maritbet girişmaritbet
TOKİ konutları Türkiye'nin en sağlam binaları kategorisinde!

TOKİ konutları Türkiye'nin en sağlam binaları kategorisinde!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, bugün AA Finans Masası'nın konuğu oldu ve sektörle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, Anadolu Ajansının (AA) geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nden canlı olarak yayınlanan AA Finans Masası'nın konuğu oldu. 

TOKİ binalarının sağlamlığına değinen Turan, TOKİ konutlarının Türkiye'nin en sağlam binaları kategorisinde yer aldığına dikkat çekti. Ayrıca konut almakta zorlanan vatandaşları ev sahibi yapma felsefesi ile yola çıktılarını anlatan Mehmet Ergün Turan, 2002'den 2014 yılına kadar geçen süre içerisinde 655 bin konut yapıldığını belirtti.

Şehit ailelerine verilen evler hakkında açıklama... 

Turan, şehit ailelerine verilen evlerin geri istendiğine yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine, Bursa'da 2001 yılında dönemin bakanı tarafından 20 şehit yakını ve gaziye daire verildiğini, bunun karşılığında bu kişilere hiçbir evrak ve belge verilmediğini anlattı. 

Bu sorunun giderilmesi ve bu evlerin tapularının söz konusu kişilere verilmesi için idarenin 3-4 yıldır uğraştığını vurgulayan Turan, konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu'na arz ettiklerini anlattı.

Turan, şunları kaydetti:
"20 bin lira bedelle şehit yakını ve gazilerimize tapularını almalarını öngördük. Bunun ödemesi ise şöyle; 20 bin liranın yüzde 10'u ödenecek. Bu yüzde 10'u da valiliğimiz yatırdı. Geri kalan 18 bin lira bedeli de 240 ay vade ile faizsiz yani ayda 60 küsur lira ödemeyle tapu sahibi olacaklar. 20 tane şehit yakını ve gazimiz var. Bunların tamamı tapularını almak için müracaat etti. Ben cumartesi günü kendileriyle görüştüm hepsi bize de bu kararı alanlara da dua ediyor. 'Biz yıllardır bu konuyu bekliyoruz. Bu daireler bize verilmişti ancak tapumuz yoktu. Bu sorunu çözdünüz, biz de çoluk çocuğumuza rahat bir gelecek verebileceğiz' derken, o binada hiç yaşamamış şehit yakınının çıkıp böyle konuşması çok önemli. Bu şehit yakınımız da inşallah bize dua eder."

"Yüzde 20 indirim kampanyası ile yastık altından 750 milyon lira çıktı"

Turan, geri ödemeye başlamış ve 2 yılını doldurmuş vatandaşlara yüzde 20 indirim kampanyaları düzenlediklerini bildirdi.

İndirimde TOKİ ve Türkiye ekonomisi açısından çok önemli verilere ulaşıldığını vurgulayan Turan, şunları kaydetti:
"Bir önceki kampanyada 12 bin kişi bu kampanyadan yararlanmışken, bizim yaptığımız son kampanyadan 33 bin vatandaşımız parasını direkt gelip ödeyerek yüzde 20 indirimle borçlarını kapatıp tapularını almaya hak kazandı. Türkiye ekonomisi açısından bana göre daha önemli bir veri ise bu yaklaşık 1,5 milyar liralık bir bedel. Bu paranın yaklaşık yüzde 50'si yani 750-760 milyon lirası kredi kullanılmadan vatandaşın yastık altı parası diye tabir edilen paradan getirilip ödendi. 4-5 hafta içinde bu para yastık altından çıkarılarak yatırıldı. Bu da bence ülke ekonomisi açısından değerlendirilmesi gereken bir veridir. Bunu yılda 1 kez yapmaya çalışıyoruz. Bunu vatandaşlarımızı zaman zaman rahatlatacak çözümler üretmek açısından yapıyoruz."

