maritbet girişmaritbet
Ali Kızıldağ ‘Turizm’de 2013 rakamları yakalanabilir’

Ali Kızıldağ ‘Turizm’de 2013 rakamları yakalanabilir’

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, 2014 yılı turizm sezonuyla ilgili açıklamalarda bulundu

Basın mensuplarıyla Calista Otel'de bir araya gelen Kızıldağ, yeni turizm sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. POYD Başkanı Ali Kızıldağ, 2014 yılı turizm sezonuyla ilgili, "Sayısal anlamda 2013 rakamları yakalanabilir, belki çok düşük oranlarda olsa bile geçilebilir ama gelir anlamında bu sene çok sıkıntılı olacak gibi görünüyor" dedi.

Antalya'da kış sezonunun fena geçmediğini belirten Kızıldağ, yaz sezonuna ise Türkiye'deki seçim atmosferi, Almanya hariç Avrupa ülkelerinde halen devam eden ekonomik durgunluk, Suriye'deki gerginlik, kuzey Irak, İran, Ukrayna ve Rusya'da yaşanan sıkıntıların gölgesi altında girildiğini söyledi. Rusya ve Ukrayna'daki sıkıntılı durum devam ederse pahalı turistin Türkiye'ye gelişi anlamında ciddi sıkıntılar yaşanabileceğine işaret eden Kızıldağ, "Rusya pazarı Antalya için çok önemli, 3 milyon kişinin üzerine çıktı. Kimsenin 'gelmezse gelmez' diyebileceği bir pazar değil. Bu nedenle orada yaşanacak sıkıntıların yeni sezon açısından çok önemli olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Rus turistin Avrupa tercihi arttı

"Sayısal anlamda 2013 rakamları yakalanabilir, belki çok düşük oranlarda olsa bile geçilebilir ama gelir anlamında bu sene çok sıkıntılı olacak gibi görünüyor" diyen Kızıldağ, şöyle devam etti: "İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan gibi bize rakip pazarlarda ekonomik sıkıntılar devam ediyor. Bu da onların turizm pastasından daha fazla pay almak bir takım kampanyalar yapmalarını sağlıyor. Geçen yıl pastadan ciddi anlamda pay aldılar." Kızıldağ, geçen yıl Türkiye'nin en önemli pazarlarından Rusya'dan İspanya'ya gidişlerde yüzde 40, Yunanistan'a gidişlerde ise yüzde 60'ın üzerinde artış olduğuna dikkati çekti. Söz konusu ülkelerdeki otel, servis ve yeme-içme kalitesinin Türkiye kadar iyi olmadığına ifade eden Kızıldağ, Türkiye'nin bu alandaki avantajını hala koruduğunu söyledi. Bu sene sayısal anlamda geçen yılla aynı sayıda turist gelebileceğini dile getiren Kızıldağ, ekonomik olarak ise turizm gelirleri veya kişi başı turist geliri bakamından sıkıntılı bir yıl yaşanacağını düşündüğünü kaydetti. Rusya'daki devalüasyon ve Avrupa'daki ekonomik durgunluk nedeniyle bu ülkelerde yaşayan insanların tatile ayırdığı parayı düşürdüğünü vurgulayan Kızıldağ, "Örneğin tatile 3 bin dolar ayıran bir aile, bunu 2 bin dolara düşürecek. Bu, bize gelecek turist sayısını azaltmaz fakat kişilerin otel tercihleri değişik, ekstra harcamaları azalır" diye konuştu.

Antalya'da nevruz bereketi

Rusya ve Avrupa pazarlarındaki daralmaya karşın İran pazarında ciddi ivme yakalandığını, bunun çok sevindirici olduğunu belirten Ali Kızıldağ, "Biz Calista'da geçen sene nevruzda 87 misafir ağırlamıştık, bu sene bin 80 İranlı misafir ağırladık. Bu yıl nevruz döneminde Antalya'ya 60 binin üzerinde turist geldiğini tahmin ediyorum" dedi.

Yerli turist

Yerli turist sayısında son yıllarda çok ciddi artış kaydedildiğini, insanların artık yazlık ev, akraba, arkadaş evlerinde kalmadığını, otellerde tatil yapmak istediğine işaret eden Kızıldağ, "Pazarımız hiç de az değil, 2,5-3 milyon kişiden bahsediyoruz. Bu, önümüzdeki yıllarda daha da artacak" ifadesini kullandı.

Antalya'ya Avrupa'dan direkt uçuş yapılması isteği

Kızıldağ, Antalya'nın artık Avrupa'nın merkezlerinden direkt uçuşların yapıldığı bir yer olması gerektiğini, bu konuyu bugüne kadar defalarca dile getirmelerine rağmen kimseye kabul ettiremediklerini anlatarak, "THY direkt uçuşa başlasa arkasından başka ülkelerden 3-4 havayolu firması da başlayacaktır. Antalya'ya direkt uçuşlar özellikle kongre ve golf turizmine ciddi katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Antalya'da gelen Alman ve İngiliz turist sayısında rekor kırıldı!
  • 17.11.2022 14:48

Antalya'da gelen Alman ve İngiliz turist sayısında rekor kırıldı!

Antalya'da 1 Ocak-15 Kasım döneminde hava yoluyla gelen turist sayısı 13 milyon ...

Antalya'ya hava yolu ile gelen turist sayısı 11 milyonu aştı
  • 03.10.2022 10:05

Antalya'ya hava yolu ile gelen turist sayısı 11 milyonu aştı

Dünyanın dört bir yanından turist çeken Antalya, 9 ayda 11 milyondan fazla yaban ...