maritbet girişmaritbet
‘Adalara ayakbastı parası insanlık dışı’

‘Adalara ayakbastı parası insanlık dışı’

Adalar'a gelenlerden ayakbastı parası alınması yönündeki öneri birçok adalı ve esnaf tarafından tepki çekti.

Özellikle Büyükada'da yaşanan yerli ve yabancı turist sirkülasyonu bazı adalıları çileden çıkardı. İnternette başlayan ‘Adaya gelenlerden ayak bastı parası alınsın' yönündeki imza kampanyası ise ortalığı ayağa kaldırdı. Bazıları bu öneriye sıcak bakarken adada yaşayan ve esnaflık yapan onlarca kişi bunun ‘insanlık dışı' olduğunu savundu. Gelen tepkiler üzerine ise kampanya bir süre sonra sonlandırıldı. Biz de bu tartışmalar sürerken emlaktasondakika olarak adada yaşayan Hamit Bey'in büyük katkısı ve desteğiyle Büyükada'da halkın ve esnafın nabzını tuttuk.

büyükada iskelesi

Hakan Sönmezler- Esnaf

Hakan Sönmezler- Esnaf

Babam da ben de ada doğumluyuz. Ayakbastı parasını doğru bulmuyorum. Zamanla adaya zarar verir. Şu anda adaya gelen yazlıkçı kesim bunu istiyor. Esnafın iş yapıp yapmaması onları çok ilgilendirmiyor. Onlar kendi rahatlarını düşünüyor. Bu isteğin Arap turistlerle ilgili olduğunu da düşünmüyorum. Özellikle Armutlu, Avcılar, Kartal, Maltepe, Sultanbeyli aklınıza neresi geliyorsa denize girmeye geliyorlar. Adaların nüfusu yaklaşık 16 bin ama yazın günübirlikçilerle 100 binleri aşıyor. Bu sorun çözülebilir.

'BİSİKLET SAYISI AZALTILMALI'

Mesela bisikletlerin sayısının azaltılması lazım. Yaz sezonunda en az 10 genç bisiklet kullanmayı bilmediği için ölüyor.  Akülü araçlar, faytonlar ve bisikletler kesinlikle azaltılmalı. Belediye akülü araçlara plaka veriyor, bence böyle bir yetkisi yok. 600 civarı plakalı, 300 kadarda plakasız araç var. Ada için çok büyük bir rakam. Ondan önce adada büyük bir temizlik sıkıntısı var. Görünen yerler temizleniyor, yukarlar için yeterli çalışma yok. Kışın kuvvetli lodosta bütün sahil hasar gördü. Tadilatı İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptı. Haftada bir Büyükşehir Belediyesi'nin temizlik araçları geliyor.

Ali Bayındır-Restoran sahibi





Ali Bayındır-Restoran sahibi

Ayakbastı parası çok yanlış. Ama mesela vapur bileti 5 lira mı, 75 kuruşunun belediyeye geçmesi mantıklı olur. Buranın sıkıntılarının giderilmesinde bir nebze yararı olur. Esnaf halinden memnun iş yapıyor çünkü. İstanbul'un her yerinden vapur geliyor artık. Adalılar kalabalıktan rahatsız, hafta sonu dışarı çıkamıyor kimse. Tabii ki herkes gelsin. Ama gelen çöpünü bırakıp gidiyor. Her yer pislik içinde. Ada'nın sorunu bitmez.

 

 


 

Zeynel Abidin Şahin - Plaj işletmecisi

Doğma-büyüme Büyükadalıyım. Bence ayakbastı parası insanlık dışı. Ada hepimizin Türkiye hepimizin. Referandum yapılsa ‘Hayır' derim. Ada'ya turist gelmezse herkes aç kalır. Ada'nın birçok sıkıntısı var bu bir gerçek. Yerel yönetimler yetersiz kalıyor. Akşam gelip adanın halini görseniz utanırsınız. Her yer çöp içinde. 20-30 yıl önce de ‘Adalar pansiyonculuklar kurtulur' diyorlardı. 160-200 tane pansiyon var şu an. Ruhsatlı, ruhsatsız. Hal ortada işte. Adalar'a Araplar gelmese felaket olur. Eskiden Arapları almazlardı restoranlara falan ama şimdi onlar ekonomiyi döndürüyor.



Aslı Yalap-Heybeliada eski Muhtarı

Bizim adalar için olmalı böyle bir durum.  Heybeliada'nın esnafı çökmüş durumda mesela. Arap turist Büyükada'ya gelmezse burası da çöker kimse farkında değil. Heybeliada'nın da bu anlamda daha iyi tanıtılması gerekir. Annem-babam Ada doğumlu. Şu an buralar en pis döneminde.

 


 



Burhan Çiçek - Faytoncu

Ben doğru bulmuyorum. Biz de o zaman Bostancı'ya gidince para verelim. Böyle bir şey olabilir mi? Ada'nın birçok sıkıntısı var. Doğru. Özellikle bisikletler çoğaldı. İnsanlar yolda yürüyemiyor. Faytonlarla ilgili de bir düzenleme yapılmalı. Odamız var ama bir etkinliği yok.


 


 

Kazım Şener - Emlakçı

Kişileri nasıl ayıracaksınız? Vapurdan inince kimlik, ikamet mi soracaksınız? Doğru değil. Ama günübirlikçiler adayı mahvediyor o da bir gerçek. Akşam her yer çöplüğe dönüyor.

 

 



 


Merve N. Güreş/Emlaktasondakika.com 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Marmara Denizi dibindeki müsilaj görüntülendi!
  • 17.06.2021 09:38

Marmara Denizi dibindeki müsilaj görüntülendi!

Büyükada'daki bir grup dalgıç, deniz altındaki müsilajı görüntülemek için dalış ...

Büyükada’da elektrikli araçlar seferlere başladı
  • 31.07.2020 09:15

Büyükada’da elektrikli araçlar seferlere başladı

Büyükada’da test sürüşleri tamamlanan 4 ve 14 kişilik kapasiteye sahip iki farkl ...

Gaziantep'in Büyükada'sı inşa ediliyor
  • 16.01.2017 13:27

Gaziantep'in Büyükada'sı inşa ediliyor

Gaziantep'te Büyükada dönemi başlıyor. Hasan Sever İnşaat, Büyükada'yı Gaziantep ...

BUDO’dan Gemlik Körfezi ve Büyükada seferleri!
  • 22.07.2016 11:48

BUDO’dan Gemlik Körfezi ve Büyükada seferleri!

BUDO, hafta içi Gemlik Körfezi’nde mavi tur, hafta sonu Mudanya-Büyükada seferle ...

Büyükada’da ev fiyatlarına ‘TL’ ayarı
  • 02.10.2015 14:17

Büyükada’da ev fiyatlarına ‘TL’ ayarı

Doların önlemez yükselişi gayrimenkul fiyatlarını da etkiledi. Dolar bazında sat ...

'Elektrikli fayton Büyükada'yı bozar'
  • 18.09.2015 16:22

'Elektrikli fayton Büyükada'yı bozar'

Büyükada’nın simgesi faytonlar uzun süredir tartışma konusu oldu. Atlara eziyet ...