maritbet girişmaritbet
İzmit ikinci Efes olma yolunda!

İzmit ikinci Efes olma yolunda!

Roma İmparatorluğu'nun 4 büyük kentinden biri gösterilen Nikomedia'da kurulan İzmit, 2001 yılından bu yana yapılan kazılar ile ikinci Efes olmaya aday

Yaklaşık 3 bin yıllık geçmişe sahip Roma İmparatorluğu'nun 4 büyük kentinden biri olarak Nikomedia'da kurulan İzmit'te, 2001 yılından bu yana yapılan kazılarda 138 eser gün yüzüne çıkarıldı.

Özellikle Çukurbağ Mahallesi'nde yoğunlaştırılan kazılarda çıkarılan birçok tarihi eser  kayıt altına alındı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmit'in tarihte "Nikoedia" diye adlandırılan tarihi bir şehir olduğunu belirtti.

Bir dönem Büyük İskender'in de bölgede bulunduğunu ifade eden Zamburkan, bölgede Nikomedia döneminde yapılan saraylar, tören alanları, çitler, tiyatrolar olduğunu kaydetti.

Zamburkan, bölgenin tarihte ticaret şehri olarak anıldığını dile getirerek, "Daha sonra depremlerden sonra arkeolojik eserler zarar görmüş. İzmit'te tarihte 7 kez deprem olmuş. Bu nedenle arkeolojik eserler toprak altında kalmış. Bugün yaptığımız çalışmalarla Roma dönemine ait Nikomedia kalıntılarını gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. 2001 yılından bu yana sürdürdüğümüz çalışmalarda şu anda müzemize kazandırdığımız işlemeli, rölyefli 138 eser teşhire sunulmuştur." diye konuştu.

"Turistler artık kültür turizmine yöneliyor"

Diğer eserlerin de Çukurbağ Mahallesi'nde bulunduğunu anlatan Zamburkan, bölgedeki tarihi kalıntıların ortaya çıkması için kazı alanını genişletmeyi düşündüklerini bildirdi.

Zamburkan, "Amacımız Kocaeli'nin sanayi kenti olmasının yanında aynı zamanda kültür ve turizm şehri olduğunu kanıtlamaktır." diye konuştu. 

Yaklaşık 3 bin yıllık tarihe sahip Kocaeli'nin sağlık, doğa, deniz, kültür ve tarih turizmine elverişli olduğunu ifade eden Zamburkan, şunları kaydetti:

"Sanayinin yanında çevreyi kollayan turizmin de gelişmesini istiyoruz. Dünyada kültür turizmi hızla gelişmekte, turistlerin artık kültür turizmine yöneldikleri ve en çok döviz bırakan turist profilinin kültür turizmi olduğunu görüyoruz. Kocaeli olarak Osmanlı ve cumhuriyet dönemi sarayları ve köşkleri restore edilmektedir. Bunun yanında da yer altındaki kalıntıları ortaya çıkarmak için çalışıyoruz. Bu yıl da 2 parsel kamulaştırdık, orada da kazı yapacağız. Üçtepeler mevkisinde Roma döneminden kalma kral mezarları bulunmaktadır. Bu yılki planlamada 5 ve 6 numaralı kral mezarlarında kurtarma kazıları yapılacak."

"Nereyi kazsanız mutlaka tarihi eser çıkıyor"

Zamburkan, Çukurbağ Mahallesi'ndeki alanı genişleterek ören yeri yapmak istediklerini dile getirerek, Kocaeli'de ikinci bir Efes'i oluşturmayı hedeflediklerini vurguladı.

Bölgenin arkeolojik açıdan çok zengin olduğunu, kazılan yerden mutlaka tarihi eser çıktığını aktaran Zamburkan, "Bu büyük bir alan, birçok yerleşim merkezi var. Bunun kamulaştırması ciddi maliyet. Bakanlık olarak imkanlar ölçüsünde vatandaşları incitmeden bizim için gerekli bölgeleri kamulaştırıyoruz. Tarihte dünyanın 4 büyük kentinden biri Nikomedia olarak gösteriliyor, yapacağımız kazılar sonucunda gün yüzüne çıkacak kalıntılar da ele alındığında belki Efes'ten daha büyük bir tarihi kalıntı ortaya çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

Kentin İstanbul'a yaklaşık bir saatlik mesafede bulunduğunu anımsatan Zamburkan, yapılacak tanıtım çalışmalarıyla kültür turizminin kentte artacağını kaydetti. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Murat Kurum, Kocaeli'de kentsel dönüşüm projesinde konuştu
  • 19.04.2022 15:17

Bakan Murat Kurum, Kocaeli'de kentsel dönüşüm projesinde konuştu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli'nin İzmit ilç ...

Çukurova Isı, AR-GE çalışmalarıyla sektöre yön veriyor!
  • 27.02.2021 17:26

Çukurova Isı, AR-GE çalışmalarıyla sektöre yön veriyor!

Çukurova Isı, geliştirdiği radyant ısıtma teknolojileri işletmelerde yüzde 65’le ...

Ali Ağaoğlu, Ortaköy'deki köşkünü çiftliğe çevirdi!
  • 23.11.2020 10:04

Ali Ağaoğlu, Ortaköy'deki köşkünü çiftliğe çevirdi!

Ali Ağaoğlu, şehrin içinde kurduğu çiftlikte izole bir hayat yaşıyor. ...

Burak Yılmaz'ın villasına hangi ünlü futbolcu talip oldu?
  • 23.09.2020 14:17

Burak Yılmaz'ın villasına hangi ünlü futbolcu talip oldu?

Milli futbolcu Burak Yılmaz, Acarkent'teki villası satışa açtı. Hakan Çalhanoğlu ...

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Gebze-İzmit etabı yarın açılıyor
  • 18.09.2020 08:00

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Gebze-İzmit etabı yarın açılıyor

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Gebze-İzmit etabı, Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep ...