maritbet girişmaritbet
İstanbul otele doymuyor! İşte otel yatırımları

İstanbul otele doymuyor! İşte otel yatırımları

Türkiye pazarında olmayan birçok uluslararası otel zinciri de başta İstanbul olmak üzere Türkiye’de otel projelerini takibe almış durumda

 

 

Uzun vadede dönmesi nedeniyle otel yatırımlarına sıcak bakmayan gayrimenkul oyuncuları turizm piyasasına teker teker girmeye başladı. Bu alandaki öncü isimler Ümraniye'deki My City Hotel ile Ağaoğlu, Kadıköy'deki Double Tree by Hilton ile Taşyapı, Etiler Turizm Kompleksi ile Makyol İnşaat oldu. Bu isimlerin dışında Türkiye pazarında olmayan birçok uluslararası otel zinciri de başta İstanbul olmak üzere Türkiye'de otel projelerini takibe almış durumda.

 

AVM ve ofis yatırımlarındaki gibi kira garantisi olmaması ve konut yatırımlarındaki gibi projeden satış yapılamaması nedenleriyle otel piyasasına yatırım yapmaktan kaçınan oyuncular, artık bu piyasada yaptıkları yatırımlarla ciddi birer oyuncu haline gelmeye başladılar.

Gayrimenkul oyuncularının turizm yatırımlarına yönelmesinde 2009'un küçük bir gelir kaybı ile kapanması ana etkenlerden biri oldu. Diğer yandan uzun yıllardır otelcilik yatırımı yapan işletmeler de yeni projeler geliştiriyor. Yerel ve uluslararası otel işletmecileri de bir yandan mevcut markalar ile büyümeye bakarken,

Türkiye pazarında olmayan birçok uluslar arası otel zinciri de başta İstanbul olmak üzere Türkiye'de otel projelerini takibe almış durumda.

Bu yıl ve geçtiğimiz yıl pek çok uluslar arası otel zinciri markası başta İstanbul olmak üzere Türkiye'deki bir ilde şehir oteli yatırımına soyundu.

Şehir otelciliği ön planda

Türkiye'de şehir otelciliğini cazip hale getiren gelişmeler arasında, iş amaçlı seyahatlerin artış trendi çok önemli bir yer kaplıyor. İstatistiklere göre, iş seyahatlerinin toplam seyahatler içerisindeki payı son 1 yılda yüzde 15 oranında artış gösterdi. Son yıllarda özel havayolu sayısının artması, uçuşlarındaki indirimler ve özelikle THY tarafından yeni mekânlara uçuş bağlantıları sağlanması “şehir turizmine” olan ilginin artmasında önemli rol oynadı.

İstanbul genelinde 2009 yılında, ruhsat almış ve geliştirilmesi planlanmış (yatırım belgeli) tesis sayıları incelendiğinde; toplam 64 adet tesisin yüzde 51'ni 5 yıldızlı otellerin oluşturduğu görülüyor. İstanbul genelinde 2009 yılında yatırım belgeli yatak sayıları incelendiğinde; toplam 17 bin 908 adet yatırımın yüzde 71'inin 5 yıldızlı oteller için yapılacağı tespit edildi.

Projeler nerelerde yoğunlaşıyor?

İstanbul'daki yeni otel yatırımlarının Avrupa yakasında Basın Ekspres Yolu ve çevresinde, Anadolu yakasında ise Pendik ve çevresinde yoğunlaştığı görülüyor. Özellikle Basın Ekspres Yolu ve çevresindeki tekstil fabrikalarının arazileri üzerinde yeni alışveriş merkezi, ofis ve otel projeleri gündeme geliyor. Bunun dışında E-5 Çobançeşme-Ataköy mevkiindeki yeni imar planları da bu bölgedeki fonksiyon olarak otel gelişimini destekliyor. Öte yandan alınmış işletme belgeleri (projelendirilmiş oteller) açısından bakıldığında İstanbul'un Anadolu yakasının halen potansiyel barındırdığı görülüyor. Bu nedenle Anadolu yakası otel projeleri açısından oldukça rağbet gören bir bölge haline geldi.

