maritbet girişmaritbet
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden termal turizm atağı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden termal turizm atağı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, başta Sıcaksu bölgesi olmak üzere kentin uygun bölgelerine termal merkezi yapmak için çalışmaları başlattı

Almanya ve Avusturya'daki önemli termal merkezlerinde incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın 4 milyon turiste yetecek miktarda termal suyu olduğunu belirterek, yakın zamanda Bursa'nın termaldeki eski unvanına yeniden kavuşacağını söyledi.

Teknik incelemelerde bulunmak üzere kaplıcalarıyla ünlü Almanya ve Avusturya'daki termal tesisleri ziyaret eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bazı Avrupa ülkelerinin yıllar önce bu tür tesisleri yaptığını ve bugün çok ciddi bir gelir elde ettiğini söyledi. Bursa'nın da turizm kenti olabilmesi ve sağlık turizminden hak ettiği payı alabilmesi için tüm imkanları seferber ettiklerini kaydeden Başkan Altepe, başta Sıcaksu bölgesi ve Tabakhaneler olmak üzere kentin muhtelif noktalarına modern tesisler yapmak için gerekli çalışmaları başlattıklarını bildirdi. Genel Sekreter Seyfettin Avşar, Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Metin Yurdakoş ve Mimar Hasan Sözüneri'nin de katıldığı inceleme gezisi kapsamında önce Almanya'nın Bad Füssing bölgesindeki termal tesisler incelendi. Altepe, başkanlığındaki teknik ekip, tesislerdeki su kalitesinden havuzların niteliğine, havuz makine sistemlerine, tıbbi imkanlara ve açık alanlarda oluşturulan suda hareket içeren aktivasyonlara kadar tesislerde oldukça detaylı bir inceleme yaptı.

“Termalde önce Bursa vardı”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Başta Sıcaksu Bölgesi, Tabakhaneler olmak üzere pek çok bölgeye bu tür tesisleri yapmak için harekete geçtik. Bu amaçla Almanya ve Avusturya'da incelemelerde bulunduk. Almanya'da uzun yılar önce yapılan büyük tesisleri inceledik. Bad Füssing denilen önemli bir kaplıca turizmi merkezleri var. Burası 23 bin yatak kapasitesi olan termal bir merkez. Bu yıl 50 yaşına girmesine karşın tedavi tesisleri ve kür merkezleriyle çok önemli, büyük bir merkez. Bizim hedefimiz, bu tesislerin çok daha modernini; değişik havuzların olduğu, her türlü hastanın ihtiyacına göre sistemlerin yer aldığı, tüm mekanlarıyla birlikte her türlü sağlık alanında uygulandığı tesisleri Bursa'mıza kazandırmak. Yapacağımız tesisler hem Arap hem Avrupalı turiste hitap edecek şekilde planlanacak. Bunun yanı sıra, Bursa'da ‘içmeler' olacak, bunun iyi örnekleri de Fransa Nice'de, arkadaşlarımız oradaki tesisleri de inceleyecek. Bursa termal sularının, böbrek kumu dökme özelliğinden radon gazı özelliğine kadar her türlü özelliğinden yararlanacağız. Çok yakın zamanda Bursa termalde eski unvanına kavuşacak. Termalde önce Bursa vardı, şimdi yine Bursa olacak” diye konuştu.

Bursa'nın yüzyıllarca süren ‘termal kent' kimliğini gerçek anlamda yeniden hayata geçirmek istediklerini ifade eden Başkan Altepe, turizmden, özellikle de sağlık turizminden kentin hak ettiği payı alacağını kaydetti. Başkan Altepe, “İnşallah Bursa bu nimeti en güzel şekilde yaşayacak. Sağlık turizminin en güzel şekilde icra edildiği bir merkez olacak” dedi.

Sularımız yılda 4 milyon turiste yeter

Başkan Altepe'nin verdiği bilgiye göre, Almanya'nın Bad Füssing termal tesisler bölgesi 23 bin yatak kapasitesine sahip ve yılda 6 milyon kişi konaklama yapıyor. Bursa'daki su kalitesinin çok daha nitelikli ve farklı özellikler taşıdığına dikkat çeken Başkan Altepe, “Elimizde böyle imkanlar varken neden yararlanmayalım! Çok önemli miktarlarda döviz bırakan bu kitlenin Bursa'ya gelmemesi için hiçbir neden yok. Sağlık sigortalarının da desteklediği önemli yatırımlar bunlar. Bu tür tesislerin olması gereken en temel yer Bursa. İnşallah kentimiz bundan payını alacak. Ama bilindiği gibi Bursa yılda 500 bin civarında dış turist alıyor. Bad Füssing Almanya'nın sadece bir termal merkezi, başka bölgelerde başka tesisler ve merkezler de var. Ama sadece Bad Füssing 23 bin yatak kapasitesi ile yılda 6 milyon turisti ağırlıyor. Bu rakamlar bizim için de çok önemli. Bu tür tesislerin, yılda 4 milyon turiste yetecek kadar termal su kapasitesi olan Bursa'ya ne kadar değer katacağını burada en güzel şekilde görmüş oluyoruz. Bu kitleleri Bursa'mıza çekmek demek; sağlık hizmetleri için bırakılan dövizin yanı sıra; çarşıların dolması, restoranların dolması, tarihi mekan ziyaretçilerinin bugünkünden çok daha fazla olduğu, kongreler için aranan yer olması demek” dedi.

