maritbet girişmaritbet
Çifte Minareli Medrese’ye yoğun ilgi

Çifte Minareli Medrese’ye yoğun ilgi

Çifte Minareli Medrese'nin restorasyonu sırasında bulunan 64 Allah lafzı, 5 mukarnas ve yaklaşık 15 bin çini, görenlerin beğenisini kazanıyor.

Anadolu'daki en önemli Selçuklu eserlerinden Çifte Minareli Medrese'nin restorasyonu sırasında bulunan 64 Allah lafzı, 5 mukarnas ve yaklaşık 15 bin çini, görenlerin ilgisini çekiyor. Vakıflar Erzurum Bölge Müdürü Kenan Ünğan, Çifte Minareli Medrese'nin restorasyonuna 2011'in sonlarına doğru başlandığını söyledi.

İlerleyen aşamalarda minarelerdeki çinilerin restore edildiğini belirten Ünğan, "Yukarı doğru çıkıldıkça şerefe kısmında yeni çiniler çıktı. Yeni motiflerin izleri bulundu" bilgisini verdi. "Bu motif izlerinden hareket ederek rölöveleri alınıp, bunların çizimleri yapıldı ve kurula sunuldu" diyen Ünğan, "Kurul kabul ettikten sonra, her iki minarenin şerefe kısmında, daha önce kesin sayısı bilinmeyen yaklaşık 15 bin çini bulundu. Bakımlarını yaptıktan sonra tekrar bu 15 bin çiniyi yerlerine monte ettik. Bu yüzden de restorasyon süresi 1 yıl uzadı" şeklinde konuştu.

Çifte Minareli Medrese

‘ONARIMLARINI YAPIP YERİNE YERLEŞTİRDİK'

Çinilerin yanı sıra sol tarafta yer alan minaredeki şerefenin üst kısmında "Allah" lafızlarının bulunduğunu ifade eden Ünğan, şunları kaydetti: "Minareler üzerindeki 16 sütunda dörder Allah lafzı bulundu. Bu Allah lafızları, turkuaz mavisi üzerine patlıcan moru renginde çizilmiş. Bunları alıp onarımını ve çizimlerini gerçekleştirdikten sonra, tekrar yerlerine montajını yaptık. Medresinin sol tarafındaki minarede 3, sağ taraftaki minarede 2 mukarnas bulundu. Sağ taraftaki 2 mukarnasın üst kısmında herhangi bulgu olmadığından, o kısmı tuğla örgü yaparak tamamladık."

GİRİŞ KAPISI 150 İLA 250 YILLIK

Ünğan, restorasyon sırasında ilk başta, medresenin giriş kapısının değiştirilmesi yönünde düşünceleri olduğunu dile getirdi. Giriş kapısının üzerinden aldıkları numuneleri, Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna gönderdiklerini anlatan Ünğan, araştırmalar sonucunda, kapının 150 ila 250 yıllık olduğunun kabul edildiğini bildirdi. Bunun üzerine kapının rehabilite edilerek yerine monte edilmesinin kararlaştırıldığını belirten Ünğan, şu ifadeleri kullandı: "Bu nedenle kapımızın çürüyen ahşap kısmı değiştiriliyor. Yine kapı üzerindeki boya, raspa yapılarak temizlendi. Kapının içinde olan ahşaptaki çürümeler için ise kurtçuklar olabilir düşüncesiyle, bunlara kimyasal enjeksiyon yapılacak. Daha sonra bu boşluklar doldurulup yüzeyine pinoteks atılarak, ahşap rengini yansıtacak şekilde boyanacak ve yerine montajları yapılacak."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Erzurum Çifte Minareli Medrese'de sona gelindi!
  • 03.07.2021 11:05

Erzurum Çifte Minareli Medrese'de sona gelindi!

Selçuklu döneminden miras kalan "Çifte Minareli Medrese" Vakıf Eserleri Müzesi o ...

Kentin simgesi 750 yıllık medresenin gizli tüneli ortaya çıktı
  • 21.10.2018 03:51

Kentin simgesi 750 yıllık medresenin gizli tüneli ortaya çıktı

Sivas'ın simge yapılarından biri olan Çifte Minareli Medrese'nin eyvan kısmındak ...

Çifte Minareli Medrese'ye boru döşediler!
  • 06.04.2016 09:43

Çifte Minareli Medrese'ye boru döşediler!

Çifte Minareli Medrese'nin restorasyonu için 7 milyon dolar harcandı ancak, duva ...

Çifte Minareli Medrese’ye yoğun ilgi
  • 15.11.2015 19:37

Çifte Minareli Medrese’ye yoğun ilgi

Çifte Minareli Medrese'nin restorasyonu sırasında bulunan 64 Allah lafzı, 5 muka ...

Erzurum'daki Çifte Minareli Medrese, yanlış restorasyondan kurtarılıyor!
  • 29.06.2013 11:08

Erzurum'daki Çifte Minareli Medrese, yanlış restorasyondan kurtarılıyor!

Erzurum’daki Çifte Minareli Medrese, iki sene önce başlayan restorasyon çalışmal ...