maritbet girişmaritbet
Talha Görgülü'nün hedefi 1.5 milyon turist!

Talha Görgülü'nün hedefi 1.5 milyon turist!

Kayı Tur, GTI, Sky Havayolları ve Adam&Eve otellerinin sahibi Talha Görgülü, bu yıl Türkiye’ye 1.5 milyon turist getirmeyi hedefliyor

 

Kayı Tur, GTI, Sky Havayolları ve Adam&Eve otellerinin sahibi Talha Görgülü turizmde iddialı

Kayı Tur, GTI, Sky Havayolları ve Adam&Eve otellerinin sahibi Talha Görgülü, bu yıl Türkiye'ye 1.5 milyon turist getirmeyi hedefliyor. Avrupa'da tur operatörleri arasında 6'ncı şirket olduklarını belirten Görgülü'nün bundan sonraki planı, her kıtada bir Adam&Eve oteli açmak. Görgülü, “BAE'deki Ras Al Khaimah Bölgesi yakında bizim en büyük rakibimiz olacak” diyor.

Talha Görgülü'nün yaşamı tam bir başarı öyküsü. ‘Gecekondu mahallelerinden' çıktım diyen Görgülü, Türkiye'ye en çok turisti getiren, Avrupa'nın en büyük 6'ıncı tur operatörünün kurucusu. Kayı Gruba bağlı GTI ile Avrupa'da güçlenen Talha Görgülü aynı zamanda onlarca ödül alan dünyanın en seksi ve romantik otelleri arasında gösterilen Adam&Eve Oteli'nin de sahibi. Dediğim gibi, müthiş bir başarı öyküsü Talha Görgülü'nün hayatı. Simitçi çocuk, işportacı genç Talha Görgülü Türkiye'nin önde gelen turizmcisi olmayı başardı, başarısını Türkiye dışında da kanıtladı.

- Ankara'da okumuşsunuz...

Aslen Elazığlıyız. Dedelerim Elazığ'dan Ankara'ya gelmiş. Ben Ankara'da doğup büyüdüm.

İlk nasıl para kazandınız? Küçük yaşlarda çalışır mıydınız?

11 yaşında ilk parayı simit satarak kazandım. Bakkal çıraklığı yaptım ortaokul ve lisede. 11 yaşından beri de çalışıyorum. Annem ilkokul mezunudur, sonra kendini çok geliştirdi. Babam garsondu ben küçükken o da çok geliştirdi kendini. 3 kardeşiz. Ben en büyük çocuğum.

- Üniversiteyi okumuşsunuz...

Evet okudum. 12 Eylül döneminde üniversitede okudum.

İşportacılık da yaptım

- Girişimci ruhunuz olmalı...

Bakkal çıraklığı yaparken hafta sonları işportacılık yaptım. Ucuz iç çamaşırı satardım. Üniversite bitince İngilizce öğretmenlik hakkım oldu. O dönemde annem babam da memur olmuştu. Memur olmak istemedim. Gazete ilanıyla İzmir'de büro makineleri satan bir şirkete girdim. Fotokopi makineleri satıyorduk. 1984 yılında kendi işimi kurdum. İzmir'deydim, Antalya bölgesi bana bağlıydı. 2 yılda çok başarılı oldum.

- Turizm yatırımlarına nasıl girdiniz?

O dönem turizm teşvikleri yeni başlamıştı. Belek diye bir yer yoktu. 1988 yılında Kayı Tur şirketini kurdum. Yurtdışından gelenlere servis veren bir acentaydık. İkinci kardeşime Almanya'da turizm eğitimi aldırttım. O kardeşim tecrübe kazandı. O dönemde diğer işimiz de devam ediyordu. 1990 yılında Körfez Krizi'nde işler kesildi. Turizme inanıyordum, diğer işi bıraktım ve turizme geçtim. Almanya'da tur operatörlüğü firmasını kurdum. GTI Almanya'da doğdu. Öger o dönemde çok büyüktü. Hedefim de Öger'i yakalamaktı.1999 yılında yine kriz vardı. Sanırım ben krizli yılları seviyorum. Marka büyümüştü Almanya'da. Polonya'ya da geçtik. Şu anda 3 ülkede direkt operasyonumuz var. Almanya, Polonya ve Hollanda. Bu yıl Avusturya, İsviçre, Güney Fransa'da da iddialıyız. Internet hayatımıza girdiğinden beri GTI üzerinden tatil paketi alanlar çoğaldı.

- 2011'deki rakamlarınızı öğrenebilir miyim?

1 milyon 250 bin turist taşıdık geçen sene. 2000 yılında Öger sayılarını yakaladık. O dönemde çok iyiydi Öger. Maalesef satıldı. Öger gibi rakip bizim için güvenceydi. Diğerleri tröst firmaları, borsa şirketleri, Öger patron şirketiydi. Biz şimdi patron şirketi olarak tek kaldık.

- Sizin rakipleriniz Avrupa'da...

Biz Avrupa'da cruise şirketleri dahil tur operatörleri arasında 6'ıncı şirketiz. Avrupa'da turizm sektöründeki en büyük Türk markasıyız.

- Bu yılki hedefiniz?

1 miyon 500 bin misafiri hedefledik.

- 2008 krizi Avrupalıların turizm alışkanlıklarını değiştirdi yorumları yapılıyor. Siz etkilendiniz mi?

