maritbet girişmaritbet
Samsun Kızılırmak Deltası sabırsızlıkla doğa tutkunlarını bekliyor!

Samsun Kızılırmak Deltası sabırsızlıkla doğa tutkunlarını bekliyor!

Kızılırmak Deltası'nın el değmemiş doğasında unutulmaz bir gün geçirmek isteyen doğa meraklıları, dört mevsim boyunca kuş gözlemciliği, fotoğrafçılık, balıkçılık, avcılık, trekking, kampçılık, bisiklet ve kano gibi birçok aktivite yapabiliyor

Türkiye'nin ve dünyanın önemli doğa alanlarından biri kabul edilen Kızılırmak Deltası'nın el değmemiş doğasında unutulmaz bir gün geçirmek isteyen doğa meraklıları, dört mevsim boyunca kuş gözlemciliği, fotoğrafçılık, balıkçılık, avcılık, trekking, kampçılık, bisiklet ve kano gibi birçok aktivite yapabiliyor.

Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal, yaptığı açıklamada, Kızılırmak Deltası'nın Bafra, Alaçam ve 19 Mayıs ilçelerini kapsayan, muhteşem coğrafyası ve biyolojik çeşitliliğiyle Samsun turizminin önemli noktalarından biri olduğunu söyledi. 

Deltanın 56 bin hektarlık alanı bulunduğunu, büyük bölümünün milli park statüsünde koruma altında olduğunu ifade eden Ünal, şöyle konuştu:

''Kızılırmak deltası, doğal özellikleri büyük ölçüde korunabilmiş, ülkemizin Karadeniz kıyısındaki tek sulak alanıdır. Turizm açısından değeri çok büyüktür. Delta alanı, yaban hayatının hakim olduğu geniş bir coğrafya olduğundan, insanların ilgisini çekmektedir. Ziyaret edeceğiniz mevsime göre yol boyu eşsiz manzaralar ve birbirinden farklı kuş türleri ziyaretçilere eşlik eder. Arazi içerisinde asfalt yollarla sosyal tesisler, kuş gözlem istasyonları gibi birtakım noktalara ulaşım sağlanmıştır ancak keşfedilmemiş güzellikteki alanlara ulaşmak için patikalar ve su kanalları da kullanılabilir. Gezi boyunca yabani hayata uyum sağlamış at sürüleri, sulak alanlarda serinleyen mandalar ve diğer besi hayvanlarıyla sık sık karşılaşmak mümkün oluyor.''

 Ünal, "Deltanın el değmemiş doğasında unutulmaz bir gün geçirmek isteyen doğa meraklıları, dört mevsim boyunca kuş gözlemciliği, fotoğrafçılık, balıkçılık, avcılık, trekking, kampçılık, bisiklet ve kano gibi birçok aktivite yapabiliyor" ifadesini kullandı.

''Çöl sahillerini anımsatan kumsallar göz dolduruyor''

Deniz kenarında çöl sahillerini anımsatan oldukça geniş kumsalın, geniş bir film platosu gibi göz alabildiğine uzandığını anlatan Ünal, irili ufaklı birçok gölcük ve sulak alanın, kanallarla merkezi ve daha büyük göle açıldığını anlattı.

Kızılırmak Deltası'nın her mevsim ve günün her saatinde farklı güzellikler sunduğunu vurgulayan Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Delta, Karadeniz'deki bir cennettir .Bu nedenle turizm aktivitelerinin artırılması, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmesi için tanıtım çalışmaları önem taşıyor. Kuş cıvıltılarının eşlik ettiği sisli sabahlar kadar, kurbağa sesleriyle karşılanan muhteşem gün batımı manzaraları da eşşiz güzellikler sağlıyor. Delta aynı zamanda değişik habitatları, zengin bitki ve hayvan varlığı ile bilimsel çalışmalar için açık hava laboratuvarı konumunda. Tüm bunların yanı sıra su ürünleri üretimi, saz kesimi ve otlatma imkanlarıyla yöre ekonomisine önemli katkılar sağlayan çok yönlü bir sulak alan ekosistemidir. Bu nedenle çok farklı bir yerdir.''

 Flora, vejetasyon ve ornitolojik önemi

Ünal, değişik ekolojik karakterdeki habitatların varlığının deltayı bitki çeşitliliği yönünden de zengin kıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Göl kıyıları, sazlıklar ve bataklıklar yoğun vejetasyonla kaplıdır. Göllerde su sümbülleri cinsine ait türler hakimdir. Kıyılarda ise kamış, saz, sivri hasırotu bulunmaktadır. Bazı yerlerde nilüferlere de rastlanmaktadır. Kumulların yer aldığı sahil kesimleri bitki örtüsünden yoksundur. Diğer kesimlerde sütleğen, sığır kuyruğu yaygındır. Daha çok eski kumullarda olmak üzere yer yer defne, kocayemiş, mersin, süpürge otu, şimşir, orman gülü, çıkırgan ve erkek kızılcık gibi bodur ağaç ve çalılarla kaplı alanlar. Deltada bulunan göllerde, sazan, sudak, has kefal, mersin merinosu, alabalık türlerine ait zengin balık populasyonları mevcuttur. Ayrıca bol miktarda kerevit bulunmaktadır. 

Kızılırmak Deltası, uzun yıllardan beri kuş varlığı açısından son derece önemli bir alan olmuştur. Alanda bugüne kadar 341 kuş türü tespit edilmiştir ve bu Türkiye kuşlarının yaklaşık yüzde 73'üne karşılık gelmektedir. Ural Dağları'nın batısında kalan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı da içine alan Batı Palearktik Bölgesi'nde yaklaşık 850 kuş türü bulunmaktadır. Bir karşılaştırma yapılacak olursa Kızılırmak Deltası'nda, Batı Palearktik bölge kuş türlerinin yaklaşık yüzde 40'ı bulunmaktadır. Bu da kuş gözlemciliği turizmi için oldukça önemlidir.''

Mehmet Kumcağız - Hüseyin Likoğlu/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

Samsun Şehir Hastanesi inşaatı devam ediyor
  • 20.07.2023 15:35

Samsun Şehir Hastanesi inşaatı devam ediyor

Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç Samsun Şehir Hastanesi ile ilgili bilg ...

Samsun'da ilçeler ile il merkezi arasında tek dolmuşla ulaşım dönemi başladı
  • 30.12.2022 10:06

Samsun'da ilçeler ile il merkezi arasında tek dolmuşla ulaşım dönemi başladı

Samsun Büyükşehir Belediyesince yapılan ve ilçelerden kent merkezine tek dolmuşl ...

Karadeniz Bölgesi'nin ilk Bilim Merkezi ve Planetaryum inşası sürüyor
  • 13.07.2022 09:29

Karadeniz Bölgesi'nin ilk Bilim Merkezi ve Planetaryum inşası sürüyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen "Bilim Merkezi ve Planetaryu ...

Samsun'da elektrikli otobüsler kullanılacak
  • 13.07.2021 11:01

Samsun'da elektrikli otobüsler kullanılacak

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, elektrikli otobüslerin Türkiye ...

Demonte ahşap evler ilgi görüyor
  • 25.04.2021 12:28

Demonte ahşap evler ilgi görüyor

Samsun'un Havza ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) "demonte ev" üreti ...