 

İstanbul'da inşaat ve proje aşamasındaki otel yatırımları

•Tasarruf Mevduatı Sigorta Fo-nu'nun (TMSF) satışa çıkardığı Büyükdere Caddesi'ndeki De-mirbank'ın eski binasını 93 milyon TL'ye satın alan Palmali Gemi Hizmetleri ve Acentecilik, terör saldırısında büyük hasara uğrayan binayı 5 yıldızlı bir otele dönüştürüyor.

8'i yer altında ve 11'i yer üstünde, toplam 19 katlı binanın otele dönüştürülme maliyetinin 100 milyon Euro'ya olduğu belirtildi. 80 oda olarak planlanan otelin açılış tarihi birkaç kez ertelendi. Otelin, 2012 yılında açılması planlanıyor.

• İstanbul'un yarım asırlık tarihine tanıklık etmiş en önemli yapılarından, Koç Holding bünyesinde hizmet veren Taksim Divan İstanbul Oteli, yeniden inşa ediliyor. Yaklaşık 50 milyon dolar yatırımla yenilenecek otelin 228 odalı olacağı ifade ediliyor.

• Tanrıverdi Holding tarafından İstanbul Beşiktaş'ta Dolmabahçe Sarayı ile Denizcilik Müzesi arasında; toplamda yaklaşık 50 bin metrekarelik alanda yapımı süren otel, 2012 yılı Nisan ayı itibarı ile Shangri La çatısı altında konuklarını ağırlamaya hazırlanıyor. 7'si denizin altında olmak üzere toplam 14 katlı ve 7 yıldızlı olarak planlanan otelin 250 milyon dolara mal olması bekleniyor.

• Polat Holding'e bağlı MP İnşaat'ın 2008 yılında Balmumcu'da yapımına başladığı, 5 yıldızlı ve 220 odalı Marriot Otel'in 2011 yılında tamamlanması planlanıyor.

• Serdar Bilgili'nin sahibi olduğu Hayat Turizm'in, 51 yıllığına kiraladığı Tepebaşı'ndaki eski ABD

Konsolosluğu'nun 5 bin metrekare büyüklüğündeki binasını otele dönüştürme planı bulunuyor.

• Emekli Sandığı İstanbul Hilton otelinin ardından İstanbul'daki Büyük Tarabya Oteli, 5 Nisan 2006'da açık arttırma sonucu 145,3 milyon dolara Bayraktar Holding'e satıldı.1966 yılında inşa edilen 13 katlı olan beş yıldızlı Tarabya Oteli 261 oda kapasitesine sahip. Otelin İnşaatı halen devam ediyor.

• Makyol İnşaat tarafından Etiler'de inşası süren ve 146,4 milyon dolara mal olacağı söylenen otel ve ofis projesinin bir yıl içinde bitirilmesi planlanıyor.

• Afken Holding tarafından, Yakuplu-Beylikdüzü'nde yapımı devam eden 3 yıldızlı İbis Otel, 152 odadan oluşuyor. Otelin 2011 yılı sonunda bitirilmesi planlanıyor.

• Scooter ayakkabı markasının sahibi olan Macro Holding, Holiday Inn Airport Nort Oteli'nin yaklaşık 500 metre yakınında bulunan kendi arsasına ‘Quantum International' ismi ile otel yatırımı yapıyor. 2011 yılında açılması planlanan otelin yaklaşık 20 milyon dolara mal olması bekleniyor.

• Eren Holding'in turizm sektöründeki son yatırımı, İstanbul Güneşli'de 44 dönümlük arazi üzerinde 5 yıldızlıotel, rezidans ve fuar ve kongre merkezi olup, kompleksin inşaatı başlamış durumda. Otelin 2011 yılında açılması planlanıyor.

