maritbet girişmaritbet
Dan Brown'ın gözünden İstanbul, turistik tur oldu!

Dan Brown'ın gözünden İstanbul, turistik tur oldu!

Bir turizm firması, ABD’li yazar Dan Brown’ın son kitabı "Cehennem"de milyonlarca okura ulaştırdığı İstanbul'u, yazarın gözünden görmek ve tanımak isteyenler için İstanbul turları başlattı

Bir turizm firması, ABD'li yazar Dan Brown'ın son kitabı "Cehennem"de milyonlarca okura ulaştırdığı İstanbul'u, yazarın gözünden görmek ve tanımak isteyenler için İstanbul turları başlattı.

Turizm firmasında görevli rehber Serhan Güngör, yaptığı açıklamada, Brown'a, 2009'da, "Kayıp Sembol" kitabının tanıtımı için İstanbul'a geldiğinde şehri gezdirdiğini söyledi.  

Brown'ın 3 gün süren gezisinde bir rota planladıklarını belirten Güngör, "İstanbul'un tarihi yarımada kısmı öncelikli olmak üzere Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı, Beyoğlu, Bebek ve surları gezdik" dedi. 

Brown'ın, İstanbul'un modern bir şehir olmasından ve renkli ışıklarından çok etkilendiğini anlatan Güngör, yazarın, şehrin tarihi ve kozmopolit dokusunu birleştirerek kitabında aktardığına dikkati çekti. 

Gezginler, yazarın hayal dünyasına girecek

Tarih, sanat, kültür, müzik ve arkeoloji temalı geziler düzenleyen bir tur firmasıyla Dan Brown'ın gözünden İstanbul'u görmek isteyenler için 23 Haziran'da, Dan Brown'ın Cehennem Kitabından "Adım Adım İstanbul" turu planladıklarını bildiren Güngör, şunları söyledi:

"Brown'ın kitabındaki kurguya paralel olarak hem yerli hem yabancı ziyaretçileri İstanbul ile buluşturacağız. Böylece bu alanları bilenler yeniden yazarın bakış açısıyla, kitapta anlattığı gibi tanıma, hatırlama, daha önce görmeyenler de şehri öğrenme fırsatı bulacak. 1 gün sürecek turumuzda kitapla ilgili sohbetler de olacak. Ben Brown'a İstanbul'u nasıl anlattıysam yine aynı heyecanla anlatacağım. Turun en önemli tarafı aslında misafirlerin, yazarın tarihi ve kültürel mekanları gezerken buraları nasıl gözlemlediğini öğrenecek ve hayal dünyasına girecek olmaları."

Brown'a İstanbul'u gezdirmekle görevli olduğunu öğrendiğinde kendi kendisine  "Ona öyle bir tur yaptırayım ki, yazacağı kitabın parçası İstanbul olsun" diye düşündüğünü ve şehri anlatırken bu doğrultuda bir yol izlediğini anlatan Güngör, tarihiyle kültürüyle ve doğasıyla farklı İstanbul'un, kitabın da etkisiyle turizm şehirleri arasında adını daha yukarılara çekebileceğine dikkati çekti. 

Önemli olan gelecek misafirlerin buradan memnun ayrılması

Turizmciler olarak, kitabın kısa ve orta vadede Türkiye'ye önemli getirilerinin olacağını düşündüklerini ifade eden Güngör, fırsatın iyi değerlendirilmesi halinde İstanbul'un, Paris, Barcelona ve Roma gibi adı turizmle anılan şehirlerinden birisi haline gelebileceğini vurguladı. 

Kitabın, geçmişte Geceyarısı Ekspresi filmiyle Türkiye'ye karşı oluşturulan olumsuz imajın silinmesi için iyi fırsat olduğuna da dikkati çeken Güngör, şöyle konuştu:

"Bu filmden ne kadar muzdarip olduğumuzu hatırlarsak, İstanbul'un, milyonlarca okura ulaşan bir yazarın kitabında kültür, sanat ve turistik değerlerinin güzel şekilde yer alması ülkemiz için çok önemli. Üstelik yazar İstanbul'u her türlü zenginliğiyle anlatmış. Bu durum özellikle kısa ve orta vadede İstanbul'a katkı sağlayacak ancak önemli olan gelecek misafirlerin buradan memnun ayrılması. Şu anda şehir, milyonlarca turisti ağırlamakta zorlanıyor."

"Turistlerin en büyük sorunu ulaşım"

İstanbul turizminde yaşanan en önemli sorunlardan birisinin ulaşım olduğunu bildiren Güngör, şunları kaydetti:

"Limana gelen turisti  neredeyse 2 saatte Sultan Ahmet Meydanı'na zor götürüyoruz. Yaşanan ya da yaşanabilecek sıkıntıları ele alıp, gelecekte ikiye katlanmasını beklediğimiz turistleri nasıl ağırlarız, buradan mutlu ayrılmalarını nasıl sağlayabiliriz bunları değerlendirmeliyiz. Aksi takdirde gelecek kişileri mutsuz edip İstanbul'un marka değerini düşürme ihtimalimiz var. Bugünün dünyasında turistin memnuniyeti en önemli tanıtım aracı. Bu nedenle şehirdeki alt yapı eksiklikleri giderilmeli. Turistlerin en büyük ikinci şikayeti taksiciler. Bir an önce taksileri ve taksi şoförlerini Avrupa ülkelerindeki gibi standartlara ulaştırmamız gerekiyor."

Şenay Ünal, Şükran Yücel/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...