TOKİ'nin segmentinde alt ve orta gelir grubunda bir balon değil talep patlaması olduğunu belirten Turan, Gaziantep Şehitkamil'de 1.154 konutu kuralı satışa koyarak talep topladıklarını, 1 hafta içinde yaklaşık 5 bin müracaat geldiğini ve 3 hafta sonunda ise 15 bine yakın talebin geleceğini öngördüklerini söyledi.

"Mütekabiliyet ile konut satışları arttı"

Turan, "Sermaye Piyasası Kanunu ile önü açılan gayrimenkul sertifikası bizde neden çalışmıyor. Bu sistem çalışırsa yabancıların Türkiye'ye yatırımları ne kadar artar?" sorusu üzerine, "Gayrimenkul sektörü Türkiye için artık bir ihraç kalemi olarak da düşünülebilir. Mütekabiliyet yasasının genişletilmesiyle beraber satışlara baktığımızda, en son açıklanan rakamlara bakıldığında mart ayında geçen yılın mart ayına göre satışlarda yüzde 35'e yakın bir artış var. Bütün bu verilerin değerlendirilmesi gerekir" yanıtını verdi.

Dolardaki yükselişin konut fiyatlarına etkisi

Dolardaki yükselişin konut fiyatlarına yansımasına ilişkin görüşlerini aktaran Turan, şunları söyledi: 
"Piyasadaki her bir hareketin, mutlaka üretimlerimize, maliyetlerimize yansıması olacaktır. Ama biz bu yıl 50 bin konutu aşmayı düşünüyoruz. Şu ana kadar 16- 17 bin konutun ihalesini yaptık. Bu şu demek; biz sektörde en büyük üretici konumundayız. Türkiye'de 13 yılda yapılan konutların yaklaşık yüzde 8'ini idare tek başına yaptı. Sektörden farklı bir pozisyonda durmuyoruz. Şu anda yılda 50 bin, 60 bin konut üreten idarenin başı olarak bir 'S.O.S' görmüyoruz. Piyasa kendini regüle edecek düzeydedir. Kısa süreli kur hareketleri çok etkili değil, nerede kalıcı olacağına bakmak lazım bunun. Şu anda buna göre oturup da kura göre yeni bir strateji tayin edelim noktasında değiliz. Kur, 2,70-2,75 seviyelerinde dengelenirse bunun  yüzde 2-3 mertebesinde konut fiyatlarına yansıması olacaktır."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Depremden sağlam çıkan "TOKİ konutları" örnek gösterildi!
  • 01.03.2023 17:10

Depremden sağlam çıkan "TOKİ konutları" örnek gösterildi!

Edirne İl Genel Meclisinde, Kahramanmaraş merkezli "Asrın felaketi" olarak nitel ...

TOKİ konutları sanal gerçeklik gözlüğüyle İstanbul'da görücüye çıktı
  • 27.10.2022 15:42

TOKİ konutları sanal gerçeklik gözlüğüyle İstanbul'da görücüye çıktı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yapılacak, Cumhuriyet tarihi ...

Arnavutluk'taki depremzedeler TOKİ konutlarına kavuştu!
  • 15.01.2022 11:42

Arnavutluk'taki depremzedeler TOKİ konutlarına kavuştu!

Arnavutluk'ta 2019 yılında meydana gelen depremin mağdurları, Türkiye'nin desteğ ...

TOKİ Nisan ayında 1.844 konut üretti
  • 03.05.2018 16:14

TOKİ Nisan ayında 1.844 konut üretti

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Nisan ayında 1.844 konut, 4 ti ...

TOKİ Aralık ayında 6.148 konut üretti
  • 04.01.2018 11:34

TOKİ Aralık ayında 6.148 konut üretti

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Aralık ayında 6.148 konut, 9 ...

TOKİ Başkanı Turan, Beyoğlu Büyük Dönüşüm Toplantısı'nda!
  • 01.12.2017 15:27

TOKİ Başkanı Turan, Beyoğlu Büyük Dönüşüm Toplantısı'nda!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Beyoğlu Büyük Dönüşü ...