• Green Park Oteller Grubu, İstanbul Eyüp'te, Pierre Loti'nin yanındaki arazide butik otel yapmayı planlıyor.

• Hilton Hotels Corporation'ın Türkiye'deki stratejik ortaklarından Amplio, Sütlüce'deki arsası üzerine 45-50 milyon dolarlık bir yatırımla, 210 odalı Hilton Garden Inn projesini geliştiriyor. Sütlüce Hilton Garden Inn'in 2011'in ilk yarısında açılması ön görülüyor.

• Tekaş AŞ, holding genel merkezlerinin bulunduğu Altunizade'de 35 milyon dolarlık yatırımla 5 yıldızlı otel inşa ediyor. Kendi oturdukları villanın bulunduğu arazide otel inşaatına karar veren turizmci grup, “Altunizade Princess” adıyla 300 odalı beş yıldızlı bir otel açmayı planlıyor. Otelin 2012 yılında hizmete açılacağı belirtildi.

• Taşyapı, Kadıköy sahilinde yaptığı 250 odalı otel yatırımını Double Tree by Hilton markasıyla işletmeye açacak. 5 yıldızlı olacak olan otelde 250 oda yer alacak. Otelin 2010'un sonunda açılması planlanıyor.

• Cevahir Holding'in Maltepe Sahili'nde yer alan Cevahir Otel'in inşaatı devam ediyor. Otelin 2012 yılında açılması hedefleniyor.

• Bayrampaşa, ORA İstanbul Eğlence Merkezi Projesi içerisinde Koray İnşaat tarafından, 4 yıldızlı 281 odalı Crown ve 3 yıldızlı 136 odalı Holiday Inn Express otellerinin inşaatı sürüyor. Otellerin 2010 yılı sonunda bitirilmesi planlanıyor.

• Jetpa Holding tarafından Caprice Gold Otel için Forum İstanbul ile eski Bayrampaşa Cezaevi arasında kalan 26 bin metrekarelik arazi 49 yıllığına kiralandı. Projenin 7 yıldızlı, 2 bin odadan oluşacağı ve Mayıs 2012 tarihinde açılacağı belirtildi.

• İstoç Ticaret Merkezi Sarayı Projesi kapsamında inşa edilen 5 yıldızlı otel projesi, bodrumlar dahil 35 katlı olarak inşa ediliyor. Otelin hangi otel zinciri tarafından işleteceği ise henüz belirlenmedi.

• Maçka Oteli inşaatı ihalesine 166 milyon dolar ile en yüksek teklifi veren Demet Sabancı Çetindoğan'ın patronu olduğu Demsa Grup, burayı beş yıldızlı bir otele dönüştürecek.

• Uran Holding, Altunizade'deki holding binasının yerine otel yapmayı planlıyor.

• Toyota'nın Türkiye distribütörlerinden Sonkar Otomotiv, Avcılar'da E-5 üzerinde 30 milyon Euro'ya mal 5 yıldızlı bir otel yatırımına devam ediyor. Haziran 2011'de hizmete açılacak olan otel, Türkiye'nin tamamen çelikten yapılan ilk oteli olma özelliğini taşıyacak. Double Tree by Hilton markasıyla işletilecek otel 31 kat ve 230 odadan oluşacak.

• Reisler Deri Kalamış Marina'nın tam karşısında 201 odalı 5 yıldızlı bir otel inşa ediyor. Şirket, işletim konusunda yabancı markalar ile görüşüyor.

• CVK Grup, Taksim Savoy Hotel'i alarak CVK Hotel ismi ile tadil ederek yeniden açıyor. Bundan sonraki projeleri Gümüşsuyu'nda bulunan ve kendilerine ait olan Park Hotel'in inşaatına başlamak.

• Petek Tekstil'in Güneşli'de beş yıldızlı bir otelin inşasına devam ediyor.

 

  • Etiketler:

Yorum Yaz