maritbet girişmaritbet
Kerim Aydoğan: THY, Alanya Gazipaşa Havalimanı’na sefer düzenlemeli!

Kerim Aydoğan: THY, Alanya Gazipaşa Havalimanı’na sefer düzenlemeli!

THY’nin, dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanına uçuş gerçekleştirirken Alanya’ya daha çok ilgi göstermesini isteyen Kerim Aydoğan, “Yıllık bir milyar doları aşkın turizm geliri ile ülkemiz turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 7’lik kısmını tek başına karşılayan Alanya’nın uluslararası uçuşa açılmasını ve THY’nin de Alanya seferlerine başlamasını bekliyoruz” dedi

 

Sponsoru olduğu GS'ın devre arası kampını yapacağı Alanya'ya uçuş  bulunmayan THY'nin, dünyanın ve Türkiye'nin dört bir yanına uçuş gerçekleştirirken Alanya'yı pas geçmemesini isteyen Kerim Aydoğan, “Yıllık bir milyar doları aşkın turizm geliri ile ülkemiz turizm gelirlerinin yaklaşık  yüzde 7'lik  kısmını tek başına karşılayan Alanya'nın uluslararası uçuşa açılmasını ve THY'nin de Alanya seferlerine başlamasını bekliyoruz” dedi.
 
Spor Toto Süper Lig'de ilk yarıyı lider tamamlayan ve devre arası hazırlıkları için Alanya'ya kamp yapmaya gitmeye hazırlanan Galatasaray'ın  uçuş sponsoru olan THY, Alanya Gazipaşa Havalimanı'na inme yasağı olduğunu  ve bu nedenle de Gazipaşa hava limanına iniş yapamayacağını belirtti.  Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Alanya Sanayi ve Ticaret Odası (ALTSO) Başkanı Kerim Aydoğan,  “Pegasus, Corendon ve Transavia, SAS, Boeing 737-800 tipi uçaklarla rahatlıkla Gazipaşa Havalimanı'na iniyorsa, THY Gazipaşa Havalimanı'nı pas geçmemeli” dedi. 
 
Kerim Aydoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanına uçuş gerçekleştiren Türkiye'nin en büyük havayolu şirketi THY, Gazipaşa Havalimanı'na ilk uçan havayolu şirket olmalıydı. Diğer havayolu şirketleri Boeing 737-800 ile iniş yaparken, bu uçakların daha küçüğü olan Boeing 737-700'lerden 100'e yakınına sahip olan  THY'nin Alanya'ya uçuş yapmamasını anlamakta zorlanıyoruz.  Bizim beklentimiz, Gazipaşa Havalimanı'na ilk uçuşu başlatmayan THY'nin, sponsor olduğu takımı kamp yapacağı Alanya'ya getirmesidir.”  
 
Galatasaray futbol takımının 3-7 Ocak tarihleri arasında kamp hazırlıklarını Alanya Gold City Turizm Kompleksi'nde sürdüreceğini söyleyen Kerim Aydoğan, THY'nin en kısa sürede pilotlarına simülasyon eğitimi vererek,  Alanya uçuşunu gerçekleştirmesin beklediklerini belirtti. Kerim Aydoğan; “Pilotlar simülasyon eğitimi almadığı için bu havalimanına iniş yapamazlar elbette.  Ancak THY Simülasyon Eğitim Merkezi, sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın sayılı eğitim merkezlerinden birisidir" şeklinde konuştu.
 
