maritbet girişmaritbet
Edirne Sarayı turizme kazandırılacak

Edirne Sarayı turizme kazandırılacak

Büyük bölümü Fatih Sultan Mehmed tarafından inşa ettirilen Edirne Sarayı'nın bir ören yeri olması ve ziyarete açılması hedefleniyor.

Edirne Sarayı Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bahçeşehir Üniversitesi adına 2009'dan bu yana sarayda kazı çalışması yürütüldüğünü söyledi.

Çalışmalar sırasında 8 yılda önemli yapıların ayağa kaldırıldığını belirten Özer, "Öncelikli olarak saray alanının halihazır çalışmalarını tamamladık. Ardından alanın Sit durumuna ilişkin çalışmaları gerçekleştirdik. Diğer yandan var olan yapıların rölevesini alarak Matbah-ı Amire olarak bildiğimiz Saray Mutfağı ile Kum Kasrı Hamamı'nın restorasyonu gerçekleştirildi." diye konuştu.

Özer, sarayın turizme kazandırılmasına ilişkin çalışmalara değinerek, şunları kaydetti:

"Edirne Sarayı'nın bir ören yeri olması ve çevre düzenlemesi yapılarak bilinçli ziyarete açılmasını hedefliyoruz. Bu yönde yapmış olduğumuz müracaatlar doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir proje hazırlandı ve bu projenin de yakın gelecekte uygulanacağını düşünüyoruz. Saray kazısında, Bab-ı Hümayun, Alay Meydanı, Babüssade ve Matbah-ı Amire'de çalışmalar yapıldı. Bugün burada yaptığımız çalışmalar, saray mutfağında görev yapan aşçıların kullandığı hamamda devam ediyor."

Daha sonra sarayın bazı bölgelerinde restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapılacağını aktaran Özer, saray alanının gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra ziyarete açılmasını hedeflediklerini ifade etti.

Çalışmalarda çeşitli üniversitelerden uzmanlar, öğretim üyeleri ve öğrencilerin de yer aldığını dile getiren Özer, "Yaklaşık 4 haftadır çalışmalarımız sürüyor. Yaptığımız çalışmalar, ofis çalışmalarıyla birleştirilerek restorasyon ve konservasyonlarda kullanılacak. Biz burada bilimsel bir proje yürütüyoruz." dedi.

Özer, Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimi nedeniyle ülkenin olumsuzluklar yaşadığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Olumsuzluklara rağmen çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tarih ve bu yönde yapılan çalışmalar bir ülke için önemlidir. Tabii ki ülkemizin yaşadığı olumsuzluklar hepimizi etkiledi ama biz çalışmalarımızı aksatmadan elden geldiğince üst düzeyde sürdürmeye çalışıyoruz. Gerekli verimi alarak kısa sürede eldeki imkanlarla doğru ve düzgün işler yapmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda da canla başla çalışıyoruz."

Edirne Sarayı

Tunca Nehri kenarına kurulan Edirne Sarayı'nın yapımına II. Murat'ın emriyle 1450 yılında başlandı. II. Murat'ın vefatından sonra Fatih Sultan Mehmed, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, I. Ahmed, II. Ahmed, Sultan Mustafa, III. Süleyman ve IV. Mehmet, sarayı yeni yapılar ekleyerek genişletti. 

Topkapı Sarayı'na benzer bir yerleşim planına sahip Edirne Sarayı, büyük meydanlar etrafında konumlanan değişik işlevli yapılarıyla Türk saray mimarisinin genel karakterini yansıtıyor. 

İnşasının ardından Osmanlı-Rus Savaşı, Balkan Savaşı, IV. Mehmed'in sünnet şöleni gibi pek çok önemli olaya tanıklık eden saray, Osmanlı-Rus Savaşı'nda önemli oranda tahrip edildi. Savaş sırasında cephanelik olarak kullanılan saray, Edirne'nin istila edileceği ve cephanenin Rusların eline geçebileceği düşüncesiyle dönemin Edirne Valisi Cemil Paşa'nın emriyle havaya uçuruldu. 

Saraydan günümüze mutfağı, Babüssade, Cihannüma Kasrı, Kum Kasrı Hamamı, Fatih Köprüsü, Adalet Kasrı, Kanuni Köprüsü, Su Maksemi, Şehabeddin Paşa Köprüsü, Namazgahlı Çeşmesi, Av Köşkü gibi yapılar ulaşabildi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Saray-ı Cedide-i Amire'de kazılar yeniden başlıyor
  • 11.09.2018 15:10

Saray-ı Cedide-i Amire'de kazılar yeniden başlıyor

Osmanlı İmparatorluğu döneminde birçok padişaha ev sahipliği yapan Edirne Sarayı ...

Fatih Sultan Mehmet'in fethe çıktığı saray ören yeri oluyor
  • 17.04.2018 12:56

Fatih Sultan Mehmet'in fethe çıktığı saray ören yeri oluyor

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethe çıktığı Edirne Sarayı'nın kalıntılarını ...

Edirne Sarayı koruma altına alınacak
  • 21.02.2018 09:23

Edirne Sarayı koruma altına alınacak

Edirne'deki Osmanlı sarayı "Edirne Sarayı" olarak bilinen "Saray-ı Cedide-i Amir ...

Çanakkale Otogarı'nın adı 15 Temmuz Demokrasi· Otogarı oldu!
  • 29.08.2016 11:00

Çanakkale Otogarı'nın adı 15 Temmuz Demokrasi· Otogarı oldu!

Çanakkale Otogarı'nın adı "Çanakkale 15 Temmuz Demokrasi· Otogarı" olarak değişt ...

FETÖ imamı Adil Öksüz'ün hayalet evi!
  • 26.08.2016 10:17

FETÖ imamı Adil Öksüz'ün hayalet evi!

FETÖ'nün "Hava Kuvvetleri imamı" Adil Öksüz'ün, şirket kuruluşu için verdiği Üsk ...

Askeri birlikler şehir dışına taşınıyor
  • 22.08.2016 17:37

Askeri birlikler şehir dışına taşınıyor

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından alınan karar gereği, Baştabya Kışlasından zı ...