Kriz olunca ilk turizm etkileniyor ve aynı zamanda en hızlı çıkan sektör de turizm. Biz sadece tur operatörü ya da havayolu şirketi değiliz.

- Cironuz?

1 milyar Euro'nun üzerinde ciromuz var. Tur operatörü şirketleriniz dışında başka şirketleriniz de var. Sky Havayolları ve German Sky Havayollarımız var. Almanya'dan da Mısır, Yunanistan, İspanya'ya yoğun uçuyoruz.

- Siz oteller aldınız, şimdi Adam&Eve var, Adam&Eve de çok ödüllü bir otel oldu.

7 otelim oldu bir ara sonra strateji değiştirmek zorunda kaldım. Adam&Eve dünya çapında farklı bir otel olsun istedik. İsteğim her kıtada yani 7 adet Adam&Eve Oteli sahibi olmak.

Çocuğunun adını Adem ya da Havva koyan var

Adam&Eve Oteli balayı çiftleri için düşünülmüş bir otel. En romantik ve seksi tatillerin adresi. Talha Görgülü, ‘Burada doğan çocuklara Adem ya da Havva adını koyanlar var. Bir ara 72 milletten misafirimiz aynı anda oteldeydi. Bir Alman çift otelimize 24 kez gelerek rekor kırdı.

Ras Al Khaimah sıkı rakip olacak

- 2012 hedefleri açıklandı, sizce bu yaz nasıl geçer?

Kasım-Aralık satışları geçen seneye göre düşüktü. GTI markası bu sene İspanya, Yunanistan ve Mısır'a ağırlık verdi. Türkiye'ye olduğu gibi bu ülkelere de taşıyoruz turist. Türkiye'nin turizmdeki en sıkı rakibi İspanya. Ben iki tarafta da olduğum için rekabeti net görüyorum. Biz satışlarda geçen senenin şu anda yüzde 55 üzerindeyim.

- Türkiye'de hep şikayet edilen bir konu var. Ucuz ülke miyiz sizce?

Türkiye konaklamada hata yapıyor. Başta fiyatları yüksek tutup sonra çok indirim yapıyor.

 

- Turizmde yeni rakipler geliyor deniliyor. Var mı yeni cazibe merkezleri? Antalya bir ara Dubai'yle karşılaştırılıyordu.

Sıkı bir rakip geliyor. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Ras Al Khaimah Bölgesi. Dubai'de yapılan hatalar orada yapılmıyor. Orası bizim en büyük rakimiz olacak.

Ruslar Uzakdoğu'yu keşfetti

- Antalya'da Rus turistlerde düşüş mü var?

İlk 3 ayda Antalya'da yüzde 20 düşü oldu. En çok düşüş Ruslar'da. Uzakdoğu'ya gitmeye başladı Ruslar. Dünyada dolaşan insan sayısı hızla artıyor. Çinliler dolaşmaya başladı. Yeni turizm yatırımları yapıyor ülkeler. Türkiye gelişmeleri yakınan izlemeli.

- İsraililer de düşüş var değil mi?

Biz hissettik. Grup halinde sık sık gelir İsrailliler. Ben geçen yıl İsraillilerden 15 milyon lira üzerinde ciro kaybettim. En çok ben uçuyordum. İsrail'de üst sınıf için bizim otel trend olmuştu.

Elif Ergu-Vatan

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İflas ettiğini açıkladı, gayrimenkulleri icradan satışa çıktı!
  • 27.10.2014 11:24

İflas ettiğini açıkladı, gayrimenkulleri icradan satışa çıktı!

Kayı Turizm'in Antalya Muratpaşa'daki holding binası 46 milyon 238 bin 965 lira ...

Talha Görgülü, Adam&Eve Otel’i 100 milyon euroya Ramazan Taş’a sattı!
  • 25.12.2012 09:42

Talha Görgülü, Adam&Eve Otel’i 100 milyon euroya Ramazan Taş’a sattı!

İşadamı Talha Görgülü, Belek’te yer alan Adam&Eve Otel’i 100 milyon euro bedelle ...

James Bond Skyfall filminin Türk turizmine olumlu yönde katkı yapması bekleniyor!
  • 31.10.2012 08:50

James Bond Skyfall filminin Türk turizmine olumlu yönde katkı yapması bekleniyor!

Turizmciler 101 ülkede gösterilecek olan James Bond serisinin 23'üncü filmi Skyf ...

Talha Görgülü: Yeterli desteği alırsak Avrupa’da turizmi yönetiriz!
  • 21.08.2012 09:34

Talha Görgülü: Yeterli desteği alırsak Avrupa’da turizmi yönetiriz!

Türkiye 2023'te 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri hedefliyor. Ka ...

Talha Görgülü: Arap Baharı turistleri Türkiye’ye çekti!
  • 07.07.2012 09:03

Talha Görgülü: Arap Baharı turistleri Türkiye’ye çekti!

Tur operatörlüğünden otelciliğe ve havayolu şirketine kadar turizm alanında faal ...

Türkbükü'ndeki pahalılıktan sonra turistler Yunanistan'ı tercih ediyor!
  • 06.07.2012 10:07

Türkbükü'ndeki pahalılıktan sonra turistler Yunanistan'ı tercih ediyor!

Mevlüt Tezel turistlerin son zamanlardaki Yunanistan'a akınını anlatıyor ...