sayısında önemli oranda düşüş yaşanan bugünlerde devletin maddi kayıplara uğradığı, sektörün de maddi kayıpların yanı sıra büyük bir haksız rekabet ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekilen açıklamada, kalıcı bir önlem alınamadığına işaret edildi.

Her yıl yüksek vergi kaybı ortaya çıkıyor 

Açıklamada, bu tip yerlerde sağlık, hijyen, güvenlik, ekonomi ve benzeri açılardan yaşanacak olumsuzlukların önüne geçilemeyeceği kaydedilerek, şu ifadeler kullanıldı.

"Dünyada bu tür kullanımların yasaklanması değil, bu kiralamalara yeni yükümlülükler getirilmesi ve kayıt altına alınması söz konusu. Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, ABD gibi ülkelerde bu tip faaliyetler devlet otoritelerince özellikle kayıt içine alınarak kontrol altına alınıyor. Günlük/kısa süreli bu konaklama sağlama/kiralama faaliyetleri nedeniyle her yıl yüksek miktarda vergi kaybı ortaya çıkıyor. Vergisiz yüksek kazanç imkanı büyük bir rant ortamının oluşmasına sebebiyet veriyor. Bu denetim dışı faaliyetlerin ilan sayısı göz önünde bulundurulduğunda, konaklama sektörüne olumsuz etkilerinin anımsanamayacak derecede olduğu görülüyor."

Çözüm önerisi

Açıklamada, söz konusu evlerin aslen imar planlarında konut bölgelerinde bulunduğu ve tapu kayıtlarında da "mesken" olarak gözüktüğü belirtilirken, sorunun çözümü için ise şu öneriler yer aldı: 

"Bilindiği üzere otel yatırımcısı gerek inşaat, gerekse işletme aşamasında birçok ruhsat ve izin almak durumunda. Ancak ve ne yazık ki gelişen bu pazardan haksız ve eşit olmayan koşullar ile pay almak isteyenlerin sayısı da son yıllarda hızlı bir artış gösterdi. Özellikle turizm bölgelerinde iş yeri veya apartman dairesi olarak kiralanan-satın alınan gayrimenkuller, otel odası gibi pazarlanıyor. Bir mekanın konaklama için aynı kişiye 6 aya kadar tahsisi (ister 1 saat, ister 3 gün, ister 3 ay) kira değildir. Devamlılık arzeden bu faaliyet, ticari faaliyettir. Ticari kazancın tabii olduğu koşullar vergilendirilir.

Gerek haksız rekabet, gerek komşuluk hakları gerekse güvenlik açısından bugüne kadar yaşanan sayısız olayın önüne geçilebilmesi için acilen borçlar kanununda düzenlemeye gidilerek kira sürelerinin belirlenmesi, üç aydan kısa süreli kiralamaların ticari faaliyet sayılarak iş yeri açma ruhsatına tabi tutulması gerekiyor."

Açıklamada, bu tip evlerde çok sayıda acı olay yaşandığına da yer verildi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Otel doluluk oranları 2022'de yüzde 28 arttı
  • 31.01.2023 16:00

Otel doluluk oranları 2022'de yüzde 28 arttı

TÜROB verilerine göre, 2022 yılında Türkiye genelinde otel doluluk oranları yüzd ...

Otel doluluk oranları yüzde 70'i aştı!
  • 29.08.2022 13:55

Otel doluluk oranları yüzde 70'i aştı!

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Türkiye'nin temmuz ayı otel doluluklarının 20 ...

İstanbul'da 3 yıldızlı otellerin gecelik fiyatı 100 euro oldu!
  • 10.06.2022 11:30

İstanbul'da 3 yıldızlı otellerin gecelik fiyatı 100 euro oldu!

İstanbul’a turist akını başladı. 3 yıldızlı otellerde bile gecelik oda fiyatı 10 ...

Açık büfelerde kontrollü sunum, pandemi sonrası da sürecek
  • 28.06.2021 10:14

Açık büfelerde kontrollü sunum, pandemi sonrası da sürecek

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, "Açık büfeler kontrol ...

Antalya ve İstanbul 2020'de otel yatırımına doymadı
  • 06.02.2021 10:28

Antalya ve İstanbul 2020'de otel yatırımına doymadı

Türkiye Otelciler Birliği'nin (TÜROB) 2020 yılı yatırım raporu yayımlandı. ...