maritbet girişmaritbet
Antep'in hamamları müze oluyor

Antep'in hamamları müze oluyor

Gaziantep'in türkülere de konu olan hamamları ve hamam kültürü Büyükşehir Belediyesi'nce yaptırılan Hamam Müzesi ile gelecek nesillere aktarılacak.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin Kalealtı mevkisinde bulunan ve Lala Mustafa Paşa tarafından 1557'de yaptırılan Paşa Hamamı'nda oluşturduğu müzede hamam kültürü hemen her aşamasıyla ziyaretçilere anlatılacak. Vücutlarındaki ter damlalarına kadar tüm ayrıntıların düşünüldüğü bal mumu heykellerin yer alacağı müzede, hamamda kullanılan peştamal, terlik olarak kullanılan gümüş takunyalar, tahta taraklar ve çeşitli sabunlar yer alacak. 19 ve 20. yüzyıldan kalma eserlerin de yer aldığı müzede, ayrıca Osmanlı dönemine ait sabunlar ve sabun mühürleri de sergilenecek.

YEŞİL SABUN YAPIMI GÖSTERİLECEK

Dijital ortamda hamamcılığın da anlatılacağı müzede, hamamlarda kullanılan yeşil sabunun nasıl yapıldığı gösterilecek. Sabun yapımına tanıklık eden ziyaretçilere makinede üretilen küçük bir yeşil sabun hediye edilecek. Düzenli olarak hamam sesleriyle "Antep'in hamamları" adlı şarkının yankılanacağı müzede, Gaziantep'in hamam kültürü sinevizyon aracılığıyla izlenebilecek. Müzede, gerçek hamam ortamını andırması için özel düzenek de kuruldu. Ayrıca, geçmişte "cehennemlik" adı verilen suyu ısıtan bölümler sayesinde buhar oluşturulacak.

‘HAMAM KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATACAĞIZ'

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep denince akla ilk gelen şeylerden birinin de kentin hamamları olduğunu söyledi. Gaziantep'in hamam sayısı ve hamam kültürü açısından zengin bir kent olduğunu vurgulayan Şahin, eskiden Antep evlerinde banyo olmadığı için insanların yıkanmak amacıyla hamamlara gittiğini, bunun da adeta bir festival havası içinde gerçekleştirildiğini belirtti. Şahin, Gaziantep için hamamların ayrı bir yeri olduğuna işaret ederek, "Biz de günümüzde giderek yok olmaya başlayan bu kültürümüze sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmak için Paşa Hamamı'nı müzeye dönüştürdük" dedi.

BİRKAÇ HAFTA SONRA AÇILACAK

Müzenin, hamam kültürüne dair yerel, ulusal ve yabancı araştırma ve yayınlardan faydalanarak oluşturulduğunu bildiren Şahin, şunları kaydetti: "Müzede su ile hamam kültürünün kökeni, tarihsel gelişimi, Türk hamamları, Gaziantep hamamları, hamam mimarisi, adabı, tellak, natır, erkek hamamı, güveyi hamamı, gelin hamamı, hamamda kız bakma, beraberinde yeme, içme ve eğlence kültürü bal mumundan yapılmış heykeller yardımıyla anlatılacak. Ayrıca, kiosklar, panolar, özel vitrinlerde sergilenen hamam eşyaları ve dokunmatik ekranlarla hamam ve hamam kültürü hakkında ziyaretçilere bilgiler aktarılacak. Türkülere konu olan Gaziantep hamamlarını ve hamam kültürümüzü müzemizde yaşatacağız." Şahin, çalışmalarda sona gelinen müzenin birkaç hafta sonra hizmete açılacağını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Antep'in hamamları müze oluyor
  • 16.08.2015 13:41

Antep'in hamamları müze oluyor

Gaziantep'in türkülere de konu olan hamamları ve hamam kültürü Büyükşehir Beledi ...