“Bursa hazinenin üzerinde oturuyor”

Teknik inceleme heyetinde yer alan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Metin Yurdakoş ise ulaşım ve iletişimin artmasıyla birlikte bütün dünyada sağlık turizminin yükseliş gösterdiğine dikkat çekti. Bu pastadan Türkiye'nin daha fazla pay alabilmesi için 10. Kalkınma Planı'nda bunun, ‘yerinden hizmet ihracıyla döviz kazandırıcı hizmetler' olarak desteklenme kararı alındığına dikkat çeken Yurdakoş, “Bursa olarak şanslıyız ki kentimizin yöneticileri de sağlık turizmini artıracak çalışmalara hız verdi. Almanya'nın önemli turizm kentlerinden biri olan Bad Füssing bölgesini inceledik. Burada su 2 bin 500 metre derinden sondajlarla çıkarılmakta, halbuki Bursa bu hazinenin üzerinde oturmakta. Geçmiş dönemlerde kullanılan termal sularımız maalesef günümüzde yeterince kullanılamamaktaydı. Son yıllardaki yeni aktivasyon sayesinde Bursa için önemli bir değer olan kaplıca ve termal imkanların, modern metotarla kullanılması için çalışmalar başlatıldı. Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde bu termal tesislerin Bursa'ya kazandırılması için tetkik gezisi yaptık. Burada su akıntısından, suyun itme gücünden yararlanarak bazı hastaların sudan daha fazla yararlanması sağlanmakta. Her türlü hastalık için farklı ortamlar oluşturulmuş. Ayrıca tesisler sporcu eğitimi amacıyla da kullanılmakta. Bu ve bunun gibi modern tesislerin Bursa'da yapılmaması için hiçbir sebep yok. Bununla ilgili global planlamalar başladı, inşallah yatırımcıların da desteği ile sadece Türkiye'ye değil dünyaya örnek olacak tesisler yaparak önemli sayıda turist çekeceğiz ve Bursa kaplıca kenti olarak anılmaya devam edecek” dedi.

Kaplıca ve kür merkezi niteliğindeki tesislerden hizmet alacak misafirlerin, ihtiyaç halinde onları en yakın hastane ve tıbbi imkanları iyi modern sağlık tesislerine taşınmasının bu sistemin olmazsa olması olduğuna dikkat çeken Fizik Tedavi Uzmanı Yurdakoş, Bursa'nın bu iş için biçilmiş kaftan olduğunu söyledi. 

Yurdakoş, “Bursa'daki hastane kapasitesi ve hastane modernitesi, çağdaş hastaneciliğin gerektirdiği bütün imkanlara sahiptir. Elimizdeki bu doğal imkanların yanı sıra şehircilik imkanları da vardır. Kaynağımızın değeri daha iyidir. Farklı nitelikte sularımız vardır. Tabii ki sadece su ve tıbbi imkanlar yetmiyor, mutlaka doğal güzelliklerle ve tarihi kültürle de desteklenmesi gerek. Bursa'da da gerek doğal gerekse tarihi altyapı, gelecek sağlık turistleri için cazibe merkezi olma şansını artırmaktadır” şeklinde konuştu.

Altepe başkanlığındaki ekip daha sonra Avusturya'nın Therme Geinberg tesislerine geçerek burada inceleme yaptı. Bölgedeki özel ve kamu tesislerini mercek altına alan Bursa heyeti, Bursa'daki gerek termal kaynakların ve gerekse tabiat değerlerinin Avrupa'daki önemli termal merkezlerden daha üstün olduğu sonucuna vardı.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sakarya'da 55 dönüme güneş panelleri kuruluyor
  • 30.11.2020 11:26

Sakarya'da 55 dönüme güneş panelleri kuruluyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, 55 bin metrekare alanda kurulacak güneş panelleri ...

İDEV ve Doğu Marmara Gayrimenkul Fuarı yarın açılacak
  • 26.04.2017 16:42

İDEV ve Doğu Marmara Gayrimenkul Fuarı yarın açılacak

TÜYAP Anadolu Fuarları AŞ ve Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) iş birliğiyle düzenlen ...

'Termal turizm master planları hazırlandı'
  • 23.01.2017 09:41

'Termal turizm master planları hazırlandı'

Türkiye'nin termal tıurizm alanında turist potansiyelinin artırılması için terma ...

Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni, Bursa'da gerçekleştirilecek
  • 24.07.2016 10:07

Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni, Bursa'da gerçekleştirilecek

Türkiye’de ilk kez yapılacak ‘Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni’ Bursa'da gerçek ...

Bursa sahilleri sağlıklı altyapıya kavuşuyor!
  • 27.03.2016 13:36

Bursa sahilleri sağlıklı altyapıya kavuşuyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gemlik ve Mudanya sahillerini sağlıklı bir altyapıy ...

Bursa Nilüfer Sitesi'nde kentsel dönüşüm başladı!
  • 27.03.2016 10:51

Bursa Nilüfer Sitesi'nde kentsel dönüşüm başladı!

18 bin metrekare alanda 6 blok şeklinde tasarlanan dönüşüm projesinde hafriyat b ...