maritbet girişmaritbet
TOKİ’ye ‘pardon’ dedirtti, KONUT FİYATLARINI YARI YARIYA DÜŞÜRDÜ

TOKİ’ye ‘pardon’ dedirtti, KONUT FİYATLARINI YARI YARIYA DÜŞÜRDÜ

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Çemişgezek'e bağlı Uzunkale köyünde yaptırdığı konutların, pahalıya mal edildiğini öne süren Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, TOKİ'ye "pardon" dedirtti

Kaynak: Saygı Öztürk / Hürriyet


Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Tunceli'nin Çemişgezek ilçesine bağlı Uzunkale köyünde yaptırılan konutların, il ve ilçede yapılanlardan kat kat daha pahalıya mal edildiğini öne süren ve bunu TBMM'de her fırsatta dile getiren Tunceli Bağımsız milletvekili Kamer Genç, TOKİ'nin sonunda "pardon" demesiyle fiyatı yarı yarıya düşürttürdü ve Devleti yaklaşık 8,5 milyon lira zarardan kurtardı. TOKİ, böyle bir konuyu gündeme getirdiği için Kamer Genç'e de teşekkür etti.
Milletvekili Kamer Genç, TOKİ'nin fiyatı yarı yarıya düşürmesinden son derece memnun olduğunu belirtti, "Ancak bunun peşini bırakmayacağım. Çünkü, ihalenin verilişinde de yasaya uyulmadığını iddia ediyorum. Bunu her fırsatta anlatmaya devam edeceğim." dedi.

"Üç Kat Fazlasına Yaptırılıyor"
İhalesinin yapıldığı günden bu yana, TOKİ'nin Uzunkale köyündeki evlerinin yaklaşık 150 bin liraya mal edilmesine rağmen, ilçelerdeki evlerin 50 bin liraya yapıldığını öne süren Milletvekili Kamer Genç, ihalenin herkese açık olması gerekirken, İstanbul'daki bir ilçe belediyesinin İmar Komisyonu Başkanı olan kişiye, davetiye usulüyle işin verildiğini, bunun da yasaya aykırı bir biçimde gerçekleştirildiğini öne sürdü.
TBMM'de söz aldıkça TOKİ'nin Uzunkale köyü evlerinde Devletin nasıl zarara uğratıldığını anlatan Kamer Genç'in açıklamaları TOKİ yönetimi tarafından da değerlendirildi. Geçen Cuma akşamı TOKİ yönetimi tarafından Kamer Genç'e gönderilen yazıda, Genç'e konuyu gündeme getirdiği için teşekkür edildi, fiyatın Genç'in uyarıları da dikkate alınarak proje değişikliğiyle yarıya indirildiği belirtildi.

TOKİ'den Genç'e Teşekkürlü Yazı
TOKİ Başkanlığı tarafından Kamer Genç'e gönderilen 26 Mart 2010 tarihli yazıda, fiyatın yarıya indirilmesinde Genç'in öneri ve eleştirilerinin de etkili olduğu belirtildi ve şöyle denildi: "İdaremiz tarafından ihalesi yapılarak 6 Ekim 2009 tarihinde sözleşmesi imzalanan Tunceli-Çemişgezek 99 adet Afet Konutu, ticaret merkezi, köy konağı, alt yapı ve çevre düzenlemesi işinde yapmış olduğumuz öneri ve eleştirileriniz doğrultusunda idaremizce yapılan değerlendirmede projenin genel yapısını bozmadan gerek kullanabilirlik, gerekse maliyet olarak yapılan iş tekrar gözden geçirildi ve proje revizyonuna gidilmesi kararlaştırıldı.
Proje değişikliğiyle bölgede bulanan vatandaşların görüşü de alınarak yapım maliyetlerinin geriye çekilmesi hedeflendi.
Konut yapılacak alanın altyapı maliyetlerinin oldukça yüksek olması nedeniyle 16 milyon 261 bin lira artı KDV ile ihale olunan işin bedeli, proje revizyonlarından sonra ihale sınırının azalması sonucu çevre düzenlemesi, alt yapı, istinat duvarları, üstyapı ve ulaşıma ilişkin maliyetler azaltılarak yaklaşık olarak 8 milyon 500 bin lira artı KDV seviyesine indi.
Bu proje değişikliğiyle Kamu zararının önlenmesi noktasında maliyet azalmasına hasıl olan uyarı ve hassasiyetinizden ötürü zatıalinize teşekkürlerimizi sunar, idaremiz nezdinde her türlü öneri ve eleştirilerinizi bekleriz."

"Hem Sevindim, Hem Şaşırdım"
Kamer Genç, aylardır Devletin uğradığı zararı dile getirdiğini, Afet bölgesi olmamasına rağmen Afet bölgesiymiş gibi ihalenin yapıldığını, diğer TOKİ inşaatlarına göre Uzunkale'nin bu kadar pahalı olmasının altında başka şeyler bulunduğunu anlattığını belirtti. Genç, Hürriyet'e yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Şunu bilsinler ki Kamer Genç boşa konuşmaz. Söylediklerimde ne kadar haklı olduğumu, TOKİ tarafından gönderilen yazı da ortaya koydu. Devleti, 8,5 milyon lira, eski parayla 8,5 trilyon lira zarardan kurtardığım için mutluyum. TOKİ'den böyle bir mektup aldığım için hem sevindim, hem de şaşırdım. Çünkü, Devlet kurumları böyle bir yazı kolay kolay göndermezler. Ben de kendilerine eleştirilerimi ve önerilerimi dikkate aldıkları için teşekkür ederim. Ancak, bu konu benim için henüz kapanmadı. İhale yapılması gerekirken, davetiye usulüyle bu işin Ak Partili İstanbul'daki bir ilçe belediyesinin İmar Komisyonu Başkanı'na verilişi de yasaya aykırıdır,"
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz