maritbet girişmaritbet
Çözüm süreci Diyarbakır'a yabancı turist ilgisini artırdı

Çözüm süreci Diyarbakır'a yabancı turist ilgisini artırdı

Çözüm süreciyle Diyarbakır'a yabancı turist ilgisinin geçen yıl, önceki yıla göre büyük oranda arttığı belirtildi

Yüzyıllarca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan, farklı inanç ve kültürleri bünyesinde barındıran, kültürel zenginliği ile büyüleyen kadim kent Diyarbakır, sağlanan huzur ortamıyla önceki yıl 13 bin 298, geçen yıl da 17 bin 307 yabancı turiste ev sahipliği yaptı. Vali Mustafa Cahit Kıraç, AA muhabirine, çözüm sürecinin etkisiyle Diyarbakır'da ilk kez son bir yılda terör olaylarının yaşanmadığını vurgulayarak, çatışmaların ve ölümlerin olmadığı 2013 yılını geride bıraktıklarını söyledi. Başta turizm olmak üzere eğitim, sağlık ve ekonominin canlanması için huzur ortamının vazgeçilmez bir ön koşul olduğuna dikkati çeken Kıraç, "Diyarbakır son 35-40 yıldır türbülansa girmişti. Çözüm süreciyle bunu geride bırakıyor, bölge üzerindeki külleri atarak yolumuza devam ediyoruz" dedi. "Çözüm süreci Diyarbakır'daki projelerin kutup yıldızı" diyen Kıraç, bir bölgeye huzur, güvenlik, diyalog ve hoşgörü olmaması halinde turist ve yatırımcının ilgisinin de olmayacağını kaydetti. Vali Kıraç, öncelikli olanın huzur iklimini geliştirmek ve yaygınlaştırmak olduğunu vurgulayarek, şöyle dedi: "Çözüm sürecinin ardından Diyarbakır'a ilgi ciddi oranda arttı. 2012 yılında 13 bin 298, geçen yıl ise 17 bin 307 yabancı turist ilimizi ziyaret etti. 

Önceki yıla oranla yabancı turist sayısında ciddi oranda artış görüyoruz. Diyarbakır'ın turizm potansiyelini artırmak için kentin mevcut tarihi varlığı olan Diyarbakır Surları, Hevsel Bahçeleri, cami ve kiliselerinin dünyaya tanıtılması gerekir. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğimiz ortak çalışma yürütüyor. Fırat ve Dicle'nin kesiştiği Mezopotamya'nın kuzeyinde 'bereketli hilal' diye adlandırlan bölgedeyiz. İnsanoğlu için çok değerli bir şehirde yaşıyoruz. Diyarbakır'ı kültür ve turizm şehri olarak ne kadar tanıtırsak, turizm pastasından alacağımız pay da o oranda artacak ve Türkiye'nin 2023 hedeflerine buradan destek vermiş olacağız."

Uluslararası havalimanı ve kentsel dönüşüm projesi 
Vali Kıraç, turizmin gelişmesindeki en önemli faktörün, farklı ülkelerde yaşayanlara direkt uçuş hizmetinin verilmesi olduğuna dikkati çekerek, Diyarbakır'da yapımına başlanan ve uluslararası terminali bulunan 5 bin yolcu kapasiteli modern havaalimanının bu yıl tamamlanacağını belirtti.

Diyarbakır'ı eski tarihi kimliğine kavuşturmak ve açık hava müzesi haline getirmek için kentin kentsel dönüşüme tabi tutulacağını ifade eden Kıraç, bu sayede bölgenin orijinal dokusunu ortaya çıkaracaklarını vurguladı.

Kıraç, Diyarbakır'ın yaklaşık 30 bin yeni konuta ve yeni alana ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, kentsel dönüşüm tamamlandığında Diyarbakır'ı kültürel yapısına kavuşturmuş olacaklarını dile getirdi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak
  • 26.01.2024 14:53

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak

2023'te 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan Sinop, 2024 yılında 2 milyon ziyaretçi sa ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi
  • 25.08.2023 17:02

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi

Bu yılın ilk 7 ayında turizm merkezlerinde bulunan havalimanlarında ağırlanan yo ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı
  • 18.07.2023 16:13

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı

Türkiye'nin turizm cenneti destinasyonlarına ilgi havalimanı yolcu sayılarına ya ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Devletimizin tüm imkanlarını seferber etmiş durumdayız"
  • 11.02.2023 16:11

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Devletimizin tüm imkanlarını seferber etmiş durumdayız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da Kayapınar Selahahattin Ey ...

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak
  • 01.09.2022 16:05

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak

Van Edremit Belediyesi, yıllarca Van-Tatvan arasında yolcu ve yük taşımacılığı y ...