maritbet girişmaritbet
Lyrboton Kome Antik Kenti turizme kazandırılacak

Lyrboton Kome Antik Kenti turizme kazandırılacak

Antalya'nın Kepez ilçesinde bulunan 2 bin yıllık Lyrboton Kome Antik Kenti'nin turizme kazandırılması için kazı çalışmaları başlatılacak.

Kepez Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Varsak bölgesinde kayalıklar üzerinde yükselen Lyrboton Kome Antik Kenti, Kepez Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Antalya Müzesi iş birliği ile Akdeniz Üniversitesinden de destek alınarak yeniden hayata döndürülecek.

Proje tamamlandığında restore edilmiş Arete Kulesi, zeytinyağı işlikleri, konutlar, kiliseler, hamam, sarnıçlar, mezarlar ile floral ve jeolojik zenginlikteki çevresiyle doğa ve tarih parkı turizme kazandırılacak. Tarihi ve doğal güzelliğin, proje bitiminde Apollon-Zeytin Hasadı Şenlikleri, doğa yürüyüşleri, kültür gösterileri ve müzecilik etkinlikleriyle canlı tutulması planlanıyor. 

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Lyrboton Kome Antik Kenti'nin Kepez'e turizm kimliği kazandıracağını belirttiği açıklamada, "Lyrboton Kome'yi gün yüzüne çıkarabilmek ve kültür turizminin hizmetine sunabilmek için ilk adımı attık. Bundan sonraki süreçte yapacağımız çalışmalarla birlikte antik kent, Kepez'in de turizmden pay almasına katkı sağlayacak bir yer olacak. Bağlantı yolunun yapılması başta olmak üzere, gerekli çalışmaları yaparak antik kenti Antalya'ya kazandıracağız." ifadesini kullandı. 

Yaşayan tarihe dönüşecek

Tarihte Perge kentinin zeytinyağı üretim merkezi olarak kullanılan ve yüze yakın sarnıç, 80'in üzerinde mezar, 2 katlı korunmuş çok sayıda konut, 1 hamam, 3 kiliseyi de içerisinde barındıran antik kentin yaşayan bir tarihe dönüşmesi hedefleniyor.

Geçmiş yıllarda definecilerin tahribatlarına uğrayan antik kent, kazılarla uyumlu sürdürülecek çalışmalarla turizme kazandırılacak. Yapılacak çalışmaların ardından sürdürülebilir koruma kullanma dengesi gözetilerek turizme açılması planlanan tarihi kent, terk edilmiş bir alan olmaktan kurtarılarak tarihi yeniden canlandıracak. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı
  • 09.11.2023 16:13

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı

Antalya Muratpaşa ilçesi Haşimişcan Mahallesi'nde kentsel sit alanındaki bir yap ...

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

 Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi
  • 14.03.2023 09:52

Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi

1100 yataklı hastanede 40'ın üzerinde ameliyathane ve 250'nin üzerinde yoğun bak ...

Antalya'ya gelen yabancı turist sayısı 8 milyonu aştı!
  • 18.08.2022 11:40

Antalya'ya gelen yabancı turist sayısı 8 milyonu aştı!

Türkiye'de en fazla 5 yıldızlı otele sahip Antalya'ya, yılın 7,5 ayında yurt dış ...