maritbet girişmaritbet
İran, Türkler ile turizm gelirini 30 milyar dolara çıkaracak!

İran, Türkler ile turizm gelirini 30 milyar dolara çıkaracak!

İran, Türkiye ile turizm ortaklığını artırmak ve turizm gelirini 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mesud Sutanifer, Türkiye'nin turizm alanında uzun yıllara dayanan olumlu bir tecrübesi olduğunu belirterek, yakında iki ülke arasında otel inşaatı ve ortak turlar düzenlenmesi konularında işbirliği yapılacağını söyledi.      

Aynı zamanda Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Kurumu Başkanı da olan Sultanifer, başkent Tahran'da yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelerek, ülkesinin turizm alanındaki durumunu ve hükümetin bu konudaki hedeflerini paylaştı.      

Geçen yıl dünyadaki turizm gelirinin 1500 milyar dolar olduğunu ifade eden Sultanifer, "İran'ın dünyadaki bu orandan yüzde 0.5 pay aldığını ve bunun çok düşük olduğunu" söyledi.

İran'ın yabancı turist sayısı sıralamasında dünyada 46'ncı, yabancı turistlerden elde edilen gelir sıralamasında ise 33'ncü sırada olduğunu aktaran Sultanifer, "Hedefimiz; 2025 yılında 20 milyon yabancı turist ve gelirimizi en az 30 milyar dolara çıkarmak" dedi.

Turizm alanında işbirliğinin Türkiye ve İran arasında yapılan görüşmelerde ele alınan önemli konulardan biri olduğunu vurgulayan Sultanifer, "Bu konuda her iki ülke liderleri de kararlılıklarını ifade etti. Gerek otel inşaatı ve tanınmış markaların otel zincirlerinin İran'da da yaygınlaştırılması, gerekse ortak turların düzenlenmesi konularında iş birliği yapılması öngörülüyor. Yakın gelecekte iki ülke özel sektörünün turizm alanlarındaki iş birliğine şahit olacağız" diye konuştu.

Sultanifer, Türkiye'nin turizm gelirlerinden elde ettiği rakamların dikkate değer olduğuna işaret ederek, "Türkiye turizm alanında 25-30 yıl öncesinden yatırım yapan, uzun yıllara dayanan tecrübeye sahip bir ülke" ifadelerini kullandı.

Türk halkının İran'ı daha fazla ziyaret etmesini hedeflediklerini dile getiren Sultanifer, iki ülke arasında turist sayısı bakımından durumun üçe bir oranla Türkiye'nin lehine olduğunu aktardı.

YAPTIRIMLARIN TURİZME ETKİSİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sultanifer, geçen yıla göre İran'ı seyahat acentaları aracılığıyla ziyaret eden yabancı turist sayısında ortalama yüzde 96 oranında artış yaşandığını ancak yine de turizm sektörünün ABD ve Batı tarafından ülkeye uygulanan yaptırımlardan olumsuz etkilendiğini söyledi.

Yaptırımların İran'ın hava filosunu birçok sorunla karşı karşıya bıraktığını belirten Sultanifer, "Uçuş imkanı olmayan bazı uçaklarımıza yaptırımlardan dolayı yedek parça alamaz duruma geldik. Yeni uçaklar almamız engellendi ve bunun sonucunda bugün Tahran'dan bazı ülkelerin başkentlerine direkt uçuşlar yok" dedi.

Sultanifer, yaptırımlar yüzünden yabancı yatırımcıların İran'da yatırım yapmaktan mahrum bırakıldığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Yaptırımların kaldırılması halinde özel sektörden çok sayıda yabancı yatırımcı, İran'da otelcilik alanında yatırım yapmak için hazır olduklarını bize iletti. Ayrıca İran turizmini olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri de uluslararası kamuoyunda oluşturulan İranofobi ancak batılı turistler, ülkemizi gördükten sonra bu zihniyetten kurtuluyor."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İran, Türkler ile turizm gelirini 30 milyar dolara çıkaracak!
  • 23.04.2015 14:34

İran, Türkler ile turizm gelirini 30 milyar dolara çıkaracak!

İran, Türkiye ile turizm ortaklığını artırmak ve turizm gelirini 30 milyar dolar ...