Uluslararası uçak trafiğine açılmalı
 
Alanya'da turizm sezonunu 12 aya yaymak için çalışmalar yürüttüklerini belirten Kerim Aydoğan, Gazipaşa Havalimanı'nın tam kapasite ile uluslararası uçak trafiğine açılmasının bu yöndeki çalışmalarına katkı sağlayacağını belirtti. Aydoğan, havalimanı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Yapımı 1999 yılında tamamlanan ve mevcut altyapısı ile yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 2 bin 144 metrekare terminal alanına sahip Gazipaşa Havalimanı, sürekli gelişen bölgenin en stratejik tesislerinden biridir. Gerekli yatırımlar yapıldığı taktirde Alanya hak ettiği ekonomik kalkınma hamlesini başlatacaktır. THY de Alanya uçuşlarını başlatarak bu sürece destek vermelidir. Tarihin ilk çağlarından buyana çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan ilçemiz ülkemizin turizmle ilk tanışan yörelerinden birisi olup, bu gün 650 tesiste toplam 150 bine yakın belediye ve bakanlık belgeli yatağı ile ülkemizin İstanbul'dan sonra en fazla turistik yatağa sahip merkezi durumundadır. Yıllık 3 Milyonu aşkın yabancı turisti ağırlayan Alanya ve çevresi, bir milyar doları aşkın turizm geliri ile ülkemiz turizm gelirlerinin yaklaşık  % 7'lik bir kısmını tek başına karşılamaktadır.”
 
Havalimanı kendi potansiyelini yaratacaktır
Uluslararası ölçekte hizmet verilmesi halinde Gazipaşa havalimanının, kendi potansiyelini kısa sürede yaratabileceğini söyleyen Kerim Aydoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Halen Alanya Doğusu, Gazipaşa, Anamur ve Bozyazı ilçelerinin yer aldığı yaklaşık 250 kilometrelik sahil boyunca geniş bir arazi üzerinde toplam 150 bini bulan bir yerleşik nüfus yaşamaktadır. Yörenin sahip olduğu doğal güzellikleri, uzun deniz mevsimi, tarihi özellikleri ile önemli bir potansiyeli bulunmakla birlikte ulaşım güçlükleri nedeni ile bu potansiyel harekete geçirilememiştir. Yaşanacak bu gelişmelerle bölgede oluşacak potansiyel en fazla beş yıl içinde 100 bin kişiye doğrudan; 500 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlayacak, ülke ekonomisine de yıllık 2,5-3 milyar dolarlık ek bir girdi sağlayabilecektir.”
 
Tarımın gelişmesini hızlandırır
 
Havalimanın, sahip olduğu iklim ve mikro klima özellikleri sayesinde sadece bu bölgede yetişebilen çok sayıda özgün ve tropikal tarım ürünlerinin değerlendirilmesinde, bu ürünlerin uluslararası piyasalara açılmasında da önemi bir katkı sağlayacağını belirten Aydoğan, “Yine açılacak havalimanı ağırlığı Alanya Doğusunda olan 30 bini bulan yerleşik yabancıların ihtiyaç duyduğu yolcu trafiğini de sağlayarak, yörede halen devam etmekte olan bu konudaki yatırımlarında önünü açabilecektir” dedi.  
 
Editöre Not: 
Gazipaşa İlçesinde yapılan havalimanı 1990 yılında Antalya valiliğinin talepleri ile gündeme gelmiş ve ‘‘Stol Havaları'' (Kısa mesafe iniş/kalkış ) projesi kapsamında yapımına başlanmıştır.  Daha sonra 01.03.1999 tarihinde bölgenin turizm potansiyeli dikkate alınarak proje yeniden revize edilerek büyütülmüştür. Son olarak ihale edilen mevcut havalimanının 1200x24 metre pist inşaatı tamamlanmış, yaklaşık 500.000 yolcu/yıl kapasiteli 2.000 metrekare büyüklüğünde prefabrik nitelikte havaalanı için yeterli büyüklükte yolcu salonu inşaatı tamamlanmış durumdadır.  Yaşanan son gelişmeler ve yetkililerle yapılan görüşmelerde, ihaleyi alan TAV Firmasının ihale şartnamesi hükümlerine uygun olarak, kamulaştırma ve yapım bedelinin de kendisi tarafından karşılanması sureti ile havalimanını konvansiyonel ölçülerde yaparak hizmete açmak istediği, ancak ihale şartnamesi hükümlerinin buna imkân vermesine rağmen, ilgili idarenin (DHMİ) söz konusu büyütme projesine onay vermediği ve yatırımın mevcut hali ile açılmasında ısrarlı davrandığı görülmüştür.  Burada ortaya çıkan hususlarda söz konusu havalimanının sadece Alanya'nın mevcut potansiyeline hizmet etmesi değil, bölgede yaratacağı yeni potansiyel ve istihdam kapasitesini de göz ardı edilmemelidir. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...